Ladataan...
The Variety Show

Kuva: CBS

Kammoatko mystisiä lasikupuja kaupunkien päällä? Koitko The Truman Shown ja Hunger Games -leffat enemmän klaustrofobisina kauhuelokuvina? Pelkäätkö keskeltä halkaistuja lehmiä? Saako Stephen Kingin teokset sinut vapisemaan kuin haavanlehti?

Kuva: CBS

Nelosella alkaa uudenvuodenpäivänä uutuussarja Under the Dome, joka perustuu Stephen Kingin samannimiseen kirjaan vuodelta 2009. Sci-fi -genreen tukevasti istuvat kirja ja sarja kertovat pienestä amerikkalaiskaupungista, jonka ylle levittyy eräänä kauniina päivänä jättimäinen kupu, jonka läpi ei ihan noin vaan mennäkään. Alkaa ihmettely ja voivottelu, joka muuttuu nopeasti epätoivoiseksi taisteluksi kun selviää, kuinka jumissa kaikki oikeasti on, ja kuinka nopeasti kaikki elintärkeät tavarat alkavat huveta. Ihmisten true colors alkavat selvitä kun jokainen kuvun alle jäänyt taistelee selviämisestä.

Kuva: Nelonen / CBS

Sarkastinen sarjakuvaus johtuu pitkälti premissin kliseisyydestä, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö tämä sarja voisi olla oikeasti hyvä ja viihdyttävä. Itselleni tulee em. elokuvien lisäksi mieleen muutaman vuoden takainen huippusarja Jericho, jonka perusideassa oli jotain samaa eloonjäämistaisteluineen ja eristäytymisineen. Kliseisesti tässä uutuussarjassa on ulkopuolinen, hiukan rähjääntynyt sankariksi oletettu mies, jonka motiivit kyseenalaistetaan hyvin nopeasti. Sarjasta löytyy myös voimakastahtoinen nuori nainen, joka alkaa selvittää kaiken pahan alkua ja juurta. Lisäksi on rakastavaiset, jotka tämä jättimäinen juustokupu erottaa toisistaan sympatian maksimoimiseksi.

Kuva: CBS

Hiukan kliseistä pohjaa vahvistaa näyttelijäkaarti, jossa on monia tuttuja ja monia suosikkeja. Sarjan pääosasissa on mm. Pan Amissa hurmurilentäjää esittänyt Mike Vogel, Twilight-leffojen alkuperäinen punainen paholainen Rachel Lefevre, ja Breaking Badista tuttu yrmynaama Dean Norris. Itseäni aina yhtä ihastuttava sivuosien bongailu tuotti tämänkin sarjan kohdalla ihania tuloksia: sarjasta löytyy mm. Sabrina, the Teenage Witch -sarjan toinen noitatäti Beth Broderick, aivan liian lyhyeksi jääneen Life Unexpected -sarjan nuori tähti Britt Robertson, sekä True Bloodin Maxine Fortenberrynä ilahduttanut Dale Raoul.

Kuva: CBS

Under the Dome sai ensi-iltansa amerikkalaisella kansallisella CBS-kanavalla tämän vuoden kesäkuussa, ja kesän aikana esitettiinkin sarjan ensimmäisen kauden kaikki 13 jaksoa. Sarjaa kaupattiin alun perin minisarjana, mutta ilmeisesti sarjan suosio sai mielen muuttumaan, sillä toinen kausi näytetään Yhdysvalloissa ensi kesänä. Toisen kauden ensimmäisen jakson kirjoittaa itse Stephen King, joka on muutenkin tuottajana mukana sarjan tekemisessä. Under the Dome aloitti suurena hittinä, mutta ensimmäisen kauden loppupuolella katsojia oli 'vain' noin 10 miljoonaa. Kansallisilla kanavilla kilpailu on ihan älyttömän kovaa, mutta ainakin sarja sai toisen kauden tilauksen. Sarjan ihanteellinen pituus olisi tuottaja Neal Baerin mukaan viisi tuotantokautta, nimenomaan lyhyemmillä 13:n jakson kausilla, joten kesäesityksissä sarja varmaankin tulee pysymään.

Kuva: CBS

Under the Dome alkaa Nelosella keskiviikkona 1.1. klo 21 ja klo 22 tuplajaksolla, ja seuraavasta keskiviikosta alkaen jakso per viikko -formaatilla. Jos uudenvuodenkrapulasi on keskiviikkoiltana sen verran jo laimentunut, että Kingin juustokupu ei aiheuta pahempia pelkoharjoja, suosittelen testaamaan valtavirtascifiä!

Under the Dome Nelosella alkaen keskiviikkona 1.1. klo 21!

Ladataan...
The Variety Show

Kuva: CBS

Huomaan yhä useammin olevani kateellinen älykkäille hahmoille televisiossa, ja varsinkin huomaan kadehtivani kenen tahansa hahmon älykkyyttä, jos tuo hahmo tietää erikoisalastaan t-o-d-e-l-l-a paljon.

Kuva: Fox

Minä tiedän vähän kaikesta (tai aika monesta asiasta). Edes opiskeluaiheestani (tai graduni aiheesta) en voi väittää tietäväni kaikkea, tai edes todella paljoa.

Kuva: Fox

Eikö olisi hieno, jos älykkäänä tv-hahmona, joka vetää jotain tv-show'ta, olisi turhan tiedon tähti, ihminen, joka tietää vähän monesta asiasta?

Kuva: BBC

Toisaalta, älykkäitä ja viisaita (usein kaksi eri asiaa) tv-hahmoja on mukava katsoa, koska usein tuntee sivistyvänsä itsekin. Monessa ohjelmassa on taustajoukoissa eri tieteenalojen asiantuntijoita, jolloin katsojille luodaan illuusio tieteellisestä uskottavuudesta.

Kuva: Veronica Mars

Toisaalta, pidän paljon nokkelista hahmoista (Veronica Mars, Buffy), joiden älykkyys ei ole kirjoista peräisin. Parhaissa sarjoissa sekoitetaankin tällaisia hahmoja, jolloin pääosahenkilöissä on sekä 'book smart' että 'street smart' -tyylisiä hahmoja. Silti haluaisin itselleni Veronican nokkeluuden, Sherlockin laajan tiedon kaikesta, Reidin lukunopeuden ja Brennanin kirjaviisauden!

Mitkä 'aivorikkaat' hahmot ovat suosikeitasi? Kenen aivot haluaisit (ei silleen Hannibalin tyyliin)? Kenen tiedoilla haluaisit päteä?

Pages