HYVÄN PÄÄTÖKSEN JÄLJILLÄ

Oletko sinä koskaan empinyt päätöksen hetkellä? Silloin kun vaihtoehtoja on ollut liikaa, tai toisaalta jos niitä ei ole ollut yhtäkään ja silti on pitänyt tehdä päätös?

Valintojen tekemisen herkällä hetkellä saattaa joskus olla vaikeaa nähdä horisonttiin ja sen yli. Hyvien päätösten tekemisessä tarvitaan yhtä lailla sydämen herkkää tutkaa, kuin huolellista ajattelua ja intuitiota.

Mustaa tai valkoista?

Päätöksenteon kompastuskivenä saattaa joskus olla melko mustavalkoinen tapa ajatella. Usein ajatellaan, että asioiden tulee olla JOKO/TAI, ikäänkuin päätöksenteon pohjalla olisi vain kaksi vaihtoehtoa. Sinun- tai minun vaihtoehtoni? Oikealle tai vasemmalle? Tämä saattaa lukita kompromissin löytämisen, ainakin kun puhutaan kahdenvälisistä suhteista. Päätöstä voi kuitenkin rakentaa myös erilaisten asioiden kombinaatiosta.

Uteliaisuudella ja ennakkoluulottomuudella voi löytää uusia tapoja ajatella. Paras ratkaisu voi olla hyvinkin  sellainen, jota kukaan muu ei ole vielä keksinyt tai kokeillut. Valinnoista voi rakentaa monenlaisia erilaisia polkuja ja mahdollisuuksia.

Jos mahdollista, päätöksenteon prosessille kannattaa antaa myös aikaa. Vaihtoehtojen pohdinnan jälkeen on hyvä antaa päätökselle mahdollisuus muhia. Kun mieli saa työstää asioita rauhassa, vastaus saattaa nousta vaikeissakin valinnoissa intuition kautta kuin itsestään.

Hyvää tarkoittavia neuvoja

Sinäkin olet varmasti saanut näitä – hyvää tarkoittavia neuvoja.

Elämän vaikeilla hetkillä turvaudumme usein ystävien apuun. Neuvonantajiksi ja kanssakulkijoiksi toivoisi sellaisia henkilöitä, jotka toimivat positiivisina peileinä. Sellaisia, jotka heijastavat ajatukset takaisin hyväksyvässä ja vahvistavassa hengessä. On myös erityisen arvokasta, jos ystävät osaavat käsitellä ongelmia objektiivisesti ja monia vaihtoehtoja pohtien. Ystävistä parhaimmat antavat ja uskaltavat antaa myös kritiikkiä. He eivät asetu päätöksenteossa yläpuolelle, vaan rinnallesi – samalle tasolle kuin sinä.

Sudenkuoppana ystävien neuvoille saattaa olla se, että ne ovat joskus melko lailla myötämielisiä omille mielipiteillesi. Pyöräilytermein: peesailua. Tärkeintä on kuitenkin se, ettei hukuta oman sydämensä ääntä ystävien neuvojen alle. Kukaan toinen kuin sinä itse, ei voi tietää, mikä sinulle on parasta.

 

Mistä tietää, että on tehnyt hyvän päätöksen?

Uskon, että hyvää päätöstä seuraa rauha ja levollisuus. Kun päätös on tehty oikein perustein, päätösprosessiin liittyvä ahdistus väistyy ja mieli tyyntyy. Silloin ei tarvitse myöskään jahkailla – oikea valinta tuntuu varmalta ja oikealta.

Hyvän päätöksen ei suinkaan tarvitse olla täydellinen. Riittää, että se on yhdistelmä hyvän eri puolia. Sellainen päätös edistää asioiden menemistä parempaan suuntaan. Se voi olla pieni askel isomman muutoksen polulla.

Hyvä päätös on tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Se on sopusoinnussa muiden kanssa. Elämme harvoin yksin tai täysin poissa muiden ihmisten vaikutuspiiristä. Hyvä päätös huomioi siis myös ne ihmiset, jotka ovat sen vaikutuspiirissä.

Hyvä päätös ei ole välttämättä sama asia kuin helppo päätös. Monen hyvän asian eteen kannattaa tehdä töitä. Jos lopputulos on arvomaailmasi ja kutsumuksesi mukainen, ei työ kuitenkaan tunnu raskaalta.

Hienoin kuulemani oikean päätöksen määritelmä tulee kuitenkin tässä: jos rakastat sitä mitä päätöksestäsi seuraa, se on ollut oikea valinta <3

Menikö pieleen?

On  inhimillistä, että päätös menee joskus pieleen. Täysin pieleen. Kukaan meistä ei varmaan ole niin kyvykäs, että osaisi aina valita oikein?

Suojellaksemme omaa minuuttamme, meillä on usein jälkikäteen tapana arvioida omia päätöksiämme hieman positiivisemmin kuin ehkä olisi tarpeellista. Väärän valinnan tunnustaminen saattaa tuntua todella kivuliaalta. Huonoissakin päätöksissä voi tällaisilla hetkillä nähdä hyvää.

Päätöksen ei kuitenkaan koskaan tulisi aiheuttaa kärsimystä. Ei tekijälle, eikä niille ketä päätös koskee. Tällainen tilanne herättää ajatuksen siitä, onko kaikki vaihtoehdot todella otettu huomioon?

Jos huomaa tehneensä väärän päätöksen, kannattaa tehdä korjausliike. Monen kompastuskivi löytyy juuri tästä: puskemme härkäpäisesti eteenpäin silloinkin, kun tiedämme, että pieleen menee… U-käännöksen tekeminen on huomattavasti järkevämpää kuin seinää päin juokseminen uudestaan ja uudestaan.Huonon päätöksen korjaaminen jälkikäteen ei suinkaan ole kasvojen menettämistä, vaan monissa tapauksissa äärimmäisen järkevää.

Hyvää kohti

Uskon, että päätöksenteossa onnistuu parhaiten, kun oma sydän on kompassina. Intuitiota kannattaa kuunnella tarkalla korvalla.

Helpoimman päätöksen tie ei aina ole kestävin tie. Tärkeintä ei ole myöskään se, osuuko aina ensimmäisellä oikeaan. Merkityksellistä on sen sijaan rohkeus, virheistä oppiminen, nöyryys ja halu kasvaa ihmisenä.

Uskon, että parhaat asiat elämässä eivät ole aina helpoimpia, vaan ne vaativat sitoutumista ja itsensä asettamista alttiiksi. Ei niin, että asioita pitäisi pakottaa, vaan omasta halusta kasvaa ihmisenä ja tavoitella hyvää itselleen ja muille. Se tarkoittaa päätöksiä, jotka eivät aina ole ihan yksinkertaisia. Se tarkoittaa onnistumisen lisäksi myös erehtymistä, elämässä kompastelua, vääriä päätöksiä ja toisaalta niiden kautta oppimista.

Eräs kaunein piirre, jonka koskaan olen nähnyt ihmisessä, on kyky myöntää olleensa väärässä. Sellainen  hetki saa sydämeni pompahtamaan vähän lujemmin ja rakkauteni roihahtamaan vähän syvemmin. Aitous ja teeskentelemättömyys tekee ihmisestä kauniin ja syvän kunnioitukseni arvoisen.

Sanotaan, että kompastumisen hetkellä tapahtuu eniten oppimista. Uskon, että siellä syntyy myös oikeissa olosuhteissa inhimillisyyttä, rakkautta ja hyväksyntää. Ei siis lopulta ole tärkeintä onnistuuko täydellisesti, vaan miten toimii silloin jos epäonnistuu?  Virheiden tekemisen ja niistä oppimisen kautta voi avautua mahtava tie hyviin ja hyvinvointia edistäviin päätöksiin. Hyvien – itseä ja muita kunnioittavien päätösten myötä, hyvä lähtee varmasti kiertämään.

Kommentit (4)
 1. vilhelmiina hellstén
  29.10.2019, 14:25

  Kiitos <3

  1. Kiitos kun kävit lukemassa <3

 2. Saako kysyä terapeutin neuvoa? On vsikeaa muuttaa päätöstä jälkikäteen. Miten olisi parasta aloittaa? Tarvitsisin neuvoa että pääsen alkuun, kiitos

  1. Tottakai saa!

   Tosin – on vähän vaikea vastata, kun ei tiedä täsmälleen minkälaisen pulman kanssa kamppailet?

   Olet oikeassa siinä, että päätöksen muuttaminen jälkikäteen ei ole aina helppoa. Kannattaa siitäkin huolimatta toimia niin, jos katsoo jälkikäteen, että alkuperäinen päätös ei ollut toimiva tai paras mahdollinen. Enkä kehottaisi myöskään aikailemaan – tartu reilusti härkää sarvista!

   Ensimmäinen askel voisi olla asian myöntäminen itselleen. Jos väärä päätös koskee myös muita, on hyvä kertoa asiasta myös heille. Ja sitten vaan korjausliike. Kaikkia asioita ei voi korjata kokonaan tai hetkessä, mutta aloittaa voi ihan heti – tsemppiä <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *