Tuotettua ruuturomantiikkaa: The Bachelorette

Kuva: ABC

On jälleen aika pariutua lukuisten televisiokameroiden ja miljoonayleisön edessä: it is the season for The Bachelorette! Sarjan kymmenes kausi alkoi keväällä, ja seitsemän lyhyen viikon jälkeen ollaan jo neljässä kilpakosijassa alkuperäisen 25:n sijaan. Tässä vaiheessa mitä tahansa seurustelusuhdetta on normaalia tavata toisen perhe, mutta tässä tapauksessa herrat ovat saaneet mielitiettynsä kanssa vain parit yksityiset treffit ja lukuisat yhteistreffit. Nyt jo kaikki vannovat rakkauttaan yhdelle ja samalle naiselle, sillä tässä ohjelman omassa universumissa rakkauden tunnustaminen tuntuu olevan elinehto edes TOP 6:een pääsemiseen.

Olen seurannut sekä The Bachelor että  The Bachelorette -sarjoja jo vuosia, ja avokkini mielestä jo aivan liian monia vuosia. Kallistun pitämään enemmän The Bachelorette -sarjasta, sillä miehien suuremman määrän lisäksi (d'uh) tuntuu jotenkin luonnollisemmalta katsoa tätä kilvoittelua, ja aina voi pelata myös oman elämän The Bachelorette:a miettien ketkä miehet saisivat itseltäni ruusut rintapieliinsä. The Bachelor -sarjassa suurimmaksi ongelmaksi muodostuu naisten yhdessäelon mahdottomuus, vaikka kyllä miehetkin osaavat kyräillä ja juoruta. Olen myös muutamina vuosina jättänyt The Bachelor:in koko kauden katsomatta, kun en ole juurikaan tykännyt sen kauden herra Täydellisyydestä. Esimerkiksi alkuvuodesta sarjan tähtenä loistanut ja ennennäkemättömän seksiä tihkuvasti markkinoitu Juan Pablo ei minua sytyttänyt ei sitten millään, joten seurasin sarjan tapahtumia lähinnä otsikoiden avulla. Juan Pablo oli ensimmäinen ei-perusvalkoihoinen ohjelman pääosassa, mutta ihmisten mieliin hän on jäänyt onnettomien syrjivien kommenttiensa takia sekä kyvyttömyydestään julistaa rakkauttaan kautensa lopuksi valitsemallensa naiselle.

Kuva: ABC

Monien mielestä paras asia Juan Pablon kaudella oli kaudella kolmanneksi tullut ja omasta tahdostaan sarjasta pois lähtenyt Andi Dorfman. Nyt jo kuuluisaksi tulleessa parisuhdekeskustelussa Andi tylytti Juan Pabloa tämän pinnallisuudesta ja ehkä myös hiukan tyhmyydestä. Andi on atlantalainen apulaissyyttäjä, joten arvatenkaan hänellä ei jäänyt sormi suuhun tajuttuaan haluavansa ottaa hatkat Juan Pablon läheisyydestä. Naisen peräänantamattomuus ja omanarvontunto Juan Pablon suhteen antoi odottaa aika paljon tämän uusimman The Bachelorette -kauden suhteen, ja odotukset lunastivat itsensä ainakin alkukaudella.

Koska Andi ei pitänyt Juan Pablon tavasta suoltaa mitä sylki suuhun toi, on hän oman ohjelmansa alusta asti peräänkuuluttanut sulhokandidaateiltaan rehellisyyttä, tunteiden näyttämistä avoimesti ja yleistä syvyyttä sielun, persoonan ja kaiken mahdollisen suhteen. Alussa tämä tuntuikin toimivan kivasti, ja tykkäsin Andista aika paljonkin ohjelman keskiössä. Jo toisesta jaksosta saakka minua hiukan vaivanneet asiat ohjelman tämän kauden tiettyjen valintojen suhteen haittaavat näissä uusimmissa jaksoissa katsomiskokemustani ihan tosissaan. Tässä franchisessä treffeihin kuuluu aina itsensä ylittäminen tavalla tai toisella, ja taka-ajatuksena on suureellisesti äärikokemusten mukanaan tuoma ihmisen todellisen luonteen paljastuminen. Aikaisemmilla kausilla tämä on hauskasti tarkoittanut erilaisia korkean paikan haasteita sekä esittävän taiteen variaatioita teemalla 'oletko valmis nolaamaan itsesi tavoittelemasi naisen edessä'. Tällä kaudella on jotenkin normaalia enemmän painotettu treffien kokemuksiin liittyen näkökantaa 'jos hän ei ole valmis kokeilemaan ja heittäytymään tässä asiassa, ei hän varmastikaan ole myöskään valmis parisuhteeseen tai ylipäätään ole tosissaan mukana tässä ohjelmassa'. Tämä miesten shakkimattitilanne tuli ryminällä esille jo kauden toisessa jaksossa ryhmätreffien suoritusosiossa, jossa miesten piti stripata naisten hyväntekeväisyysillassa (ao. kuva). Jos et osallistu, tai nuriset siitä, olet huono ihminen, koska et halua harjoittaa hyväntekeväisyyttä. Exploitation is what I would call it!

KUVA: ABC

Koska Andi on tehnyt selväksi haluavansa nähdä pintaa syvemmälle näiden miesten kanssa, eikä pelkkä strippi-ilta tähän selvästikään riittänyt, marssitettiin TOP 6 -sulhot myös vanhaan kunnon valheenpaljastustestiin. Andin mainostaman rehellisyyden nimissähän miesten olisi pitänyt suorastaan kilvoitella kunniasta saada ensimmäisenä kertoa kameralle todelliset tunteensa Andia ja kaikkia mahdollisia asioita kohtaan, mutta kummallisesti moni miehistä tuntui loukkaantuvan tästä hassunhauskasta aktiviteetista, mikä luonnollisesti kummastutti Andia.

Kuten on jo vakiokamaa The Bachelorette -sarjassa, mitä enemmän naistähti vannottaa etsivänsä rehellistä ja kunnollista miestä, sitä todennäköisemmin hänen polvensa menevät veteliksi sen porukan ainoan playerin edessä. Tälläkin kaudella Andi on hihittänyt onnessaan sen porukan ainoan pahan pojan tehdessä kaikkia sääntöjen vastaisia temppuja nähdäkseen Andia enemmän, kun ne oikeasti rehelliset ja kunnolliset miehet istuvat kiltisti sohvalla kihisemässä kiukusta. Viimeaikaisissa kausissa useammatkin naiset ovat käyneet läpi oman paha poika -vaiheensa päätyen onnellisesti jonkun muun syliin lopussa, mutta tällä kertaa näyttää siltä, että Andi oikeasti valitsee sen muiden vihaaman playerin. Pari kauttahan sitten The Bachelor:in Ben oli ensimmäinen poikamiehistä, joka tuntui valitsevan kumppaninsa ihan suoraan miehisellä varustuksellaan. Minä tunnun aina olevan niiden kilttien ja hiljaisten puolella The Bachelorette -sarjassa, ja tällä kaudella yhtä lukuunottamatta kaikki sellaiset suosikkini ovat jo tippuneet. Ehkäpä ensimmäinen The Bachelorette ikinä eli Trista Rehn iskosti tämän mieltymyksen minuun iki-ihanalla valinnallaan vastatessaan 'kyllä' Ryan Sutterin kosintaan. Suosikkiparini sarjassa on samaa kaavaa noudattavat Ashley Hebert ja J.P. Rosenbaum, jotka ihanasti odottavat ensimmäistä lastaan.

Video: Season premier of The Bachelorette 10

Tällä tuotantokaudella epätodelliselta tuntuvalta rakkaudella ilottelua on varjostanut yhden sulhokandidaatin oikeasti traaginen kohtalo. Seikkailunhalustaan ja matkailuinnostaan tällä kaudella tutuksi tullut Eric Hill kuoli huhtikuussa varjoliito-onnettomuudessa Utahissa. The Bachelorette:n 10. kausi on omistettu hänelle, ja hänen onnettomuutensa on tuonut joitain muutoksia sarjan muuten niin tuttuun kaavaan. Kun Eric neljännen jakson cocktail-tilaisuudessa sai Andilta lähtöpassit mojovan riidan päätteeksi, ei jakson lopussa näytetty enää perinteistä ruususeremoniaa, vaan jakson lopun täytti Chrisin ja Andin välinen tunteikas keskustelu Ericistä ja tämän kohtalosta. Keskustelusta kävi ilmi, että uutinen Ericin menehtymisestä saavutti tuotantoryhmän kotikaupunkitreffeillä eli kun jäljellä oli neljä miestä, jotka kaikki vievät Andin perheitään tapaamaan. Tämä varmasti itsessään vaikuttaa viimeisten jaksojen tunnelmaan. Ironista sinänsä, että Ericin viimeinen esiintyminen sarjassa oli kiivas keskustelu, missä hän syytti Andia pinnallisuudesta sarjan tekemisessä, kun Andi on alusta asti vakuuttanut haluavansa syvällistä ja todellista. Vaikka Eric ei ollut sarjassa neljää jaksoa pidemmälle, ehti hän kuitenkin olla tuotantoryhmän ja muiden osallistujien kanssa melkein yötä päivää kuukauden, ja Andille hän oli niin tärkeä, että hän pääsi ensimmäisille treffeille.

Kuva: ABC

Tällä hetkellä sarjassa mennään, siis, neljän kilpakosijan voimin, ja itseasiassa viimeöisessä jaksossa tämäkin pieni porukka on kutistunut entisestään kotikaupunkien treffien jälkeen. Tässä vaiheessa jännitetään luonnollisesti viimeistä valintaa, sillä kaikista dramaattisimmat hetket tapahtuvat tietenkin sarjan loppuhuipennusten yhteydessä. Osaa katsojista kiinnostaa suuresti ohjelman häviäjät eli mahdolliset tulevat The Bachelor -sarjan tähdet. Jo monien, monien vuosien ajan nämä kaksi sarjaa ovat ns. syöneet kuormasta, eli uudet tähdet valitaan aina edellisenä näytetyn sarjan tippuneista kilpailijoista. Tämähän on siinä mielessä erittäin järkevää, että katsojat jo tietävät ja tuntevat henkilön eli uudella kaudella on 'built-in audience'. The Bachelor:in 18:n kauden aikana viimeksi kaudella 12 on ollut uusi ja tuntematon 'bachelor', vaikkakin jo kaudella 4 kokeiltiin The Bachelorette:n jämiä, ja vastaavasti joka ikinen 'bachelorette' on ollut aiemmin The Bachelor -sarjassa. Aikaisemmin The Bachelor oli selkeästi se päätähti ja The Bachelorette se aina välillä esiin vedettävä vieraileva tähti, mutta nykyään sarjojen uudet kaudet esitetään aina vuorotellen, varsinkin kun päätähdet saadaan aina toisen sarjan edelliseltä kaudelta. Ei mikään ihme, että varsinkin The Bachelorette:n suosio on kasvanut, sillä onhan tämä koko franchise nuorille naisille suunnattu, ja varmasti aika moni katsoja haaveilee nytkin olevansa Andin tilalla.

Kuva: ABC

Andi eroaa aikaisemmista sarjan naistähdistä luonteeltaan siten, että hän ei ole hirveän pirtsakka, kupliva ja maanläheinen; se kun tuntuu olevan monesti yhtä tuttu osa sarjaa kuin ainaiset ruususeremoniat. Aluksi pidin tästä uudesta piirteestä, mutta kauden edetessä se näyttää kaivavan Andille aika isoa kuoppaa. Koska hän esittää itsensä enemmän vakavasti otettavana rehellisyyden ja syvällisyyden etsijänä, kääntyy hänen käytöksensä selkeästi tekopyhyyden ja esittämisen puolelle. Tottakai tällainen ohjelma on osaltaan pinnallista; sen kieltäminen on yhtä tyhmää kuin väittää alkoholin olevan pannassa reality-ohjelmissa yleisesti ja näissä kahdessa sarjassa erityisesti.

Tällä kertaa minusta tosiaan tuntuu Andin päätyvän yhteen sellaisen semilipevän tyypin kanssa, että he varmasti eroavat aika nopeasti. Minulla ei kuitenkaan ole mitään hajua, kuka voisi olla seuraava 'bachelor', ja aina onkin mahdollista, että uudelle kaudelle vedetään tähdeksi jommassakummassa sarjassa jo aikaisemmin esiintynyt mies. Takuuvarmasti katson kuitenkin tämänhetkisen kauden loppuun, ja varsinkin finaalijakson jälkeen kahlaan pakkomielteen omaisesti läpi kaikki asiaa käsittelevät artikkelit. All in the name of research! Loppukaneettina minun on pakko myöntää, että haluan aina uskoa loppuparin olevan onnellisia yhdessä, ja petyn yleensä aina, jos he eroavat. Hassua, että näin monen vuoden seuraamisen jälkeen minuakin ajaa tämä perustoive rakkausrealityn suhteen: se kaikki on totta, onhan se? :)

 

Kommentit

RMaarit (Ei varmistettu)

Täällä Jenkeissä huhutaan, että Andi todellakin menee kihloihin valittunsa kanssa, ja on jo raskaana!En nyt spoilaa, kuka on spekuloitu voittaja :) Huhua on myös, että uusi Bachelor on Chris, sopisi kyllä aika hyvin formaattiin. Mä katson nykyään tätä sarjaa sosiaalisen median kanssa, telkku auki ja twitter auki, noi pojat (etenkin ihana J.J.) heittää aika hyvää twiittiä :)

Maria Hakkala

Mä kuulin kanssa, että Andi olis lopettanu työnsä oikeesti yrittäen uraa viihdemaailmassa, mutta tiedä häntä. Mä tykkäisin kans Chrisistä eniten seuraavaks tähdeks, mutta yleisesti kaikkien päätähtien mieluisuus mun silmissä laskee sen tähteyden myötä. Harva mies osaa vetää sarjansa läpi muuttumatta katsojien silmissä, sama naisilla. Toi sosiaalinen media katsomisen seurana on hauska idea! Mä oon kans miettiny, miten tarkkaan esim. Andi ja Chris Harrison on miettiny esim. niitten Insta-postaukset, ettei ajotukset mee väärin! :D

Kommentoi