Binge on uusi musta

The Variety Show

Kuvittele tilanne: uutta lempisarjaasi on tarjolla suoratoistona monta kautta, ja katsot into piukeena jakson toisensa perään, kunnes saavut kauden viimeisen jakson kohdalle. Jatkatko katsomista heti seuraavan kauden ensimmäisestä jaksosta, vai pidätkö tässä kohtaa katsomisesta pienen tauon?

Binge-watching on jo muutaman vuoden ollut suosittu ajanviete, josta on muodostunut osa kulttuuria, eikä televisiosarjojen katselu ole ollut entisensä suoratoistopalveluiden aloitettua kokonaisien kausien julkaisemisen kerrallaan ja useiden kokonaisien kausien säilyttämisen valikoimissaan. Aikaisemmin samaa putkeen katsomista pystyi jossain määrin harjoittamaan DVD-levyjen avulla, mutta silloinkin kukaan harvoin osti useampaa tuotantokautta kerralla. Televisiokanavilla törmää joskus sarjamaratoneihin, joissa voi katsoa vaikka kokonaisen kaudenkin yhden yön aikana, ja tallentavilla digibokseilla ja -palveluilla voi myös kasata useamman jakson katselua varten.

Suoratoistopalveluissa jaksojen ahmiminen on tehty kuitenkin harvinaisen helpoksi, ja juuri tämä vaivattomuus mullistaa markkinoita. Ihmiset ovat tunnetusti laiskoja, mukavuudenhaluisia ja kärsimättömiä, eikä näitä ominaisuuksia usein ohita edes palava halu päästä hyviin TV-sarjoihin käsiksi. Monissa suoratoistopalveluissa otetaan termin ensimmäinen osa todella kirjaimellisesti, sillä yhden jakson loputtua palvelu laittaa seuraavan saatavilla olevan jakson pyörimään automaattisesti eli suoraan.

Koska ihmisen ei tarvitse enää tehdä edes alkeellisia päätöksiä, kuten seuraavan jakson aloittaminen, miten ihmeessä viihteen sumuttamista aivoista löytyy tahdonvoimaa pysäyttämään jaksotulva jollakin tietyllä hetkellä?

Tee se, pidä se tauko, edes tuotantokausien välissä, sillä siten televisiosarjat on suunniteltu katsottaviksi. Vaikka jo jaksojen rajatkin hämärtyvät nykyisessä kaikki-mulle-heti-mielialassa, ovat ne kuitenkin tärkeitä kerronnallisia yksiköitä, jotka omin keinoinsa liikuttavat tarinaa ja siten myös katsojaa. Tuotantokaudet ovat suurempia kokonaisuuksia, joiden rajoissa tehdään koukuttavaa viihdettä. Näyttelijöiden ja tuotantoryhmien sopimukset sekä suuremmat juonikuviot tehdään kaikki kausikokonaisuuksina. Tätä rajaa eivät aina kunnioita edes televisiokanavat, ja ulkoisesta rakennejaottelusta huolimatta suoratoistopalvelut tuntuvat toimivan enemmän oman etunsa kuin jakamansa sisällön edun mukaan.

Minä yritän aina pitää edes pienen tauon katselemisesta tuotantokausien välissä, vaikka edes vain päivän, kunhan kyseessä on aiempaa tahtia huomattavasti pitempi tauko. Ai, miksi? Koska siten kärsimyksestä huolimatta katselukokemus on parempi, enkä ainakaan hämmästy, jos jollain hahmolla on uusi hiustyyli tai yhtäkkinen huonosti piilotettu raskausmaha.

 

 

Äh, menipä syvälliseksi pohdinnaksi, kun tarkoitus oli sanoa, että välillä voi ja kannattaa pitää tauko, myös siitä lempisarjasta. Ja kyllä, olen vieläkin koukussa Nashville-sarjaan!

 

 

 

 

Kuvat: ABC.

Kommentit

Pax
Liikehdintää

Huonosti piilotettujen raskausmahojen bongaus on muuten hauska laji!

Maria Hakkala
The Variety Show

Niinpä! Yleensä asian paljastaa epänormaalin näköinen liikkuminen ja oleminen lavasteissa, ja toisaalta parhaiten vinkkinä toimii näyttelijän naama, jossa raskaus näkyy yllättävn nopeasti (oli totta ihan omalla kohdallanikin)! :)

nansk

Mä en enää osaa katsoa jaksoa kerrallaan, yhden jakson viikkotahti on ihan kauheaa kärsimystä! Vuosien binge watching on kyllä tuhonsa tehnyt :D

Maria Hakkala
The Variety Show

Juu, kyllä toi jakso viikossa -tahti alkoi kuolla jo sarjojen alkaessa ilmestyä DVD-muodossa, mutta toivottavasti edes kausijakoa kunnioitettaisiin hieman. :D

Kommentoi