Ladataan...

Maanantain ja tiistain välisenä yönä Los Angelesissa juhlittiin Emmy-palkintogaalan merkeissä. Yhdysvaltain televisioakatemia jakoi televisiomaailman Oscareiksikin kutsuttuja palkintoja vuotuisessa gaalassa, joka näytettiin suorana lähetyksenä NBC-kanavalla.

Luonnollisesti gaalan juonsivat NBC:n pitkäkestoisen sketsiohjelman Saturday Night Live:n näyttelijäkoomikot Michael Che ja Colin Jost, jotka ovat tuttuja ohjelman Weekend Update -osiosta. Lavalle marssitettiin myös muita SNL-tähtiä, joista moni oli gaalassa ehdolla parhaasta sivuosasuorituksesta komediasarjassa.

Itse gaala oli kohtuullisen perus. Pystejä jaettiin, väkinäisiä vitsejä heitettiin, onnellisia voittajia nähtiin. Kaksi asiaa erotti tämän vuoden gaalan edellisistä: paljon ensikertalaisvoittajia sekä somen sekoittanut kosinta kesken kiitospuheen!

Oikean Oscar-gaalan ohjauksesta parhaan erikoisohjelman ohjauksen Emmyllä palkittu Glenn Weiss kiitti puheensa lopussa naisystäväänsä, todeten: "Ihmettelet, miksi en halua kutsua sinua tyttöystäväkseni. Se johtuu siitä, että haluaisin sanoa sinua vaimokseni." Juuri epäsuorasti kositun naisen ilme kertoi kaiken, ja hänet saateltiin lavalle, jossa Weiss antoi hänelle polvistumisen lomassa oman kaksi viikkoa aiemmin kuolleen äitinsä sormuksen.

Paikalle olleet TV-tähdet ns. lost their shit, ja moni heistä päätyikin jakamaan hämmästyksen ilosanomaa somessa. Weissin sydämellinen temppu oli parasta suunnittelematonta julkisuutta gaalalle, joka keräsi kaikkien aikojen huonoimmat katsojalukunsa, minkä epäillään johtuvan siirrosta perinteiseltä sunnuntailta maanantaille.

Raikasta Emmy-gaalassa oli myös voittajien lista. Näyttelijäkategorioissa ainoastaan Claire Foyn voitto parhaasta naispääosasta draamasarjassa (The Crown) meni ennustetusti.

 • Paras naispääosa komediasarjassa: Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel)
 • Paras miespääosa komediasarjassa: Bill Hader (Barry)
 • Paras naissivuosa komediasarjassa: Alex Borstein (The Marvelous Mrs. Maisel)
 • Paras miessivuosa komediasarjassa: Henry Winkler (Barry)
 • Paras naispääosa draamasarjassa: Claire Foy (The Crown)
 • Paras miespääosa draamasarjassa: Matthew Rhys (The Americans)
 • Paras naissivuosa draamasarjassa: Thandie Newton (Westworld)
 • Paras miessivuosa draamasarjassa: Peter Dinklage (Game of Thrones)
 • Paras naispääosa minisarjassa: Regina King (Seven Seconds)
 • Paras miespääosa minisarjassa: Darren Criss (The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story)
 • Paras naissivuosa minisarjassa: Merritt Wever (Godless)
 • Paras miessivuosa minisarjassa: Jeff Daniels (Godless)

Komediasarjojen puolella Amazonin suoratoistopalvelussa nähtävä The Marvelous Mrs. Maisel korjasi potin, mikä on aivan huippua! Sarja on Gilmoren tytöt -luojan Amy Sherman-Palladinon uusin hengentuote, joka näyttää tuovan hänelle kaiken sen glorian, mitä Gilmoren tytöt ei ikinä saanut. Sherman-Palladino pokkasi vielä kaksi henkilökohtaista pystiä parhaasta komediasarjan ohjauksesta ja käsikirjoituksesta, ja lisäksi Mrs. Maisel voitti parhaan komediasarjan palkinnon! Sarjaa kantavan pääosaesittäjän Rachel Brosnahanin voitto oli huikea yllätys vaikeassa kategoriassa, kuten oli myös sivuosan Alex Borsteinin, joka muistetaan myös Gilmoren tytöistä paristakin eri roolista.

Suomessa The Marvelous Mrs. Maisel on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle, ja toivoisinkin sarjan päätyvän jollekin muullekin alustalle, jotta sen saisi katsoa suomenkielisissä teksteillä mahdollisimman moni.

Komediasarjojen parhaiden miesnäyttelijöiden suoritukset menivät HBO:n synkälle komedialle Barry. Nimiroolissa näyttelijäksi ryhtyvänä palkkamurhaajana nähtävä Bill Hader ei lukuisina SNL-vuosinaan Emmy-pystiä voittanut kertaakaan, kuten ei myöskään nyt palkittu Henry Winkler Onnen päivien legendaarisena Fonziena, joten molempien miesten hämmästystä ja iloa oli huikeaa katsella.

Matthew Rhysin voitto parhaasta draamasarjan miespääosasta oli myös huippua, sillä vasta kolmannella ehdokaskerralla voitto napsahti kohdalle. The Americans on muutenkin tunnettu siitä, että se ja sen suoritukset ovat vuodesta toiseen ehdolla kaikissa parhaissa kategorioissa, mutta voittoa harvoin tulee. Rhysin voitto sattui myös otolliseen kohtaan, sillä sarja loppui tänä keväänä.

Veikkaisin, että Netflixillä potkitaan nyt vähän itseään perseelle, sillä paras minisarjan ('limited series') naispääosapalkinto meni Regina Kingille, jonka Seven Seconds -rikosdraama lopetettiin tylysti vain pari kuukautta sen julkaisun jälkeen aiemmin tänä vuonna.

Parhaan draamasarjan palkinto meni äärimmäisen kovatasoisessa kategoriassa ansaitusti HBO:n Game of Thronesille.

Hauska yllätys oli parhaan kilpailurealityn voitto, joka meni RuPaul's Drag Race -ohjelmalle, jonka juontaja, RuPaul itse, oli pokannut viikkoa aiemmin Creative Arts Emmy -gaalassa parhaan realityjuontajan pystin. Näyttävä ohjelma voitti myös vinon pinon maskeeraus- ja puvustus-Emmyjä.

Mitä minulle jäi käteen Emmy-gaalasta?

Monta sarjaa, joihin pitäisi oikeasti paneutua! Aivan varmasti The Marvelous Mrs. MaiselBarry ja Godless päätyvät katsomislistalleni. Nyt minulla on kesken esim. kehuttu Killing Eve, jonka pääosan esittäjä Sandra Oh oli tänä vuonna Emmy-gaalassa ensimmäisenä aasialaisnaisena ehdolla draamasarjan parhaasta naispääosasta. Oh on puhunut julkisesti siitä, kuinka hänen on ollut vaikea saada tasoisiaan rooleja Greyn anatomiasta lähtemisen jälkeen.

Rakastamani gaalamuoti oli tällä kertaa harvinaisen tylsää, eikä montaa jakamisen arvoista asukymppiä kyllä ollut paikalla minun mielestäni. Miehet olivat onnistuneet naisia paremmin raikkaissa valinnoissa. Ainoa muotimieltäni hivellyt asu oli Westworldin Angela Sarafyanilla (kuva), joka loisti salamoiden kanssa kilpaa Christian Sirianon luomuksessa.

Mutta ah, kyllä tällaiset gaalat lämmittävät sydäntä joka kerta!

 

Mitä sinulle jäi mieleen tästä Emmy-gaalasta?

 

 

 

 

Kuva: Emmys/AP.

Ladataan...

Sharp Objects (HBO Nordic) Loppukesän hittisarja oli välillä yhtä unelias kuin tapahtumapaikkansa, mutta se piti otteessaan mysteerinsä sekä upean tekniikkansa (leikkaus, kuvaus, musiikki) ansiosta. Pullon kanssa symbioosissa elävä toimittaja palaa kotikaupunkiinsa siellä tapahtuneista murhista raportoimaan mutta joutuukin itse keskelle tapahtumia ja perhedraamaa. Amy Adamsille povataan tästä roolista palkintoja, eikä suotta, mutta paljon muutakin palkitsemisen arvoista tässä Gillian Flynnin romaaniin perustuvassa sarjassa on.

The Bold Type (Yle Areena) Koko kymmenosainen ensimmäinen kausi tuli katsottua ihan hurjan nopeasti, mutta onneksi lisää on tulossa tämän kuun lopussa. Sarja on raikas ja moderni aiheiltaan, mutta ennen kaikkea minuun vetosivat sarjan nuoret naiset, jotka olivat kaikki inhimillisiä ja upeasti pukeutuneita. Lisää tällaista!

Superior Donuts (MTV Katsomo) Tästä ihan tavallisesta sitcomista on muodostunut minulle aamiaissarja. Kaksi leipää ja muki maitoa pöydälle täppärin eteen. Play. Toimii. Sarjassa on hauskana kontrastina sekä äärettömän stereotyyppisiä hahmoja ja aiheita että niiden käsittelyä modernilla otteella.

Vain elämää (Ruutu+) Kun koko muu Suomi katsoo uusia 9. kauden jaksoja, minä vielä katson alun perin väliin jääneitä kasikauden jaksoja. Ihanaa, että Terhi Kokkosen oma jakso ehdittiin nähdä ennen hänen poistumistaan kuvauksista. En minäkään tuolla olisi introverttinä jaksanut. Paljon hyvää tässä kaudessa on ollut, ja tarinoita sekä lauluja on ollut kiva kuunnella nojatuolissa istuen ja virkkaillen.

Younger (C More) Ihana Younger vei sydämeni alkukesästä, ja pahimpien syöpäpelkojen aikana heinäkuussa jakso toisensa perään vei ajatukset kustannusmaailmaan. Hyviä aiheita läpikäyvä perus draamakomedia toimii. Tahtoo sinne myös! Ihanaa, kun C More näytti tuoreeltaan myös sarjan uuden 5. kauden!

C.S.I. Cyber (C More) Hirveästi haukuttu viimeinen CSI-sarja parani huomattavasti eeppisen huonon pilottijakson jälkeen, ja kyberrikoksien ratkominen vei mukanaan. Ennen kaikkea kahden kauden mittaisessa sarjassa hallitaan hyvin humaanien tarinoiden kertominen, mikä tasapainottaa hyvin verkossa tapahtuvaa pahistelua. Ja James Van Der Beek, ah!

Grace & Frankie (Netflix) Oman elämänsä rautarouvat joutuvat oikeasti kohtaamaan pahimmat pelkonsa neljännellä kaudella, ja huumorin rinnalla draama kulkee koskettavasti mukana. On kyllä äärettömän virkistävää katsoa sarjaa, joka käsittelee yli 70-vuotiaiden ihmisten elämää, pääosassa. Tällaisten sarjojen kohdalla sitä ymmärtää, kuinka stereotyyppistä televisioviihdekin on.

Good Witch (Netflix) Ihana feel good -sarja tuntuu aina sijoittuvan syksyyn tai talveen, mutta ei suinkaan millään masentavalla tavalla. Minäkin haluaisin ottaa sarjan äärelle teekupillisen tai kaksi, mutta katson tätä yleensä aina kännykästä sängyn päällä maaten, leikkausjalkaani lepuuttaessa tai nukkumaan mennessä.

Supergirl (HBO Nordic) Supersankarisarjan kolmannen kauden loppupuoli tuli kesän lopussa tuijoteltua putkeen virkkaillessa, ja se onkin hyvä katsomistekniikka tälle sarjalle: kaikkiin (näyttäviin) taistelukohtauksiin ei tarvitse keskittyä täysillä. Tykkään hirveästi siitä, miten Melissa Benoist onnistuu esittämään Karaa sekä herkkänä että vahvana, ilman mitään ylimielisyyttä tai teennäisyyttä.

+

Hannah Gadsby: Nanette (Netflix) En voi tarpeeksi paljon suosittella tätä stand-up-keikkaa, joka muokkautuu ankaraksi yhteiskunnan kritiikiksi koomikon henkilökohtaisten kokemusten kautta. Katso!

To All the Boys I've Loved Before (Netflix) Netflixin alkuperäiselokuva perustuu suosittuun nuorten romaaniin, ja elokuva on aivan ihanan raikas ja söpö! Olisipa tämä ilmestynyt omassa nuoruudessani.

Like father (suom. Isän tyttö, Netflix) Kristen Bellin (Veronica Mars) ja Kelsey Grammerin (Frasier) tähdittämä perusleffa isästä ja tyttärestä sekä heidän yrityksestään tutustua toisiinsa vuosien tauon jälkeen.

 

Mitä kivaa te olette katsoneet viime aikoina? :)

 

 

 

 

Kuvat: HBO Nordic, Freeform, CBS, Nelonen, C More, C More, Netflix, Hallmark Channel, The CW.

Ladataan...

Kävi niin, että kerrankin halusin katsoa kotimaisen viihdeohjelman suorana lähetyksenä televisiosta, niin kiinnostavalta sen ensimmäisen jakson vieraat kuulostivat.

Kävi myös niin, että yritin nukuttaa poikaani kyseisen ohjelman ensimmäisen puolen tunnin ajan.

Onneksi on Yle Areena.

 

Ylen uusi viihteellinen tietovisailu Hyvät katsojat tuntuu olevan vastaisku monille moderneille kotkotuksille, eikä se silti ole mikään pölyyntynyt muinaismuisto, vaikka aiheet välillä niiden tienoilla liikkuvatkin. TV-tietämystä testaava ohjelma on muutenkin aivan minun heiniäni, kuten ovat myös ensimmäisen jakson joukkueet, jotka koostuvat Kummelin ja Siskonpedin porukoista.

 

Onko joku syksyn uusi viihdeohjelma kutkuttanut sinua? :)

 

 

 

 
Kuva: Numi Nummelin / Yle Kuvapalvelu.

 

Pages