Ladataan...
Viherpiiperö

Tämän kesän tulen varmasti muistamaan aina. Saan nauttia rauhallisista kesäaamuista vauvelin kanssa - ei ole kiire mihinkään sekä saamme tutustua puutarhaamme. Ihanaa on myös se, että miehenikin jää kohta ansaitulle kesälomalle - sää näyttää hyvälle! Nautitaan näistä ilmoista ja tietenkin kukista.

Juhannuksen aikana aukesivat ensimmäiset pionin kukat. Miehelleni tuumasin, että näitä kukkia haluan lisää, koska ne ovat aivan mahtavia - niissä on huumaava tuoksu ja kukinnot ovat valtavat.Tämä pioni on ollut meillä kolmatta kesää ja joka vuosi se on tehnyt enemmän ja suurempia kukkia.  Onneksi kohta alkavat pihakasvien alennusmyynnit, joten varmasti tarttuu uusi pioni mukaan. Pionit ovat helppohoitoisia ja viihtyvät auringossa. Kukinnot olen tukenut kepeillä, jottei kukkavarsi katkea.

Pioni viihtyy auringossa ja sillä on ihana tuoksu.

 

 

Ladataan...
Viherpiiperö

Puutarhan tuholaiset blogipostauksessani kerroin, että lumipalloheisiin on tullut nuppuja. Nyt ainokainen kukinta on puhjennut kukkaan! Lenkkeillessä olen huomannut myös, että lumipalloheisejä löytyy aika monesta pihasta. Yhdessä pihassa siitä oli muotoiltu pieni puu ja toisessa pihassa se oli valtava pensas ja yhdessä se toimi raja-aitana. Pidän lumipalloheisistä kovasti, koska sen kukinnot muistuttavat pieniä lumipalloja ja ovat kauniin valkoisia. Pihaltamme löytyy kolme lumipalloheisin pensasta. Mietinkin, että voisin siirtää yhden lumipalloheisin viime vuonna tekemäämme kukkapenkkiin kuolleen syysleimun tilalle. Lumipalloheisistä saisi näyttävän näkösuojan. Tai toinen vaihtoehto on yrittää kasvattaa siitä pieni puu.

 

Lumipalloheisi viihtyy varjossa tai puolivarjossa.

 

Lumipalloheisi viihtyy varjossa tai puolivarjossa runsasravinteisessa maassa kasvuvyöhykkeillä I-VI. Se kukkii kesäkuun puolessa välissä valkoisin pallomaisin kukinnoin, joita saa ihailla kolmisen viikkoa. Syksyllä saamme nauttia sen punertavasta ruska-asusta. Lumipalloheisi kasvaa nopeasti ja sopii vaikka aidanteisiin.

 

Lumipalloheisi kasvaa nopeasti ja sopii vaikka aidanteisiin.

 

 

 

Ladataan...
Viherpiiperö

Olen miehelleni sanonut useana vuotena, että haluaisin perustaa köynnöksiä ja hyötykasveja varten kukkapenkin patiollamme olevaan tyhjään tilaan - kannatusta en ole idealleni juurikaan saanut. Mieheni ehdotti, että laitetaan siihen kukkalaatikot, joita voisi myös tarpeen mukaan siirrellä. Innostuin ajatuksesta. Valmiita laatikoita emme ole löytäneet kaupoissa kiertelystä huolimatta - mitkään kohtaamamme laatikot eivät miellyttäneet silmää sekä ne olivat myös aika hintavia.

Keväällä postiluukusta kolahti puutarhalehti, jossa oli nikkaroitu siirrettävä yrttipenkki - tykästyimme tähän malliin ja se näytti helpolta myös tehdä. Mieheni sovelsi laatikon mallia muuttamalla laatikon mitat hieman lyhyemmiksi ja leveämmäksi - näin myös minä jaksan siirrellä laatikkoa (pitää tosin vielä vähän treenata lihaksia!).

 

Kukkalaatikon nikkarointia.

 

Valmiin laatikon mitta on 70x45 cm, johon mahtuu aika hyvin 50 litran multasäkki. Kustannukset olivat noin 40 euroa yhteensä kolmen laatikon osalta. Työllehän ei laskettu hintaa. Minun tehtäväkseni jäi viimeistely - laatikoiden öljyäminen ja istutusten laittaminen.

 

Kukkalaatikot viimeistelyä vaille valmiit.

 

Kahteen laatikkoon laitoin kasvamaan esikasvatetut elämänlangat, joista kirjoitin ensimmäisessä blogipostauksessani, puutarhalta ostetut mustasilmäsusannat sekä hajuherneen ja krassin siemeniä. Keskimmäiseen laatikkoon pääsivät ystäviltä saadut avomaankurkun taimet, kaupasta ostettu kurpitsa sekä pinaattikiinankaalin, magnoldin ja herneen siemeniä. Varastosta löytyi käyttämättömänä olleet pajusta tehdyt aidat, joita pitkin köynnöksien on helppo kiivetä ylöspäin. Lisäksi multasäkit saivat päälleen juuttikankaan, jota on mukavampi katsella.

 

Mustasilmäsusannat, elämänlangat, avomaankurkut ja kurpitsa uusissa kodeissaan.

 

 

Pages