Huikea draamakomedia telenovela-tyyliin: Jane the Virgin

Ennakkovaroitus: tätä sarjaa et halua jättää katsomatta!

Vihdoinkin meillä Suomessa alkaa Jane the Virgin, joka onnistui yllättämään monet viime televisiokaudella Yhdysvalloissa. Nuoriso- ja viihdesarjoihin keskittyvän CW-kanavan yllätyshitti on vasta yhden tuotantokauden ikäinen, mutta sen aikana sarja on kerännyt jo useita palkintoja parhaan naispääosan Golden Globesista arvostettuun Peabody-palkintoon. Sarjan toinen kausi alkaa Yhdysvalloissa ensi kuussa, ja tänään sunnuntaina sarja alkaa Suomessa AVA-kanavalla.

Jane the Virgin perustuu venezuelalaiseen telenovelaan Juana la Virgen, jota esitettiin vuonna 2002. Tämä uutuussarja on innoittajansa tavoin täynnä ylidramaattisia juonenkäänteitä kaikessa traagisessa ja tragikoomisessa loistossaan, mutta ainakin Jane the Virgin -sarja on hyvin lämminhenkinen ja hyväntahtoinen. Useimmat saippuasarjatkin peittoava juoni menee näin: kiltti ja tunnollinen 23-vuotias Jane tulee raskaaksi hänen lääkärinsä suoritettua vahingossa keinohedelmöityksen papa-kokeen sijasta; Janen lapsen isä on hänen nuoruuden ihastuksensa, jonka vaimo haluaa pitää rikkaan miehensä vauvan avulla; Janella on myös poikaystävä, joka on tunnollisesti ymmärtänyt Janen neitseellisyyden ja kosii tätä ennen raskausuutista. Kuvioihin liittyy vielä Janen oma tuntematon isä, omaa tähteyttään jahtaava äiti sekä ylisuojeleva isoäiti, ja soppa on valmis! Jos tämä kaikki kuulostaa hullulta, se sitä onkin, mutta kaiken tämän myy katsojalle täydellisesti sarjan pääosan esittäjä Gina Rodriguez. Valloittava ja sydämellinen Jane on Rodriguezin käsissä todellinen, ja hän on myös katsojan verrokki kaiken draaman keskellä.

Video: Jane the Virgin extended series trailer

Jane the Virgin on huvittava kaikessa telenovelamaisessa dramaattisuudessaan, mutta sen lämminhenkisyys ja taidokas näyttelijäntyö vie myös meidät suomalaiset katsojat mukanaan. Virkistävää vaihtelua tähän uuteen amerikkalaissarjaan tuo myös espanjan kielen luonnollinen käyttö, mikä on harvinaista herkkua amerikkalaisten suuren tekstityskammon huomioon ottaen. Sarja tuo esille myös latinokulttuuria ja -kulttuurin edustajia, kuten Janea esittävä Gina Rodriguez muistutti Golden Globes -palkintopuheessaan: "This award is so much more than myself. It represents a culture that wants to see themselves as heroes."

 

Jane the Virgin

AVA

alkaen su 6.9. klo 20.00

Jaksot myös Katsomossa!

 

 

Kuva: CW/AVA.

Kommentit

Piparminttu-Pipsa (Ei varmistettu)

Hei!

Pakko kysyä, että eikö sua ollenkaan häirinnyt se kammottavan alleviivattu naiset on joko huoria tai neitsyitä ja pidättyväisyys on ainut ehkäisymuoto -sanoma?

Sinänsä sarja vaikuttaa todella kivalta hömpältä ja pääosan leidi tuntuu mahtavalta, mutta toisaalta tuossa yhdistyy nyt juuri se kaikista kenkuin "valistuksen" muoto, jossa hyväntuulisen ja hauskan kertomuksen avulla opetetaan että seksin harrastamisesta rankaistaan aina tavalla tai toisella (naisia) ja pahisnaiset tunnistaa seksuaalisuudesta.

Jo ensimmäisessäkin jaksossa olisi niin paljon analysoitavaa tästä näkökulmasta! Eikä sarjan mieskuvassakaan näytä olevan kehumista..

Ja joo, vastaavan kaltaisia asetelmia löytyy noin yhdeksästä sarjasta kymmenestä, mutta tämä oli nyt omaan silmääni aika räikeä esimerkki. Saa nähdä miten seuraavissa jaksoissa käy ja tottuuko asiaan vai jääkö katsomatta. :-)

Ja vielä kiitos blogista, tätä on mukava lukea ja sarjaintoilu on parasta! :-)

Maria Hakkala

Kiva, että tykkäät blogista! :)

Mua ei itse asiassa häirinnyt mainitsemasi vastakkainasettelu, sillä mun mielestä sarjan sanoma on nimenomaan, että jos ollaan vain ääripäissä, tulee elämästä helposti telenovelamaista sähellystä. Telenovelathan nimenomaan rakentuvat karikatyyreille, joten miehet ovat machoja, naiset joko neitsyitä tai sängystä sängyyn hyppelijöitä, ja jeesustelijoita löytyy joka kulmasta. Käsittääkseni sarjassa seurataan Janen henkistä matkaa oman itsensä löytämiseen, samalla kun ympärillä tapahtuu kaikkea hämmentävää.

Toistaiseksi oon sarjasta tykännyt, ja siinä tuntuu juuri sopivasti olevan kieli poskessa. :) Pahempia tasa-arvokysymysten ja sukupuoliroolien kannalta ovat sarjat, jotka hoitavat saarnaamisen rivien välistä aivan tosissaan, eli ne, joiden vääränlaista valistusta ei edes huomaakaan.

Kommentoi