Menisit ennemmin terapiaan!

Opintojeni myötä joudun (saan) lukea monipuolisesti mielenterveyteen liittyviä kirjoja, joiden avulla perehdytään psykoterapian kiehtovaan maailmaan. Kahlaan myös mieluusti läpi muutakin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, sikäli kun aihe tuntuu mielenkiintoiselta. Bongasin tämän Iikka Kiven kirjoittaman ”Menisit ennemmin terapiaan!”- nimisen kirjan kirjaston hyllyltä, ja ajattelin nyt vinkata tästä helmestä myös teille lukijoilleni. Kyseessä ei ole kaupallinen yhteistyö, vaan puhtaasti oma suositukseni psykoterapia-aiheisesta kirjasta. Kaikki tähän tekstiin poimitut kursivoidut lainaukset ovat kirjan sivuilta.

”Joku viisas on sanonut, että ihmiset kärsivät siksi, että kärsimys on helppoa – silloin ei tarvitse muuttaa mitään.”

Mielenterveyteen liittyviin asioihin suhtaudutaan usein paatoksella ja vakavuudella. Mielen kremppoihin liittyy usein myös vahva häpeän tunne. Tuntuu silti siltä, että tietty keveys ja kepeys ja avoimuus sekä huumorin käyttö voisivat muuttaa suhtautumistamme hieman avarampaan suuntaan. Siksi tykkään ihan hulluna näistä vähän keveämmin kirjoitetuista mielenterveyden oppaista. Huomionarvoista tässä kirjassa on se, kirjoittaja käsittelee ihan samoja teemoja kuin me terapeutitkin asiakkaiden kanssa, mutta mielenkiintoisesti ja huumorin avulla sävytettynä.

Lähdetäänpä liikkeelle siitä, että tämä kirja ei lupaa mitään. Se on self-help-kirja, joka ei ole self-help-kirja. Mainiota.

”Mitä laajempi legolaatikko pään sisällä hölskyy, sitä päheämpiä avaruushävittäjiä siitä saa rakennetuksi.”

Kirja on jakautunut kahteen osaan. Kirjan alussa Kivi kertoo omista virheellisistä uskomuksistaan, jotka pitivät hänet otteessaan hänen elämänsä ensimmäiset 25 vuotta. Loppuosassa hän kertoo oivalluksiaan  ja avaa lukijoille uusia ajatusmallejaan, jotka ovat saaneet hänet voimaan paremmin.

En ole aikaisemmin törmännyt Iikka Kiven teksteihin. Siksi olikin iloinen (sanan varsinaisessa merkityksessä!) yllätys avata tämä kirja. Sain lukukokemuksen mukana monet hersyvät naurut,  vaikka samaan aikaan kirjassa käsitellään vakaviakin teemoja. Tarkastelun alla ovat mm. pelot, ahdistus ja väärän tyyppiset ajatusmallit. Kirjaa lukiessa tuntui siltä, että se oli kuin hyvä keskustelu. Tosin – kävin omaa osuuttani läpi hiljaa mielessäni pureksien kirjoittajan aivoituksia ja pohtien sitä, miten ne resonoivat omaan elämääni. 

”Lyhyesti sanottuna: murehtiminen asioista, joihin et voi mitenkään vaikuttaa, on joutavanpäiväisintä paskaa koko planeetalla eikä kenenkään pitäisi tuhlata siihen elämästään sekuntiakaan. Noh, murehdithan sinä silti. Niin murehdin minäkin. Sellainen apina on, murehtivainen.”

Yksi kirjan ydinajatuksia on se, että useimpien meistä olisi hyvä purkaa tuntojamme hakeutumalle terapeutin vastaanotolle. Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä siitä, että oikeanlaisen terapeutin löytäminen on kultaakin kalliimpi asia! Tätä prosessia varten kannattaa käydä tapaamassa useampaa, jos ei heti ensimmäisellä kerralla iske kultasuoneen. Puhu siis rohkeasti useamman kandidaatin kanssa, kunnes se oikea löytyy. Olen täysin tietoinen, että tähän saattaa palaa jonkin verran euroja, mutta mielestäni se on ”money well spent”. Useissa tieteellisissä tutkimuksissa on päädytty siihen lopputulemaan, että terapeutin ja asiakkaan välinen yhteistyö on yksi keskeisimmistä, ellei jopa keskeisin lopputulokseen vaikuttava asia.

”Ihmisillä on tapana vältellä negatiivisia tuntemuksiaan. Suru, pelko, ja viha koetaan etenkin nykyään elämää haittaaviksi tekijöiksi. Ihmisten pitäisi olla koko ajan onnellisia. Ajatus on täysin järjetön.  Ensinnäkin, on tilanteita, joissa yksinkertaisesti ei voi olla onnellinen, ja toisekseen, onnellisuus on vain yksi siivu ihmisyyden kokemuksesta. Suru, viha, ja pelko ovat täydin olennaisia osia ihmisenä olemisesta, ja jos välttelee niiden kokemista ja kohtaamista, elämästä jää paljon kokematta.”

Mielestäni tämän kirjan opetus on siinä, että elämää, itseään tai mielenterveyttä ei kannata ottaa liian vakavasti. Maailma on Kiven  sanojen mukaan kuin osteri: niljakas, vaikeasti avautuva ja nopeasti nielaistu – mutta ihan helvetin herkullinen. Olisi myös hirveän tärkeää muistaa, että mielesi nykyinen tila ei ole välttämättä pysyvä. Mieli muokkautuu aivan kuten ihminenkin. Ja harjoittelu tekee tässäkin lajissa mestarin.

”Kaikkein vaikeinta oman itsensä löytämisessä on aivojen jatkuva lällätys ja löllötys. Päämme on koko ajan täynnä kaikenlaisia tulkintoja, ajatuksia, tunteita ja suunnitelmia. Ajatusten virta on katkeamaton, ja suurin osa siitä on jonninjoutavaa paskaa.”

”…Paljonko tällaista päässäni tapahtuu päivittäin? Kauanko tällaista on jatkunut? Ei ihme, että minulla on helvetin kamala olla, jos tuollainen ryönä menee aivojeni läpi ilman, että puutun siihen mitenkään. Ajatukseni olivat kännisiä nousukkaita VIP-jonossa, ja portsari niin raa’asti ylityöllistetty, että nosti puomin ylös jokaisen kohdalla.
Tuo kyseinen hetki oli ratkaiseva paitsi oman toipumiseni myös maailman ymmärtämisen kannalta.”

Mielenterveyteen liittyvien asioiden päällä on usein turha ja tumma varjo. Tämän tyyppiset opukset raottavat mukavasti tuota varjoa ja auttavat  päästämään sen alle valoa. Jos nautit sanallisesti rikkaasta ja ajatuksia hölskyttävästä kirjasta, tai perinteinen lähestymismalli ei tunnu sinulle sopivalta, kannattaa valita tämä kirja lukuun! Niin – ja kuulin että äänikirjana, Kiven äänellä luettuna, sekä Oulun murteella maustettuna, elämyksestä tulee vieläkin herkullisempi!

Peeäs. loppuun vielä ajatus niille, jotka vielä etsivät elämän tarkoitusta? Tässä aletaan mielestäni olla aika lähellä asian ydintä….vai mitä luulet?

”Kukaan ei todella tiedä syytä siihen, miksi ihmiset ovat tälle planeetalle muljahtaneet, eikä mitään lopullista syytä todennäköisesti ole edes olemassa. Vaikka uskoisimme millaiseen luojaan tahansa, jokapäiväisessä elämässämme olemme varsin yksinäisiä otuksia, mutta meillä on toisemme. Muiden ihmisten auttaminen ja heidän kanssaan eläminen sekä asioiden kokeminen on se asia, mikä tekee ihmiselämästä elämisen arvoista. Jokainen elämämme tärkeä hetki on tulosta ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.”

Iikka Kivi – Menisit ennemmin terapiaan. Kosmos. 2018


Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *