Pieni opas ongelmanratkaisuun

 

 

Ongelmanratkaisusta on kirjoitettu hyllyrivikaupalla kirjoja, eikä aihe toden totta ole kovin yksinkertainen. Ajattelin tässä kirjoituksessa avata aihetta ratkaisukeskeisestä näkökulmasta.  Kerron hieman siitä, mitä tarkoittaa ongelmapuhe ja miten ongelmista tulisi puhua kahden välisissä suhteissa, jos haluaa keskustella rakentavasti. Autan myös alkuun ongelmanratkaisun tiellä ja annan vinkkejä toimiviin tapoihin ratkaista ongelmia.

Mitä tarkoittaa ratkaisukeskeisyys?

Pähkinänkuoressa ratkaisukeskeisyys tarkoittaa vahvuuksiin ja voimavaroihin keskittymistä. Se tarkoittaa ongelmien kääntämistä haasteiksi sekä kasvua, jonka moottorina on positiivinen palaute.  Ratkaisukeskeisyys ei tarkoita valmiiden ratkaisujen tarjoamista tai ratkaisuun pakottamista – päinvastoin! Ratkaisukeskeisyyden ytimessä kunnioitus toisen ihmisen viisautta kohtaan. Ihminen tietää yleensä itse parhaiten mikä olisi hänelle parasta. Usein ihminen ei vain tiedä tietävänsä!

Ratkaisukeskeisessä viitekehyksessä on tapana sanoa, että jokaiseen ongelmaan on sisäänrakennettu muutostoive. Se mikä on sinulle ongelmallista, sisältää toiveen siitä, minkä haluaisit olevan toisella tavalla.  Olisi äärimmäisen tärkeää tuoda ongelmia esiin juuri tässä muodossa: kertoa mikä on ongelma, ja minkä haluaisit tämän seurauksena olevan toisin! Mitä toivoisit ongelman tilalle? Minne haluaisit päästä? Minkälaista elämää haluaisit elää?

 

Sellaista puhetta, jossa korostetaan ongelmia ilman ratkaisuehdotuksia, sanotaan ongelmapuheeksi. Ongelmapuheen on todettu tuottavan lisää ongelmia. Siksi se pitäisi kääntää – edes pikkuhiljaa – enemmän ratkaisupuheen suuntaan. Muistathan tämän erityisesti silloin, kun olet vuorovaikutuksessa lasten / puolison / työkavereiden / esimiehen kanssa? On paljon hedelmällisempää esittää muutostoiveita, kuin keskittyä pelkästään niihin asioihin, jotka eivät ole hyvin. Harjoittelemalla oppii!

Ratkaisukeskeisyyden ytimessä on ajatus siitä, että

”Ongelma ei ole ongelma, vaan se miten sitä on yritetty ratkaista”.

Käytännön tasolla viitataan siis siihen, että jos ongelma on edelleen olemassa, sitä ei kenties ole yritetty vielä lähestyä oikeasta kulmasta? On inhimillistä, että ongelmat eivät useinkaan ratkea ensimmäisellä yrittämällä. Täytyy yrittää useampia eri ratkaisumalleja ennen kuin oikea toimintamalli löytyy.  Jos ongelma tuntuu kovin isolta, sen voi myös pilkkoa osiin ja tarttua pieneen osaan kerrallaan.

On hyvä muistaa, että kaikki asiat eivät ole (helposti) ratkaistavissa. Siitä huolimatta ei kannata jättää yrittämättä. Usein on löydettävissä toimintatapoja, voimavaroja ja tavoitteita, joiden kautta edetä hankalassa tilanteessa ja helpottaa pahaa oloa. On pääasia, että tekee edes jotain pientä. Jo pieni muutos on edistysaskel ja saattaa viedä suuremman muutoksen äärelle.

Usein ongelmanratkaisua helpottaa se, jos taustalta löytyy aito halu saada aikaan muutosta. Se tarkoittaa hihojen käärimistä ja sen hyväksymistä, että matkan varrella voi tulla vastaan takaiskuja. Vaikka tilanne olisi vaikea, voimavaroja tulisi löytyä ainakin ensimmäisen askeleen ottamiseen. Koska asiat ratkeavat harvoin kerralla, tarvitaan myös pitkäjänteisyyttä ja myötätuntoa itseään ja muita kohtaan. Eräänlaista henkistä kanttia, siis.

Kahden välisissä suhteissa tieto siitä, että kummallakin on halu työstää ongelmia sekä löytää niihin yhteisvastuullisesti toimivat ratkaisut, tuo turvallisuutta suhteeseen ja ennustaa hyvää lopputulosta ongelmanratkaisun näkökulmasta. Tällöin kiinnostuksen ja sitoutumisen suhteeseen on oltava aitoa ja molempien on oltava valmiita tekemään töitä. Vain toisen osapuolen sitoutuminen yrittämiseen alkaa väistämättä väsyttää ja luo epätasapainoa suhteeseen, sekä heikentää turvallisuudentunnetta ja luottamusta.

Ja lopuksi: muista että sanoilla on mahtava voima – niin hyvässä kuin pahassa. Sanat voivat vahvistaa tai toisaalta rikkoa ja satuttaa. Jokainen meistä tarvitsee kannustavaa palautetta. Kiinnitä siis huomiosi siihen mikä jo toimii. Sillä on yleensä tapana vahvistua ja voimistua. Ole mielummin se, joka nostaa toisia ylöspäin ja kiinnittää huomiota hyvään. Ongelmat – niitä on kaikilla – mutta rakentavaan vuorovaikutukseen ja ongelmanratkaisuun keskittyminen tuo takuulla enemmän hyvinvointia elämään, kuin ongelmapuheeseen tarttuminen ja voivottelu.

hyvinvointi parisuhde hyva-olo oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *