Bloggaaja seikkailee: Game of Thrones -näyttelyn avajaiset Tukholmassa

Yhteistyössä HBO Nordic

Kuva: The Variety Show

Olin viikko sitten perjantaina Tukholmassa HBO Nordicin kutsumana tutustumassa Game of Thrones: The Exhibition -näyttelyyn sekä osallistumassa sen lehdistötilaisuuteen ja avajaisiin. Yksi hienoimmista asioista tässä ainutlaatuisessa kokemuksessa oli se, että sain ottaa avokin mukaani, joten hän koki suureksi osaksi samat asiat kuin minäkin, ja voimme yhdessä muistella tätä reissua aina Game of Thrones:in tullessa puheeksi! Kirjoittelin reissun jälkeen viikko sitten pikapostauksen, mutta yllättäen minulla on koko seikkailusta enemmän asiaa ja vieläkin enemmän valokuvia, joten nyt asiaan.

Olin herännyt Turussa aamuyöllä, sillä kiiruhdimme Helsinki-Vantaalle aamukahdeksan lennollemme, joten silmät oli ristissä itse kullakin. Lentokentällä tapasimme meidät reissuun kutsuneen HBO Nordicin Ninan sekä Ilta-Sanomien ja Aller Median (Seiska, Katso) toimittajat, ja joukkoomme liittyi Tukholman päässä vielä Helsingin Sanomien toimittaja. Monta kertaa päivän aikana minun täytyi kuvainnollisesti nipistellä itseäni uskoakseni, että Suomesta HBO Nordicin kutsumana oli nämä kolme suuren mediatalon edustajaa ja minä. Niinpä!?! Tukholmaan saavuttuamme menimme hengailemaan hotellimme salonkiin, jossa toimittajat pääsivät jatkamaan työskentelyään ja minä sekä avokkini keskityimme Instagram-kuvien ottamiseen. Tunsin itseni naurettavan vaativaksi, kun opastin avokkia ottamaan yllä olevaa kuvaa, jossa taustalla näkyy itse näyttelyhalli. Tässä vaiheessa alkoi hiukan jännittää, sillä jätin avokin oman onnensa nojaan, ja lähdimme mediaporukan kesken viereiseen galleriaan näyttelyn lehdistötilaisuuteen.

Kuva: HBO Nordic

Tallennuin HBO Nordicin kuvaajan kameraan, kun pyörin ympäri lehdistötilaisuuden tilaa ottamassa kuvia kaikista mahdollisista GoT-aiheisista koristeista. Bloggaaja, mikä, bloggaaja! Lehdistötilaisuuden alussa oli luppoaikaa, kun journalistit saapuivat paikalle ja ilmoittautuivat, etsivät vapaan istumapaikan sekä iskivät kiinni tarjolla olleeseen pikkupurtavaan. Me suomalaiset olimme hyvissä ajoin paikalla, ja meidän porukan kolme oikeaa toimittajaa iskivät heti kiinni hyvin ei-suomalaiseen tapaan etupenkin paikkoihin, ja minä omasta mielestäni rohkeana valitsin paikan heti heidän takanaan, etten joudu tulilinjalle!

KUVA: HBO NORDIC

Lehdistötilaisuuden aluksi Game of Thrones -sarjaa esitteli yleisesti HBO Nordicin Anders Tullgren (Senior Vice President PR & Marketing), ja katsoimme isolta ruudulta viidennen kauden uuden trailerin. Andersin suuri uutinen miellyttänee myös kärsimättömiä suomalaiskatsojia: tästä viidennestä kaudesta lähtien Pohjoismaiden jaksot tulevat ensiesitykseen samaan aikaan Yhdysvaltain ensiesityksen kanssa! Tämä suoratoistopalveluiden mittakaavassa ennenkuulumaton uutinen sai journalistijoukon selkeästi sähköistymään ensimmäisen kerran tilaisuuden aikana.

Sitten lavalle saapui HBO:n Elana Loewenthal (International Marketing), joka on näiden näyttelyiden äiti. Elana kertoi näyttelyiden alkaneen hiukan vahingossa, kun sarjaa Kanadassa esittävä yhtiö pyysi lainaan sarjan rekvisiittaa pientä näyttelyä varten. Elanalta rohkenin myös kysyä, että kun sarjassa kerran on niin paljon mahtavia asuja sekä muuta rekvisiittaa, miten ihmeessä näyttelyihin tulevat tavarat valitaan. Hänen vastauksensa oli: "Eeny-meeny-miny-moe!" Hänen mukaansa näyttelyihin valitaan elementtejä viimeisimmän kauden tärkeistä kohtauksista, mutta mukana kulkee aina vanhoja fanien suosikkeja, kuten Ned Starkin miekka. Heillä ei ole myöskään ollut ikinä mitään vaikeuksia saada sarjasta lainaan pyytämiään esineitä, mutta joskus niitä pitää palauttaa tuotantoon kesken näyttelykierroksen, jos niitä tarvitaan takaisin kuvauksiin.

KUVA: HBO NORDIC

Yleisten kysymysten jälkeen oli aika päästä todelliseen asiaan, siihen syyhyn, miksi ainakin minä olin aika hemmetin hermostunut: lehdistötilaisuuden tähtenä paikalle saapui tanskalainen näyttelijä Nikolaj Coster-Waldau, joka näyttelee sarjassa Jaime Lannisteria! Uuh!!!

Arvioni mukaan olin noin viiden metrin päässä herra komistuksesta, joka hoiti kysymyksiin vastailun erittäin ammattimaisesti, vitsaillen ja yleisönsä ottaen. HBO Nordicin puolesta häntä haastateltiin ensin muutamilla yleisillä sarjaan liittyvillä kysymyksillä, jonka jälkeen journalistit saivat vapaasti esittää kysymyksiä. Valitettavasti en tässä voi kertoa, mitä Nikolaj vastasi kysymyksiin, sillä tilaisuuteen osallistuneille asetettiin embargo (sisällön julkaisuvapauden ajankohta), joka on voimassa vielä muutaman viikon. Häneltä tiedusteltiin yleisiä asioita sarjaan ja uusimpaan kauteen liittyen sekä mielipiteitä esimerkiksi Tukholmasta kaupunkina. Tässä vaiheessa olisin minäkin voinut kysyä jotain, mutta katselin aivan tyytyväisenä perinteisen lehdistötilaisuuden kulkua ja sitä, miten toimittajat hyökkäsivät välillä pienimpiinkin taukoihin Nikolaj'n puheessa päästäkseen esittämään oman kysymyksensä. Jostain syystä toimittajat eivät olleet hirveän aktiivia kysymysten suhteen, olisikohan näin suuri tähti laittanut pasmat sekaisin, ja suomalaistoimittajat pääsivät esittämään kukin parikin kysymystä.

Kuva: Nina Palmroos

Tämän yllä olevan kuvan sain HBO Nordicin Ninalta hänen omasta kännykästään, sillä tarvitsin ehdottomasti jotain todistusaineistoa siitä, että olin samassa tilassa Nikolaj Coster-Waldaun kanssa! Yhteiskuvia tähden kanssa ei saanut ottaa, enkä tajunnut bloggaajana pyytää poikkeusta tähän sääntöön. Kuvassa vasemmalla pilkistelee oranssi jakkuni, ja tästä kuvasta saa myös hyvän yleiskäsityksen tilan koosta ja journalistien määrästä sekä tottakai omasta (pienestä) etäisyydestäni Nikolaj'hin!

Yleisen paneelikeskustelun jälkeen meitä jäi paikalle tusinan verran toimittajia, jotka oli jaettu kolmeen ryhmään, sillä seuraavaksi oli vuorossa niin sanotut round table -haastattelut Nikolaj'n kanssa! Kirjaimellisesti meitä istui kerrallaan 4-5 toimittajaa saman pyöreän pöydän ääressä Nikolaj'n kanssa, ja jokaisella ryhmällä oli yhteensä 10 minuuttia aikaa kysyä niin paljon kysymyksiä kuin mahdollista. Kyllä, minä olin yksi näistä harvoista toimittajista, jotka pääsivät lähemmän tuttavuuden turvin haastattelemaan herra Coster-Waldauta!!

KUVA: HBO NORDIC

Pulssi oli ihan kohtalaisen korkealla juuri ennen haastatteluun menoa, mutta muilta toimittajilta olimme jo saaneet kuulla Nikolaj'n olevan rento ja avoin. Yhtäkkiä olimmekin kasvokkain Nikolaj'n kanssa, ja hän kätteli meidät kaikki läpi! Ensin tyydyin haastattelun aikana seuraamaan oikeiden toimittajien työtä (eihän minulla mitään nauhuria ollut mukana) sekä ennen kaikkea kuuntelemaan ja katselemaan Nikolaj'ta; sen verran vangitseva hän oli persoonaltaan. Huomatessani kellon juoksevan armottomasti sain kysyttyä parikin eri kysymystä, toisen hänen hahmoonsa liittyen ja toisen sarjan tekemiseen yleisesti liittyen. Sain jopa yhdellä toisen toimittajan kysymykseen liittyvällä välihuomautuksella Nikolaj'n nauramaan! *swoon* Pian aika tulikin täyteen, ja saimme hyvästiksi vielä toisen kättelykierroksen, jonka jälkeen olimmekin takaisin yleisessä tilassa, ja minä ainakin hämmentyneenä adrenaliinin purkautuessa mietin vain, että 'what just happened...?'!

KUVAt: THE VARIETY SHOW

Seuraavaksi journalisteille oli luvassa opastettu kierros itse näyttelyyn, ja, kiitos ihanien HBO Nordicin ihmisten, saimme avokin ujutettua mukaan tälle VIP-kierrokselle! Elana Loewenthal esitteli meille kaikille näyttelyn suurimmat vetonaulat, joihin kuului esim. 4D-kokemus Muurille nousemista sekä mahdollisuus poseerata White Walkerina ja kuvata video, jossa lohikäärme syöksee tulta päälle! Ilmeisesti oma innostuneisuuteni oli tullut kierroksen alun aikana selväksi, sillä Elana yllytti minua kokeilemaan lohikäärmevideon tekoa journalistien hidastellessa vapaaehtoisuutta: "I know YOU wanna try it!"... Vaikka tämä kuulostaa hiukan lällättämiseltä, täytyy sanoa, että oli ihan mahtavaa päästä tutustumaan näyttelyyn median edustajien kanssa, sillä tila oli puolityhjä, jonoja ei ollut, ja meille oli varattu kierrokseen aikaa moninkertaisesti näyttelyn varsinaisiin vieraihin verrattuna. Otimme avokin kanssa tilaisuudesta kaiken irti, ja poseerasimme sydämemme kyllyydestä sarjan rekvisiitan kanssa. Näyttelykierroksen sokerina pohjalla oli Nikolaj'n valokuvaussessio, jossa sai ottaa hänestä kuvia poseerausseinän edessä, ja avokkinikin pääsi miehen näkemään! Sitten näyttelytila rauhoittuikin huomattavasti, kun pohjoismaiset mediat alkoivat tekemään Nikolaj'sta videohaastatteluita.

KUVAt: THE VARIETY SHOW

Muutaman tunnin tauon jälkeen vuorossa oli näyttelyn avajaisgaala, johon osallistui perinteisen kokkariporukan ja toimittajien lisäksi esimerkiksi kilpailuvoittajat jokaisesta Pohjoismaasta. Ensin galleriatilassa oli alkupuheet ja skumpan kilistelyt, ja kävipä Nikolaj tekemässä pienen esiintymisen täällä paikallisten julkkistenkin edessä! Illan aikana oli vapaa pääsy näyttelytilaan, johon me menimme uudestaan ottamaan valokuvia ja katsomaan yleistä meininkiä. Me vietimme illan enimmäkseen suomalaisten kilpailuvoittajien kanssa, ja meillä oli ihan äärettömän hauskaa! Jutut kävivät yksiin, ja monta kertaa nauraa räkätimme suomalaisuuttamme poskipusuja jakavan ruotsalaiskerman keskellä ("Lisää ruokaa! Ei näistä lähde nälkä!" "Uuu, mistä tota olutta saa?!" "Näittekö jo noi ilmaistavarakipot?!"). Hauskimman yhteiskuvan meidän kahden pariskunnan kesken jätän kuitenkin julkaisematta täällä...

KUVA: THE VARIETY SHOW

Otimme jälleen avokin kanssa paaaaljon valokuvia, sillä galleriatilan valaisu ja GoT-koristeet piti luonnollisestikin hyödyntää. Minä aloin väsyä jo yhdeksän maissa illalla, koska päivä oli ollut pitkä ja jännittävä! Tilaisuuden muutenkin hiljetessä hipsimme avokin kanssa hotellille, ja pienen levon jälkeen käppäilimme Tukholman ydinkeskustassa pientä iltapurtavaa etsien. Päädyimme pikkuhuppelissa Max-hampurilaisravintolaan, jossa juhlavaatteissamme mutustimme ranskalaisia ja ihastelimme hämmästellen kokemaamme iltaa. Pienen iltamyssyn jälkeen päädyimme kohtuullisen ajoissa nukkumaan täydellisen päivän jälkeen! Aamulla meitä odotti pikaisen aamupalan jälkeen paluulento Suomeen.

KUVAt: THE VARIETY SHOW

Reissusta jäi muistoksi muutama HBO-esine, joista kuvat 2-4 edustavat lehdistöpaketin sisältöä (kuvia näyttelystä muistitikulla ja kansiossa muuta lehdistömateriaalia), ja ensimmäisessä kuvassa on avajaisgaalasta mukaan tarttuneita freebieitä. On ehkä hiukan noloa todeta, että tällaiset muistoesineet ovat minulle erittäin tärkeitä, mutta kyllä se vain mieltä lämmittää, että voin jatkossa kirjoittaa blogijuttujani HBO-muistikirjaan ja käyttää sateenvarjoa, jossa komeilee HBO Nordicin logo!

Koko Tukhoman reissu oli aivan mahtava, ja haluan vielä kiittää HBO Nordicia minun (ja avokin) mukaan kutsumisesta! Kiitos! Emme muutenkaan tunteneet itseämme irrallisiksi vieraiksi, vaan meistä pidettiin koko reissun aikana ihanan ystävällisesti huolta, joten tästä kokemuksesta jäi kokonaisuudessaan ehdottoman positiivinen fiilis. Huh, mihin kaikkea sitä olenkaan päätynyt! :)

 

Kommentit

Amma
Why you little!!

Vitsi että kuulostaa upealta reissulta! Olen kateudesta kyllä vähän vihertävä..

Maria Hakkala

Tuo oli kyllä ihan älyttömän mahtava reissu ja ylitti odotukseni aika moninkertaisesti! Siis, ajattele, minä ainoana bloggaajana haastattelemassa Jaime Lannisteria... :D

nansk

Aaaaaak kuinka siistiä! Ihan mahtavaa että saat kaikkia näitä uskomattomia tilaisuuksia blogin kautta (:

Maria Hakkala

Kiitos! :) Tässä reissussa on sekin hyvä puoli, että kun tämän ottaa puheeksi, on tosielämän tutuillekin helpompi selittää blogin olemassaolosta ja funktiosta. :)

Oranssinen

Mahtavaa!
 

Maria Hakkala

Niinpä! :)

Aivan mahtavaa, että pääsitte tuonne! Ansaitsit kyllä sen.

Maria Hakkala

Kiitos :)

Toimitus
Toimitus

Olen aivan sairaaaaaaaan kateellinen siitä, että tapasit JAMIE LANNISTERIN!!!!!!!

t. toimituksen Julia

Maria Hakkala

On tätä vieläkin aika vaikeaa uskoa! :)

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Vautsi, on kyllä ollut hieno reissu teillä! :) 

Maria Hakkala

Kiitos! Joo, niin kyllä oli. :)

Kommentoi