Toivossa on hyvä elää….

Tiedättekö vanhan sanonnan, joka kuuluu näin: toivossa on hyvä elää? Se sai juuri omalla kohdallani syvemmän merkityksen, kun luin Maaret Kallion uuden kirjan: Voimana toivo.

Alunperin en tarttunut tähän kirjaan sen teeman takia, vaan uteliaisuudesta sitä kohtaan, mitä Maaret Kallio tällä kertaa kirjoittaisi. Pidän hänen kolumneistaan ja tuotannostaan muutenkin. Toivo sinänsä ei näytellyt elämässäni kovinkaan keskeistä roolia ennen tämän kirjan lukemista.

Lopulta emme elämässämme koe tärkeimmiksi sitä, mitä saavutimme tai suoritimme, vaan muistijälkiin piirtyvät vahvimmin kokemukset ja hetket, jotka olemme tunnetasolla saaneet jakaa toisten ihmisten kanssa.”

Luen (edelleen) opintoihini liittyen melkoisen määrän mielen hyvinvointiin keskittyvää kirjallisuutta. Kaiken lukemani jälkeen tämä kirja sisältöineen tuntui erityisen merkitykselliseltä. Jo lukukokemuksessa oli jotain kiehtovaa: Maaretilla on todella kaunis tapa sanoittaa asioita.

Toivo on aina kytköksissä realiteetteihin, eikä siksi kiellä jokaisessa meissä läpi elämän pysyvää heikkoutta, haurautta ja haavoittuvuutta. Ihmiselämään ja ihmisyyteen kuuluu väistämättä myös kipua ja kärsimystä ja paljon taipumista sille, mihin ei ole voinut vaikuttaa.”

Toivo-kirja kertoo elämälle antautumisesta, aidon ilon löytämisestä, pahan todentamisesta ja suruille suostumisesta. Se auttaa lukijaansa pyrkimään kohti arvokkaampia tavoitteita, rakentamaan aktiivisesti hyvää elämää ja hellittämään kohtuuttomasta armottomuudesta. Tarkastelun alle joutuu yhtä lailla elämä kuin kuolemakin, jotka molemmat Maaret on kauniilla tavoilla kytkenyt omaan- ja muiden ihmisten tarinoihin. Tässä kirjassa on todellista, aitoa syvyyttä.

Moni kamppailee jatkuvasti oman riittämättömyyden, huonommuuden tai armottomuuden tunnelmissa mielensä sisällä. Armollisuutta, myötätuntoa ja toivoa etsiessä ei voi väistää armottomuutta, ankaruutta ja epätoivoa. Päinvastoin. Jos haluaa kiinni aitoon hyvään, on suostuttava menemään pahan ja pimeän läpi.”

Toivo-kirjan myötä opin, että toivo ei ole vain tunne, vaan elämän perusvoimavara. Se on väkevä mielen ja elämän voima.  Toivo on myös toimintamalli, joka juurtuu tiukasti kiinni elämän tarkoitukseen. Se auttaa meitä sopeutumaan siellä, missä asiat eivät ole omissa käsissämme ja  toimimaan siellä, missä voimme vaikuttaa teoin ja sanoin.

Tärkeä Toivo-kirjasta poimittu viisaus on myös se, miten ihminen ei ole pelkästään joko-tai, vaan useimmiten sekä-että. Samaan ihmiseen mahtuu voimaa ja heikkoutta yhtä hyvin kuin toimijuutta ja tarvitsevuutta. Tasapainoa tuo kyky liikkua joustavasti erilaisten tunteiden välillä sekä taito ilmaista myös tarvitsevuutta ja keskeneräisyyttä. Hyvinvoinnin kannalta olisi äärimmäisen tärkeää luoda sovinnollinen suhde omiin hankaliin tunteisiin ja epätäydellisyyteen.

Usein nämä hankalat toimintatavat, joilla pyrimme suojaamaan itseämme, ovat samalla juuri niitä, jotka ylläpitävät alkuperäistä ongelmaa. Vahvaan kontrolliin pyrkiminen ei tuo helpotusta pinnan alla olevaan turvattomuuteen tai perfektionistiset suoritukset rauhoita ytimessä elävää riittämättömyyden syvää pelkoa. Loputon kontrollointi korostaa tunnetta kaaoksesta ja turvattomuudesta ja siten ylläpitää ydinongelmaa.”

Olen konmarittanut oman kirjahyllyni sisältöä reilulla kädellä. Tällä hetkellä hyllystäni löytyy vain muutamia minulle tärkeitä teoksia. Tämä kirja oli kuitenkin sellainen, jonka ehdottomasti halusin ostaa itselleni, koska haluan palata tämän kirjan sanomaan vielä useita kertoja. Kirja meni heittämällä kaikkien lukemieni teosten Top kolmoseen. Todella kaunis ja voimallinen lukukokemus.

Haluan antaa tälle kirjalle vahvan suositukseni. Kirja on konkreettinen, helppolukuinen ja elämänmakuinen. Voisin jopa sanoa, että jos koskaan kannattaa lukea jokin mielen hyvinvointiin keskittyvä teos, se olisi juuri tämä. Ihana, syvällinen ja ajatuksia herättävä. Ajatuksella ja ajan kanssa nautittavaksi. Äänikirjaversion lukijana toimii rauhoittavaääninen kirjailija itse. Vahva suositus siis myös äänikirjaversiolle!

Aitoon hyvään mahtuu myös pahaa, minkä aito hyvä kestää.”

Kaikki tekstin lomassa  lainausmerkein merkatut tekstit ovat kirjasta: Maaret Kallio – Voimana toivo.
Kirjan saat näppärästi tilattua tämän linkin takaa, klik

Kommentit (2)
  1. vilhelmiina hellstén
    2.5.2020, 12:41

    Tätä kirjaa voisi suositella ihan jokaiselle luettavaksii! Itse en ole vielä lukenut, mutta kuullut tästä vain hyvää, ja muutenkin kuunnellut ja lukenut Maaretin ajatuksia. 🙂

    1. Kiitos – ajattelin juuri samoin! Kirja on niin käytännönläheinen, että ihan kenen tahansa on helppo tarttua tähän ja saada siitä kosketuspintaa omaan arkeen. Ihan huippu teos ❤️

      Kiitos sinulle, kun kävit jättämässä kommentin 😊

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *