Missä ne hotellivieraat oikein on?

Viherpiiperö

Alkukesästä ostin pari hyönteishotellia, jotka sijoitin pieneen metsiköömme. Kesä on kohta jo ohi, mutta vieraita ei ole hotellissa näkynyt. Hyönteishotellin mukana tulleesta ohjeesta tosin huomasin, että hyönteishotelli tulisi laittaa paikoilleen talvella. Tulevaa talvea ajatellen, nyt on siis hyvä aika ostaa hyönteishotelli vaikka lahjaksi tai tuliaiseksi, koska sen voi sijoittaa myös parvekkeelle. Hyönteishotelli tulisi sijoittaa lämpöiseen ja suojaisaan paikkaan, johon ei juurikaan tuule tai sade pääse hakkaamaan. Hotelli olisi hyvä sijoittaa vähintään noin puolen metrin korkeudelle ja lähelle hyönteispölytteisejä kasveja. Jos mielit nikkaroida hyönteishotellin itse, tulee muistaa käyttää luonnollisia materiaaleja kuten kyllästämätöntä puuta, käpyjä tai onttoja puun oksia. Hotelliin voi rakentaa useita huoneita eri vieraita varten. Tässä esimerkkejä:

Leppäkerttu pitää ahtaista ja tiiviistä asumisesta. Sen herkkuruokaa ovat kirvat.

Perhosten lempihuoneet on sisustettu ontoilla materiaaleilla.

Erakkomehiläiset haluavat, että huoneessa on tunneleita, joihin ne voivat munia muniaan. Huoneena voi toimia myös lauta, johon on porattu pieniä syviä reikiä.Ne viihtyvät yhdyskunnissa tai itsekseen. Mehiläisten herkkua ovat hedelmäpuiden kukinnot, jotka ovat täynnä mettä.

Ampiaset kasvattavat poikasiaan katkenneissa kasveissa tai ampiaisen syljen ja puumassan sekoituksesta rakennetussa pesässä. Ampiaiset herkkua ovat kirvat sekä muut lihaiset pienet herkkupalat. Kasveista saatua siitepölyä ja mettä ne antavat toukille ruoaksi.

 

Hyönteishotellin asukkaat auttavat pölyttämään puutarhasi hyötykasveja.

 

Hyönteishotellin vieraat ovat arvokkaita ystäviä, jotka auttavat pölyttämään hyötykasveja sekä syövät puutarhan tuholaisia kuten kirvoja. Pölyttäjät yleensä ovat hyvin tärkeitä, jotka mahdollistavat myös monipuolisen ruokatarjonnan. Niiden luonnolliset talvehtimispaikat ovat vähentyneet vuosien saatossa, joten hyönteishotelli auttaa näiden arvokkaiden pölyttäjien säilymistä. Mediassa on jonkin verran ollut keskustelua katoavista mehiläisistä, joiden katoamisen yhtenä syynä ovat torjunta-aineet. Aiheesta löytyy myös hyvin mielenkiintoinen dokumentti Vanishing of the Bees.

Vaikka vieraita ei tänä kesänä näkynyt, oli ilo seurata mm. mehiläisten puuhastelua kukkien kimpussa. Ampi, Ampi!

 

Lähteet: Muita pölyttäjiä

Kommentit

Picou (Ei varmistettu)

Miten viime (2015-2017) vuosina, onko näkynyt ötököitä? Olisi kiva tietää, kun olen tekemässä sellaisen. :)

Kommentoi