Ison perennalaatikon nikkarointi

Viherpiiperö

Toissa vuonna mieheni nikkaroi minulle kolme erillistä laatikkoa, joissa on kasvusäkeissä kasvanut kesäkukkia. Ne alkoivat tuntumaan epäkäytännöllisiltä. Ne eivät myöskään tuoneet haluttua ilmettä ja tunnelmaa. Haavenani on ollut saada takapihan patiolle iso perennalaatikko, jossa olisi helppohoitoisia monivuotisia varjoon sopivia kasveja.

Idean ison perannalaatikon nikkaroimiseen sain viime vuoden asuntomessuilta, jossa näin yhden talon pihalla kasvamassa villiviinejä isossa laatikossa. Mietin, että vastaavanlainen laatikko voisi toimia myös meidän pihalla. Isoja perennalaatikoita en ole nähnyt kaupoissa myytävän, joten tästä alkoi mieheni "ympäri puhuminen" perennalaatikon nikkaroimiseen. "Ympäri puhuminen" taisi auttaa, koska alkukesästä mieheni tuumasi, että voisi minulle nikkaroida uuden laatikon. (Riemun kiljahduksia!) Kesän aikana haaveni toteutui ja nyt takapihalla nököttää iso perennalaatikko lähes valmiina. Vanhat laatikot pääsivät uusiokäyttöön - laatikot toimivat omien taimien kasvupaikkana.

 

Vanhat kukkalaatikot toimivat omien taimien kasvupaikkana.

 

Perennalaatikon rakentamiseen käytettiin rimaa (20x45), kakkoskakkosta ja kyllästettyä terassilautaa (28x95). Toiveenani oli, että laatikko olisi ollut kahdessa tasossa ja leveämpi, johon olisi mahtunut enemmän kasveja. Tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista, koska laatikko sijaitsee ulkovaraston lähellä, jonne pitää päästä kottikärryillä sisään. Kahdesta tasosta siis luovuttiin. Laatikon korkeudeksi tuli noin 70 cm, jotta multaa saataisiin vähintään 50 cm kerros. Riittävä multakerros takaa varmasti paremmat kasvuolosuhteet ja pidempiaikaisen menestymisen kasveille. Laatikon lopulliseksi mitaksi tuli noin 200 x 50 x 70.

Mieheni sirkkelöi laudat ja puut oikeanmittaisiksi, jonka jälkeen öljysin ne ruskealla terassiöljyllä. Uskon, että öljyäminen lisää laatikon käyttöikää. Kun laatikko oli kasattu, vuorattiin se patolevyllä ja katekankaalla. Laatikon "vuoraamisen" tarkoitus oli se, ettei multainen vesi valuisi kivetykselle. Ehkä tämä toimenpide oli hyvä juttu, koska  vielä ei ole ainakaan näkynyt multaista vettä.

Valmiiksi sahatut laudat ja puut öljyttiin. Perennalaatikon pohja tehtiin rimoista. Lopullinen laatikko "vuorattiin" patolevyllä ja katekankaalla.

 

Laatikkoon meni multaa  yli 600 litraa ja päälle vielä pari säkkiä mustaa kuorikatetta. Varjon kasveiksi valitsin köynnöshortensian, varjoyrtin ja kevätkaihonkukan. Varjoyrtti ja kevätkaihonkukka toivon mukaan täyttävät laatikon jossain vaiheessa ja pursuavat myös laatikon reunan yli. Ihastuin jo kovin kevätkaihonkukan siniseen lemmikkiä muistuttavaan kukkaan, joka on kukkinut alkukesästä asti. Kevätkaihonkukan kasvukorkeus on 15 cm ja se on hyvä maanpeittoperenna. Varjoyrtti on puolestaan ikivihreä ja ilmeisesti se tekee pienen kukinnon keväällä. Sen kasvukorkeus on 20 - 30 cm ja taimiväli suositus on 30 cm. Köynnöshortensian lehdet ovat kauniin vihreät, jotka puhkeavat aikaisin keväällä. Hennon valkoisen kukinnan se aloitti heinäkuussa. Kukinnan pitäisi jatkua syksyyn asti. Köynnöshortensian istutusväli on n. 100 cm ja se voi kasvaa 10 metriseksi. Se viihtyy kasvuvyöhykkeillä I-III. Köynnöshortensia ja varjoyrtti viihtyvät happamassa maassa. Niiden kasvualustana käytin rodomultaa. Muutoin multa oli hyvänlaatuista puutarhamultaa. Kaikki kasvit viihtyvät puolivarjosta varjoon.

Varjon kasveiksi valitsin kevätkaihonkukan, varjoyrtin ja köynnöshortensian.

 

Perennalaatikko tuli maksamaan noin 230 -250 euroa. Kustannukset jakaantuivat seuraavasti:

- Laudat, ruuvit, öljy, patolevy ja katekangas n. 100 - 120 e

- Mullat, kasvit ja kuorikate n. 130 e

Kustannuksia tulee vielä hieman nostamaan köynnösristikon tekeminen, joka jää ensi kesälle.

Jälkikäteen mietittynä, olisi laatikon pohjan voinut tehdä vahvemmasta laudasta. Hieman arveluttaa se vieläkin, miten laatikko kestää noinkin suurta multamassaa. Vielä se on ainakin kasassa. Nähtäväksi jää, miten kasvit menestyvät talven yli.

Lähes valmis perennalaatikko odottaa köynnösritikkoa.

Valmiin perennalaatikon mitat ovat noin 200 x 50 x 70 ja sen hinnaksi tuli noin 230 - 250 euroa.

 

 

Kommentit

maikku67
Vihreitä unelmia

Köynnöshortensia on tosi ihana! Se ei tarvi ristikkoa, mikäli saa tarrata kiinni seinään, ottaakin tosi vahvasti kiinni ja varsista tulee paksuja ja puumaisia. Talvehtimisen kannalta ja muutenkin on varmaan tärkeää, että sade ei pääsisi suoraan laatikkoon, ainakin mikäli se on täysin umpinainen eikä salaojitettu. Kevellevy seinissä ja pohjassa olisi ehkä auttanut talvehtimista myös, jollei tuohon tule lunta suojaksi, periaatteessahan sellaisen voisi sujauttaa alapuolelle talveksi. Kauhean kylmänarka ei kyllä taida olla, koska ainakaan meillä eivät varretkaan ole koskaan kärsineet pakkasesta. Ulkoruukut olen itse vuorannut moninkertaisella kuplamuovilla tms., laittanut alle palan kevellevyä ja kietonut koko höskän säkkikankaaseen. Mutta kyseessä on olleet pienemmät rappusella majailevat pyöreät ruukut ja niissä on kasvanut havukasveja. Pidetään peukkuja, että tuossa on keväällä ihana sininen matto ja kesällä tuuheat köynnökset!

Viherpiiperö

Kiitos vinkeistä. Laatikko on ihan taivaan alla, joten lumi pääsee peittämään kasvit. Huomasin jo, että köynnöshortensia tarraa aika hyvin seinään kiinni. Nikkaroidaan kuitenkin ristikko, jota pitkin hortensia voi rauhassa kiipeillä. Jossain vaiheessa pitää seinä maalata, joten tämä on varmaan kätevämpi ratkaisu. Pihassamme on yksi köynnöshortensia, jonka istutin viime vuonna pihlajan juureen. Talvehti ihan hyvin, on ainakin vielä hengissä. Olen tässä miettinyt, että tuonne meidän pieneen metsikköön voisi ostaa ehkä vielä yhden lisää :).

Kommentoi