Podcastit on uusi musta - ärsyttääkö vai lisäänkö omani joukkoon?

Oletko huomannut, että melkein joka toinen bloggaaja on innostunut tekemään podcasteja? Ja kaikki käyttäytyvät kuin kyseessä olisi joku todella uusi keksintö ja villitys? Vaikka asiassa on hyvätkin puolensa, minusta tuntuu kuin vuosi olisi jälleen 2005 ja kuuntelisin Harry Potter -podcasteja.

Media ja sosiaalinen media varsinkin uudistuu jatkuvasti ja aallonharjalla kulkevat monesti eri medioita ammattimaisesti tai vähintään puoliammattimaisesti käyttävät hahmot. Parin vuoden sisällä on voinut seurata villitysten vaihtumista Pinterestistä Instagramiin ja vlogeista Snapchattiin.

Villitysten nousun merkittävälle tasolle huomaa monesti bloggaajien tarttumisesta asiaan. Blogit ovat niitä vanhoja tapoja elää ja luoda verkossa, ja bloggaamisessa menestyvien tai siitä haaveilevien epäkiitollinen tehtävä on yrittää pysyä muodin mukana muita alustoja hyödyntäen.

Podcastit ovat radio-ohjelmien tyylisiä lyhyitä tai pitkiä ääniohjelmia, joita voi kuunnella eri laitteiden ja sovellusten avulla itse valittuun aikaan ja itse valitussa paikassa. Tuntuu hassulta selittää konseptia, joka on jo yli 15 vuotta vanha, mutta podcast on ollut pitkään pimennossa, joten selityksiä tarvittaneen.

Käytännössä podcastin tekemiseen tarvitsee yksinkertaisimmillaan ainoastaan mikrofonin ja äänitysohjelman, mutta viime aikojen podcast-villityksessä huippubloggaajat vuokraavat studion äänitystä varten ja sponsorit kustannuksia varten.

Maailman viihdepiireistä Suomeenkin levinnyt podcast-buumi on näkynyt monilla muoti- ja lifestyle-bloggaajilla, ja kaikenlaista vaihtelevaa sisältöä ohjelmiin löytyy.

Itseäni häiritsee uudessa podcast-aallossa ohjelmien pituus, enkä usein haluaisi edes lähteä yli tunnin pituisten jaksojen pariin, vaikka ne kuinka pystyisi keskeyttämään ja jatkamaan miten haluaa. Kuuntelen silti monia pitkäjaksoisiakin podcasteja, ja useimmiten yhdistän kännykkäni bluetooth-yhteydellä minikaiuttimeen, joka kulkee mukanani kotona huoneesta toiseen.

Vaikka kuinka ärsyttää lähteä villitykseen mukaan "koska kaikki muutkin", olen kyllä jo muutaman kuukauden ajan pohtinut podcastien aloittamista. Samalla tavalla mietin viime vuonna vloggaamisen aloittamista, mutta en itse tykkää katsoa vlogeja myötähäpeän takia, joten en koe sitä hyväksi muodoksi omaan tekemiseenkään.

Podcast tuntuisi hyvin minunlaiselta tavalta viestiä, vaikka kirjoittaminen on aina ykkösmediani. Haluaisin tehdä lyhyitä, n. 10-15 minuuttisia jaksoja, joissa kävisin läpi kaikkia viime aikojen TV-uutisia ja juoruja. Haluaisin höpöttää podcastissani kuin kaverilleni, jolla on täysin sama maku TV-ohjelmissa kuin minulla. Haluaisin tarjota jotain niillekin TV-faneille, jotka eivät niinkään ehdi lukea mutta jotka voisivat vaikka työmatkan tai iltalenkin aikana haluta vaihtaa viihteelle kuuntelemisen avulla.

Tekemisen monipuolistaminen ei ikinä olisi pahaksi, ja olisi hauskaa kokeilla, miten homma toimii.

Mitä mieltä olette? Onko uusi podcast-villitys jo ärsyttävä kaikessa huumassaan, vai pitäisikö minun kokeilla myös podcastin tekemistä? Mistä viihdeasioista haluaisit kuulla podcastissani?

 

Voisin vinkata teille erillisessä postauksessa kuuntelemiani tv-alan podcasteja!

 

 

 

 

Kuulokkeet on saatu lahjaksi HBO Nordicilta!

Kuva: Maria Hakkala / The Variety Show.

Kommentit

Torey
Näissä neliöissä

Podcasteja voisin vielä kuunnella. Mutta vlogeja en katso. Ei vaan yhtään kiinnosta. Rakastan lukemista ja tykkään kuulle radiota. Joten blogit on ehdottomasti mun juttu ja podcastit voisi mennä. :)

Maria Hakkala

Mä oon ite ihan samoilla linjoilla! :)

RiiRii (Ei varmistettu)

Kuuntelen tosi paljon (ulkomaisia) podcasteja, sellaisia, jotka on nimenomaan kehitetty itsenäisiksi podcasteiksi jonkin hyvän konseptin ympärille - ei blogin tms. side kickiksi.

Maria Hakkala

Joo, munkin kuuntelemat englanninkieliset podcastit on oikeestaan kaikki itsenäisiä kokonaisuuksia, joiden tueksi on tullut sitten somekanavia jne.

Suomessa trendi näyttää enemmän olevan 'ensin muuta, sitten podcast'.

Laura I.
Aivan hyvä blogi

Oon ollut sen verran radiofani, että tykkään kyllä podcasteista. Ehkä ainoa mikä vähän tympii, on just se, että kaikki tuntuvat niitä tekevän: "ääniblogi" ei oo kamalan kiinnostava mulle, vaan tykkään että podcastissa on joku pointti. Tv-sarjoihin keskittyvä podi on musta just tämmönen, ja oon itekin miettinyt että semmosta ois kiinnostava tehdä. :)

Maria Hakkala

Totta, mäkin oon aina ollut radio-ihminen! Kuunnellessa voi olla ite miten haluaa ja voi vaan keskittyä kuuntelemaan.

Joo, kyllä podcasteissä joku pointti pitää olla, semmosen epämääräisen jorinan kelpuutan vain muutamalta lempi-ihmiseltä tai -ääneltä. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.