SUORITTAJAN OPAS RENNOMPAAN ELÄMÄÄN

 

 

Hei suorittaja, käsi ylös! Ilmoittaudun itsekin tuohon samaan riviin! Tai jos tarkkoja ollaan, niin ajattelen olevani nykyään ex-suorittaja. Olen löytänyt matkan varrella elämääni ja tekemiseen rentoutta ja ajattelin jakaa muutaman käyttökelpoisen vinkin myös teille lukijani. On hirmu tärkeää muistaa, että elämästä tulisi myös nauttia!

 

 

Kuka on suorittaja?

Suorittajat ovat usein niitä tyyppejä, jotka tekevät työtä vuorotta. Päivä koostuu kodin töistä, palkkatöistä, harrastustöistä, vapaa-ajantöistä ja vaikka mistä töistä. Valmista syntyy mutta elämisestä katoaa nautinto. Suorittajat eivät useinkaan osaa iloita kättensä töistä, vaan iskevät voimavaransa seuraavaan projektiin heti edellisen valmistuttua.

Suorittajan elämää leimaa usein se, että hän ei ole koskaan tyytyväinen. Ei edes silloin, kun hän saa haluamansa projektin maaliin. Suorittajat eivät usein tiedä itsekään miksi suorittavat? Olen kysynyt tätä joskus suoralla kysymyksellä asiakkailtani: Kuka käskee sinua suorittamaan? Vastaus kuuluu usein: en tiedä?  Tai vaihtoehtoisesti: ei kukaan!

Suorittaja on usein melko itsekäs ihminen. Suorittajan energiat eivät välttämättä riitä suorittamisen lisäksi läsnäoloon tai perheen kanssa olemiseen. Suorittaja ei kysy itseltään eikä muilta, jaksavatko nämä toteuttaa hänen visioitaan. Tärkeämpää on täydellisen joulun, loman tai ulkomuodon luominen.

 

 

Mistä suorittaminen on saanut alkunsa?

Suorittamisen syyt saattaavat kummuta lapsuudesta. Etenkin me reilusti viime vuosituhannen puolella syntyneet lapset olemme kasvaneet ympäristöön, jossa työn tekeminen oli hyve. ”Ensin työ ja sitten huvi”- iskettiin tajuntaamme jo nuorena. Yhteiskunnan yleinen ilmapiiri kannustaa myös helposti suorittamaan. Työelämä on usein kiireistä ja kilpailuhenkistä. Vain vahvat pärjäävät ja suoriutumista mitataan numeroilla. Mitä paremmat numerot, sitä parempi suoritus.

Sosiaalinen media luo myös helposti epärealistisia paineita arjesta suoriutumiseen. Kun toisten ihmisten some-tileillä elämä näyttää kauniilta ja täydelliseltä, syntyy paineita yltää samaan ja enemmänkin. Tätä kautta myös ihmissuhteita voi alkaa suorittaa. Viis prosessista, kunhan jälki on kaunista!

Psykologisesti ajateltuna suorittaminen saattaa olla selviytymiskeino. Suorittamisen avulla paetaan jotain, jota ei haluta kohdata. Ikävät fiilikset on helppo sivuuttaa, kun arkeen ei enää jää minuutteja niiden kohtaamiseen. Suorittamisen taustalta saattaa löytyä pelkoa, ahdistusta tai kyvyttömyyttä kohdata omia tunteitaan.

 

 

Miten suorittamisesta pääsee eroon?

Jos tuntuu siltä, että uupumus alkaa kolkutella oven takana, kannattaa lukea seuraavat vinkit ja aloittaa vaikka näistä. On hyvä muistaa, että suorittamisesta luopuminen on prosessi. Usein se onnistuu pieni pala kerrallaan. Onnistuminen lisää rentoa fiilistä, värejä ja variaatioita tunteisiin sekä kevyempää ja onnellisempaa arkea. Uskon että nämä ovat tavoittelemisen arvoisia!

 

 

 • Pysähdy nauttimaan työsi tuloksista. Tee pieni tilinpäätös siitä, miten pääsit hyvään tulokseen. Kiittele itseäsi ja niitä, jotka mahdollistivat tuloksen. Pysähdy. Edes hetkeksi.
 • Lyö hanskat tiskiin. Siitäkin huolimatta, että se tuntuisi epämiellyttävältä. Harjoittele työn keskeyttämistä ja epäjärjestyksen sietämistä. Harjoitus tekee mestarin.
 • Mieti mikä olisi pahin skenaario, jos jättäisit yksittäisen työn tekemättä? Mitä tapahtuisi, jos koti ei olisikaan tänään täydellisen siisti? Nappaa ajatuksesta kiinni ja pureskele hetki.
 • Erota arjesta ne asiat, jotka on pakko tehdä, ja ne jotka voi jättää tekemättä tai tehdä hieman kevyemmällä otteella.
 • Tiedosta, että tekemisessä riittää yleensä hyvä taso. Täydellisyyteen pyrkiminen ei ole realistista eikä välttämättä järkevääkään. Opettele erottamaan riittävä ja täydellinen toisistaan.
 • Harjoittele sanomaan: EI
 • Kysy itseltäsi: kuka käskee sinua suorittamaan? Onko sellaista henkilöä olemassakaan, vai onko kyseessä vain ajatus?
 • Sulje some. Muista että kaikki ei ole sitä miltä se näyttää.
 • Mieti mitkä ovat sinulle tärkeät arvot arjessa? Mieti näyttäytyvätkö ne myös käytännön tasolla kalenterissa?
 • Harjoittele itsemyötätuntoa. Olet hyvä sellaisena kun olet. Varmista että oma sisäinen puheesi on lempeää ja hyväksyvää.
 • Kokeile kehollisia rentoutumisen menetelmiä

 

Toivon sinulle tämän kirjoituksen ja näiden harjoituksien myötä rentoa, onnellista ja kepeää elämää. Epätäydellisyys on täydellisen ihanaa!

 

 

Kommentit (2)
 1. Mainio kirjoitus, kiitos siitä! Aion yrittää vaikka vaikealta tuntuu 🙂

  1. Hei Elina!

   Olipa mukava kun kävit kommentoimassa 🙂 Suorittamisesta irti päästäminen – tai rennomman elämänasenteen opettelu – on taidon opettelua siinä missä muukin. Ole siis sinnikäs ja muista että taito karttuu pienin askelin.

   Rentoa otetta loppuviikkoon!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *