LUKUSUOSITUS: KUINKA OLLA PIITTAAMATTA P*SKAAKAAN

Manson.jpg

Henkisen hyvinvoinnin tueksi löytyy kirjallisuutta hyllyriveittäin. Teosvalikoimasta löytyy yhtä lailla ajatuksia herätteleviä helmiä, kuin kevyeen selailulukemiseen kelpaavaa hömppää. Tänään haluaisin esitellä kirjan, joka on kirjoitettu sellaisella paatoksella, että se ravistelee hereille syvempäänkin tiedostamattomuuden tilaan valahtaneen lukijan. Toisin kuin monet elämäntapaoppaat, tämä kirja ei pyydä sinua ”löytämään itseäsi” – päinvastoin! Teos potkaisee virkistävällä tavalla itsekritiikin ja omien arvojen punnitsemisen tielle. Olkaapa hyvät – Mark Manson –  ”Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan”.

Mansonin kirjaa on myyty maailmalla yli 2 miljoonaa kappaletta, ja se on käännetty 20 eri kielelle. Kuuntelin itse tämän kirjan ensin äänikirjana, mutta koska se oli äärimmäisen kiinnostava, halusin vielä oman kappaleeni kirjahyllyyn. Uskon ja toivon, että otan se sieltä käteeni vielä monta kertaa. Bongasin kirjan syksyllä myös Amsterdamin lentokentältä myydyimpien kirjojen Top Vitosesta. Mansonin ajatukset tuntuvat nyt juuri uppoavan monenlaiseen lukijakuntaan.

Kirjan nimen ei kannata antaa johtaa harhaan: teos ei opeta välinpitämättömyyttä, vaan nimenomaan oikeisiin asioihin keskittymistä! Manson kuvailee itse asiaa näin: ” Se, että ei piittaa paskaakaan, tarkoittaa, että katsoo elämän vaikeimpia ja pelottavimpia haasteita silmästä silmään, eikä jää tuleen makaamaan.” Hieno ajatus! Koska elämää ei voi koskaan hallita, on järkevämpää opetella elämään sen kanssa sopusoinnussa.

Kirjassa käsitellään monia elämäntyytyväisyyteen vaikuttavia tekijöitä. Tarkastelun kohteeksi päätyvät mm. onnellisuus, kärsimys, valinnat, epäonnistumiset ja jopa kuolema. Mansonin tapa käsitellä teemoja on virkistävän erilainen kuin perinteisissä elämäntapaoppaissa. Hän kertoo tarinoita omasta elämästään, ja myöntää reilusti olleensa hukassa. Kirja onkin kirjoitettu kaikille, jotka tuntevat olevansa jollain lailla rikkinäisiä, väsyneitä tai muuten vain kadoksissa. Manson sanoo kirjassaan oivaltavasti: ”Jos minulta kysytään, älä löydä itseäsi. Äläkä koskaan kuvittele tuntevasi itseäsi. Silloin voi kasvaa ihmisenä ja löytää itsestään uusia puolia”.

Mansonilla on mielenkiintoisia ajatuksia siitä, miten nykyajan rajattomat mahdollisuudet tuottavat ihmisille tyytymättömyyttä. Olemme ikään kuin menestyksemme uhreja. Samaan aikaan kun vauraus ja vaihtoehdot lisääntyvät, kasvavat myös masennus, ahdistuneisuushäiriöt ja muut mielenterveyden pulmat. Mansonin mukaan ongelma löytyy nimenomaan siitä, ettei enää kykene hahmottamaan mikä elämässä on olennaista? Vapauttava oivallus saattaakin löytyä sitä kautta, että yksinkertaisesti hyväksyy epäonnistuvansa toisinaan, sekä myöntää olevansa keskinkertainen. Ei tarvitse olla ainutlaatuinen, eikä elää extraonnellista elämää. Keskiverto elämä on erittäin ookoo!

Mansonin kirjassa kohtaavat mielestäni mukavalla tavalla järjen-, sekä kokemuksen ääni. Manson tietää selkeästi mistä puhuu, kun pyytää kääntämään katseen oman itsen suuntaan, jos elämään alkaa kasaantua vaikeuksia. Hänen mielestään muiden ihmisten tai olosuhteiden syyttelemisen sijaan kannattaa miettiä, voisiko sittenkin itse olla väärässä? Kirja kehottaa monessa yhteydessä rehelliseen vastuunottoon sekä ongelmanratkaisuun. Ja jos ongelma on liian iso ratkaistavaksi kerralla, on hyvä yrittää saada aikaan edes osaratkaisu. Pääasia on, että lähtee liikkeelle ja aloittaa jostain. Manson heittää myös rohkeasti ilmoille ajatuksen siitä, että ongelmien ratkaisemisen kautta saattaa löytyä portti myös onnellisuuden löytymiseen.

Manson kirjan kenties keskeisin teema on tiivistetty seuraavasti:  ”Älä piittaa paskaakaan on kiteytys, jonka tarkoitus on auttaa kohtuullistamaan elämälle asetettuja odotuksia ja valitsemaan, mikä on tärkeää ja mikä ei. Tällainen pohdinta johtaa käytännönläheiseksi valaistumiseksi kutsumaani tilaan. Se ei ole mitään epämääräistä hönkäilyä ikuisesta auvosta ja kärsimyksen katoamisesta – käytännönläheinen valaistuminen tarkoittaa oman näkemykseni mukaan sitä, että tulee sinuiksi kärsimyksen ajoittaisen välttämättömyyden kanssa. Hyväksyy sen, että tekipä mitä tahansa, elämään kuuluu aina epäonnistumista, menetyksiä, katumusta, kuolemaakin. Kun tottuu elämässä vastaan tuleviin paskamyrskyihin (ja niitähän riittää), muuttuu tavallaan voittamattomaksi jonkinlaisella henkisellä ruohonjuuritasolla. Kivun voi selättää vain, jos opettelee sietämään sitä.”

Vahva lukusuositus tälle!

Kirja.jpg

Kommentit (5)
  1. Tämä teos on todellakin luettava! Kiitos vinkistä ja hyvästä esittelystä. Ilmeisesti saa myös äänikirjana.

  2. Tsemppiä kuunteluprojektiin! Tämä on sellainen kirja, jonka sanomaa kannattaa varmaan kuunnella vähän kerrallaan – ja sitten pohtia mikä on sellaista joka puhuttelee omaa itseä? Jos et ole ennen lukenut self help’piä, niin osuit sitten kerralla kultasuoneen 🙂 Mansonin tapa kirjoittaa ja pohtia asioita on vähintäänkin mielenkiintoinen ja omintakeinen. Toivotaan, että kun kirja alkaa olla kuunneltu, olet saanut näkökulmaa siihen, mihin elämässä kannattaa satsata <3

    Kiitos kun kävit kommentoimassa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *