Ladataan...
Varpain jaloin

Tavarat on nyt muutettu Turusta vanhempieni autotalliin. Muutto näin vailla tietoa siitä kuinka monta kuukautta omaisuutemme lopulta onkaan varastossa, vaati hurjan paljon valmistelua ja työtä. Ja rehellisesti sanottuna en selvinnyt muutosta ihan ilman stressiä, vaikka kaikki sujuikin mainiosti. Huolelliset valmistelut kannattivat ja omaisuutemme on nyt järjestyksessä laatikoissa. Sain myös ilmoitettua esikoisen kouluun juuri ennen kuin koulusihteeri ja rehtori jäivät lomilleen. Ja ehdin tässä kaiken keskellä myös ilmoittaa kuopuksen ensi syksyksi tanssitunnille. Muuton ja kaiken järjestelyn jäljiltä olen ihan loppu, myös liian lyhyiksi jääneillä yöunilla on tässä varmasti oma osansa. Nyt ensimmäinen toiveeni ja tarpeeni on vain levätä ja ladata akkujani ilman aikatauluja tai tehtävälistoja.

Olen heinäkuun aikana paljon tien päällä ja onnellisesti lomalla kolmen muskettisoturini kera. Pian lähdemme miehen kanssa kahdestaan Parisiin ja sieltä palattuamme suuntaamme lasten kanssa mökkeilemään ja tapaamaan Oopperajuhlilla vierailevaa ranskalaista ystävääni. Matkalla ja mökkeillessä nettiyhteydet on mitä on ja huomiostani kilpailevat lapset, mies, Pariisi, aurinko ja Suomen suloinen suvi. Toivon myös, että nämä lomapäiväni täyttyvät kaikesta muusta kuin tietokoneen näppäilemisestä. Siksi päätin pitää pienen loman myös täältä blogista heinäkuun aikana.

Aivan täysin Varpain jaloin ei kuitenkaan hiljene, sillä olen ajastanut heinäkuulle keskiviikkoisin julkaisemani Viikon ajatukset. Palaan ruudun ääreen taas elokuussa, kun palaamme kaupunkiin. Vaikka varmasti käynkin välillä lukemassa muiden postauksia :) Loman aikana ajattelin puuhastella mm. DIY-kosmetiikan parissa ja käydä lankojen kimppuun parin pienen käsityöprojektin tiimoilta yms. leppoisaa ajanvietettä.

Ihanaa kesää teille kaikille, jotka blogiani käytte lukemassa! Tuntuu hurjan hyvältä joka kerta, kun näen että juttujani on luettu. Tässä vaiheessa on myös loistava tilaisuus toivoa aiheita, joista haluaisitte minun syksyllä kirjoittavan. Mitä haluaisit lukea?

Tavataan taas elokuussa :)

 

<3 Iidis

 

 

Kuva: Pexels.

Ladataan...
Varpain jaloin

Tein kirjastoon varauksen jo tammikuussa kahdesta Zero waste -aiheisesta kirjasta ja viimein toukokuussa ja kesäkuun alussa sain kirjat itselleni. Ehdin juuri sopivasti lukemaan nämä innostavat opukset ennen muutoa. Kiitos jälleen kerran kirjastolle! (voisin loputtomasti kehua kirjastoja, jotka tekee paitsi minimalistisen myös zero waste -elämän helpommaksi, mutta tein sen jo aiemmin täällä..). Sain siis viimein käsiini innolla odottamani opukset, jotka todella olivat odottamisen arvoiset.

Kirjat ovat inspiroineet minua tekemään lisää suunnitelmallisia muutoksia kotiimme ja uudessa kodissa haluan pienentää paitsi jätteen määrää, myös jätteiden käsittelyyn käytettävää tilaa ja aikaa. En olisi helmikuussa Zero waste -haastetta aloittaessani voinut kuvitella miten paljon se tulisi vaikuttamaan siihen miten elämme. Jo nyt jotkin sellaiset asiat/toimintatavat, jotka vielä vuoden alussa tuntuivat hankalilta tai vaikeasti lähestyttäviltä ovat muuttuneet osaksi ihan tavallista elämää. Olen myös ollut hyvin iloinen siitä miten perheeni on ottanut tämän vastaan. Kirjoista olen myös saanut vastauksia niihin kyseenalaistuksiin, joita puolisoni on esittänyt. On paljon helpompaa perustella meidän kaikken elämään vaikuttavia muutoksia, jos voi kyseenalaistettaessa vastata  jotain muutakin kuin: "en tiedä, mutta se tuntuu oikealta". Tietenkin pohtimamme kysymykset ovat samoja, joita muutkin ovat ennen meitä pohtineet.

 

 

Tänä keväänä julkaistu Otso Sillanaukeen Zero Waste jäähyväiset jätteille on tietääkseni ensimmäinen suomenkielinen zero waste -kirja. Moni on varmasti kuullut Sillanaukeen zero waste -elämästä lukuisista lehtijutuista ja hänen Nollahukka-blogistaan. Kirja on erinomainen ja helppolukuinen opas nollahukkaelämään. Sillanaukee käy asioita läpi yksi huone kerrallaan. Luvuissa tulee esiin paljon hyviä vinkkejä muutosten tekemiseen ja jokaisen luvun lopussa on vielä listat muutoksista kolmessa eri haastavuuskategoriassa. Huomasin, että meidän kotona toteutettavista valinnoista esimerkejä löytyi kaikista kolmesta kategoriasta, eli haastavuus lienee hyvin henkilökohtainen käsitys - meillä ei suinkaan siis toteuteta vielä edes kaikkia niitä helppo-kategorian tekoja. Kirja oli helppoa ja inspiroivaa luettavaa.

 

 

Bea Johnssonin Zero Waste Home: The Ultimate Guide To Simplifying Your Life vuodelta 2013 on perusteellinen ja käytännönläheinen opas yksinkertaistamiseen ja jätteen vähentämiseen. Johnsson kertoo elävästi ja omiin kokemuksiinsa perustuen millaisia ratkaisuja hän ja hänen perheensä on tehnyt zero waste -elämässään. Erityisen rohkaisevaa tässä kirjassa on se, että Johnsson on tehnyt muutokset jo perheellisenä kahden lapsen äitinä. Johnsson kertoo avoimesti paitsi ylilyönneistään ja "pakkomielteestään", joka häntä riivasi zero waste -siirtymän alussa, myös niistä epäilyistä, joita hänen perheensä oli siirtymän alussa esittänyt ja miten koko perhe lopulta asettui idean puolelle. Johnsson kannustaa jokaista etsimään itselleen sopivan tavan toteuttaa zero waste -elämäntapaa. Ei ole olemassa tapaa, joka sopisi kaikille, vaan jokainen voi sovittaa elämäntapansa sille tasolle, joka on itselle paras ja sopivin. Etenkin näin vanhemman näkökulmasta olin ilahtunut siit miten Johnsson sanoittaa zero waste -elämäntavasta myös lapsille kertomisen tärkeyden. Vanhempina olemme vastuussa siitä, että otamme lapset osaksi perheen elämäntapaa niin, että he tietävät miksi teemme tiettyjä valintoja eivätkä vain toteuta niitä sokeasti.

 

Suosittelen molempia kirjoja varauksetta kaikille aiheesta kiinnostuneille olitpa sitten jo kokeneempi jätteen välttelijä tai vasta herännyt kiinnostumaan zero wastesta. Olen varma, että saat kirjoista inspiraatiota, rohkeutta ja ideoita tehdä elämästäsi ekologisempaa ja vähentää tuottamasi jätteen määrää.

 

Kuvat: täältä ja täältä.

Pages