MIKSI ELÄMÄNMUUTOKSEEN TARVITAAN MIELEN SPARRAUSTA?

Uusi vuosi – uusi alku: 365 uutta mahdollisuutta. Oletko sinä asettanut uudelle vuosikymmenelle tavoitteita joihin haluaisit yltää?

Kirjoitin viime vuoden alussa vinkkejä siitä, miten tavoitteenasettelua ja siihen pääsemistä voi lähestyä ratkaisukeskeisesti. Kirjoitus löytyy tämän linkin takaa, klik

Viime vuoden lopussa verkkovalmennuksistaan tunnettu Fitfarm pyysi minua liittymään mukaan valmentajakaartiinsa. Olin mielissäni tästä uudesta pestistä, koska olen toiminut liikunta-alalla ohjaajana ja kouluttajana viimeiset 25 vuotta. Tämä on ala, joka saa todella sydämeni sykähtelemään – muutoinkin kuin treenin takia!

Toimin Fitfarmin uuden Tehostartti-valmennuksen mentaalivalmentajana. Roolini on sparrata osallistujien mieltä, samaan aikaan kun muut valmentajat keskittyvät ravinto- ja liikuntapuolen valmennukseen. On hienoa, että myös tämän tyyppistä ajattelua otetaan mukaan elämäntapamuutokseen.

Miksi mieltä kannattaa sparrata elämänmuutoksen yhteydessä?

Ajattelen itse niin, että jos elämänmuutos toteutuu pelkästään ulkoa annettujen ohjeiden noudattamisen muodossa, sen anti voi jäädä hieman ”ohueksi”. Kannattaa siis samassa yhteydessä haastaa myös omaa ajattelua ja toimintamalleja, niin että voi varmistaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Moni haluaisi tuloksia nopealla aikataululla, mutta mielestäni elämäntapamuutoksessa kannattaa tavoitella tuloksia pidemmällä aikajänteellä. Fitfarmin valmennuksessa olen korostanut omassa roolissani juuri tämän tyyppistä ajattelua. Lyhyt aloitus tuo yleensä pieniä tuloksia ja näyttää suuntaa suuremmalle muutokselle, joka voi olla pidemmällä aikavälillä merkittäväkin. Ensimmäisten viikkojen aikana luodaan askelmerkkejä tulevaisuuteen ja otetaan tuntumaa siihen, miltä uudet toimintamallit tuntuvat käytännössä.

Mielestäni  sisäisen puheen rooli elämänmuutoksessa ja hyvinvoinnissa on merkittävä. On hyvä ainakin tiedostaa, minkälaista sisäistä puhetta käy itsensä kanssa. Uskaltaisin väittää, että jos ei pidä itseään arvokkaana, minkäänlainen muutos ei tule tuomaan tyytyväisyyttä. Tällaisessa tilanteessa syntyy helposti tyytymättömyyden kehä, jolloin mikään saavutettu asia ei tunnu riittävän. On myös hyvä miettiä sitä, mitä todellisuudessa muutoksella tavoittelee tai tarvitsee? Usein sisimmästä saattaa löytyä hyvinkin primiitivisiä tunteita: toive arvostuksesta, hyväksynnästä tai joukkoon kuulumisesta voi olla sellainen.

Jos elämänmuutokseen liittyy syömiseen tai ravitsemukseen liittyviä toiveita, kannattaa myös pohtia omaa suhdettaan syömiseen sekä kehoon. Syömisen häiriöt saattavat vaikuttaa ongelmallisilta, mutta terapian näkökulmasta niitä tarkastellaan usein myös epäonnistuneina ratkaisuyrityksinä. Kannattaa siis hetki miettiä sitä, onko syömisen ongelmassa kyse ”ongelmasta” vai ratkaisuyrityksestä?

Ruokaan liittyy myös ravintosisällön lisäksi todella paljon merkityksiä. Lautasella näkyvät yhtä lailla arvosi kuin statuksesi. Ruoka ei siis ole pelkkää polttoainetta, vaan myös monenlaisten tarpeiden ilmaisua ja tyydyttämistä.

Haluan muuten tähän loppuun sanoa teille saman ajatuksen, jonka annoin verkkovalmennuksen osallistujillekin: Jokainen oman kehon vihaamiseen käytetty minuutti on hukkaan heitettyä energiaa! Itseään kohtaan kannattaa tuntea ennenkaikkea myötätuntoa ja hyväksyntää. Elämänmuutoksen moottorina voivat hyvinkin toimia omaan itseen ja kehoon kohdistetut hyvää tarkoittavat ajatukset.

Miten onnistunut elämänmuutos toteutetaan?

Elämänmuutoksen täydelliseen toteuttamiseen tuskin löytyy yhtä ainoaa reseptiä. Jos minä suosittelisin jotain, se olisi oman ajattelun tai ajattelumallien ravistelu, realistinen ja oikea-aikainen tavoitteenasettelu, avoin mieli sekä peräänantamattomuus. Kukaan ei voi olla motivoitunut aina, ja siksi tarvitaan myös tietty annos kurinalaisuutta. On myös hyvä muistaa, että pienilläkin muutoksilla saavutetaan pitkässä juoksussa suuria tuloksia. Päivä kerrallaan.

Toivon kaikille teille lukijoilleni erinomaisen hyvää uutta vuosikymmentä! Hyvinvointivalmentajan roolissa toivon tulevalle ajanjaksolle myös sellaisia tavoitteita, jotka tähtäävät kokonaisvaltaiseen – ja erityisesti mielen hyvinvointiin 😊 Toivon lisää hyviä ihmissuhteita, rakkautta ja hyväksyntää itselle ja muille.

Ohessa linkki Fitfarmin valmennukseen – klikkaa tätä jos haluat kunnon kickstartin uudelle vuodelle, klik

hyvinvointi liikunta hyva-olo mieli
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *