A Future Miniseries: J.K. Rowling's "The Casual Vacancy"

Kuva: J.K. Rowling

Kuinka moni osti J.K. Rowlingin The Casual Vacancy -kirjan sen ilmestyessä syksyllä 2012? Kuinka moni oikeasti luki sen? Minä nimittäin ostin kirjan innoissani, kuten jokaisen kuuliaisen Potter-fanin kuuluukin tehdä, mutta jostain syystä kirja on vieläkin kesken. Oikeastaan se on vielä alkutekijöissäänkin, kun en jotenkin ole päässyt hahmoesittelyillä kyllästettyjä alkulukuja pidemmälle. Uskon edelleenkin voimakkaasti kirjan olevan hyvä, jopa erittäin hyvä Rowlingin ollessa kyseessä, mutta kirjat, kuten televisiosarjat, ovat minulle fiilisjuttu, eikä sitä fiilistä voi pakottaa. Positiivisena asiana kirjan suhteen on Potter-faniuteni, joka kyllä tarkemmin sanottuna on Rowling-fanius. Pidän Rowlingin kirjoitystyylistä niin paljon, että minulla on välillä ikävä hänen kirjoittamaansa tekstiä.

Pian minulle tulee kuitenkin kiire ahmia kirja kokonaisuudessaan, sillä The Casual Vacancy julkaistaan minisarjana. Jo kirjan julkaisun jälkeen BBC osti oikeudet kirjan sovittamiseen televisioon, mutta nyt projektista julkaistiin kaikki tärkeimmät seikat tehden televisiosarjan mahdollisuudesta todellisuutta. Isona uutisena voi pitää myös sitä, että BBC:n lisäksi sarjan tuottajana toimii HBO. J.K. Rowling on itse perinteisesti mukana kirjavauvansa sovittamisessa, tällä kertaa vastaavan tuottajan ominaisuudessa, joten tuotantotiimi tulee varmasti tekemään kirjailijan mielestä oikeat ratkaisut. Alkuperäisen suunnitelman mukaan minisarjan pitäisi tulla ulos jo tänä vuonna, mutta se saattaa venyä, sillä kuvaukset alkavat vasta kesällä Englannissa. Sarjassa on kuuleman mukaan kolme tunnin mittaista jaksoa, mikä on aina parempi kuin yrittää ympätä kokonainen kirja yhdeksi 1,5 tunnin mittaiseksi elokuvaksi.

Soveltuuko The Casual Vacancy mielestäsi minisarjaksi? Vai kiinnostaako kirja ja sen sarja laisinkaan? Ehkä katsot sarjan silti?

 

Kommentit

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kantsii lukea kirja heti, kun sopiva fiilis löytyy, se oli nimittäin tosi hyvä! Ostin sen heti sen ilmestyessä ja tykkäsin kyllä kovasti, vaikkei se mikään hyvän mielen kirja ollutkaan. Uskon myös, että BBC:n ja HBO:n käsissä minisarjasta tulee aivan loistava! Ihana uutinen!

Maria Hakkala

Oon ehdottomasti samaa mieltä tuosta BBC:n ja HBO:n mukanaolosta: homma vaan ei voi mennä pieleen! :)

minsu
Mainostaulujen takana

Mä tykkäsin kirjasta kanssa, varsinkin kun pääsin sinuiksi sen kanssa että kirjoittaja oli just Rowling ja yhtään mitään Potteriin viittaavaa ei ole mukana, vaan kyse oli ns. normaalielämästä (vaikkei se ehkä ihan niin tavallisen normaalia ollutkaan). Omista ennakkoluuloista tms. oli kai enemmänkin kyse. Mutta innolla odotan kyllä sarjaa!

Maria Hakkala

Onhan se hankalaa kun on tottunut ajattelemaan Rowlingia pelkästään Pottereiden tekijänä, mutta kyllä Rowling pystyy ihan mihin vaan; kyllähän sen jo se salanimiseikkailu todisti. :)

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Mäkin suosittelen lukemaan loppuun saakka! Tykkäsin ihan tosi paljon, ahmin sen aikamoisella vauhdilla. Rowling on kyllä yks mun lempparikirjailijoita, ehdottomasti.

Minisarjaakin odottelen innolla!

Maria Hakkala

Kyllä mun täytyy nyt vaan ottaa itteeni niskasta kii ja alkaa lukea sitä kirjaa. Täytyy varmaan laittaa blogiin lappu luukulle, että kun lukijat käski lukemaan! :p

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Ääk, eipäs nyt liiotella! :DD Tosin jos pistät lapun luukulle vaan siks aikaa kun luet sen ja oot siinä yhtä nopee kuin mä, niin eihän siihen mee kuin pari, kolme päivää. :D

Mä sain kirjan suomennetun version lahjaksi ja luin sen, vaikkakin alkuun tahmeasti, mistä syytän ihan täysin suomentajaa. Kyseinen tyyppi on tehnyt aiemmin lähinnä gummeruksen sanakirjoja ja tietokirjasuomennoksia, ja ykskaks suomentaakin kertomakirjallisuutta ja tekee mistä tahansa kiinnostavasta tekstistä tylsää. Sama tyyppi on suomentanut myös Rowlingin salanimellä kirjoittaman dekkarin jota luen parhaillaan, ja yhtä puuduttavaa lukea sitäkin vaikka taustalla on kiinnostava tarina ja veikkaan että englanniksi olisi paljon miellyttävämpää luettavaa... (Saman tyypin suomentamia romskuja olen myöhemmin jättänyt kesken muitakin, ja jälkeenpäin huomannut että sama tyyppihän niitä oli kääntänyt pilalle.) Kapari-Jatta kieltäytyi suomentamasta Paikkaa vapaana kun se oli niin kiire saada suomennettua, ja tuossa tulos. Harmittaa kun en ostanut kirjaa heti englanniksi.

Mutta mun mielestä tarina on hyvä, parani loppua kohden ja odotan kyllä kiinnostuneena minisarjaakin.

Maria Hakkala

Toi on kyllä tosi perseestä, jos yks suomentaja onnistuu pilaamaan noin monta kirjaa, ja varsinkin Rowlingin kirjan! Muistan nähneeni jonkun lehtijutun tän kirjan kääntämisestä joskus sillon julkaisun aikoihin, ja muistaakseni toi dude oli jotenkin yltiöoptimistinen homman toimimisesta. Ei mennyt se ihan putkeen sitten.

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Se Rowlingin dekkari oli ainakin englanniksi tosi hyvä, tuskin maltan odottaa, että sille ilmestyy jatkoa (kesällä pitäisi vissiin tulla seuraava osa), joten tosi kökköä, jos suomennoksen takia lukuelämyksestä katoaa ilo.

Maria Hakkala

No, täytyy sanoa, etten mäkään niitten muutamien jo luettujen lukujen perusteella oo mitään mustaa huumoria löytänyt, mutta ehkä siksi lasketaan se välittömästi Barryn kuoleman jälkeen alkanut vehkeily ja osan porukan täysi välinpitämättömyys tyypin poismenon suhteen. Toisesta näkökulmasta toi kaikki on vaan säälittävää. Mutta säästän lopullisen tuomion siihen kun saan kirjan oikeasti luetuksi. :)

Ranja
Haavekuvia

Mä tykkäsin Paikka vapaana -kirjasta kanssa, kunhan siitä hitaasta alusta pääsin yli. Samoin dekkarissakin meni varmaan yli puoli kirjaa, kunnes imaisi mukaansa. Ehkä se tosiaan johtuu sitten huonosta suomennoksesta - enpä tullut aiemmin ajatelleeksi! Mut joo, sarjana mulla ei ole sitä tarvetta katsoa. :)

Maria Hakkala

Kaikki kirjathan eivät välttämättä toimi sarjoina, ja varsinkin jo noiden alkulukujen perusteella voin sanoa, että voi olla hankala löytää oikeita näyttelijöistä joihinkin noista rooleista. Sitähän ei kuitenkaan voi tietää, miten sarjan sovitus tulee menemään. :)

Ranja
Haavekuvia

Niin! Sarjahan voi myös olla mukavampi ja nopeampi katsoa, jos kirja on jäänyt kesken. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.