Ladataan...
Viherpiiperö

Viime vuonna sain päähäni, että haluan pihallemme kasvamaan puutarhavadelmia. Idea lähti siitä, kun kävin vadelmia keräämässä ja tuumasin niiden olevan pieniä ja yleensä asukkaita täynnä. En ole myöskään löytänyt hyvää paikkaa, mistä niitä löytyisi eikä minua hirveästi innosta mennä vadelmapusikkoon mahdollisten punkkien takia. Toisaalta sehän on vain pukeutumiskysymys - yleensä minulla on tiukat trikoot päällä (spandexit kuten mieheni tapaa sanoa!). Tykkään vadelmien huumaavasta tuoksusta ja ihanasta mausta.  Syitä on siis monia vadelmapensaiden hankkimiselle!

Niinpä tuumasta toimeen - järjestin meille sukulointireissun pohjoiseen ja tiesin siellä yhden taimitarhan, josta vadelmapensaita voisi ostaa.  Yksi puhelinsoitto ja näin meille oli varattu kolme Maurin makea vadelmapensasta. Miehenikin taisi hieman innostua Maurin makeista - ainakin niiden nimestä.

Niinhän siinä sitten kävi, että vadelmapensaat tulivat sukulointireissulta mukaan. Maahan ne pääsivät vasta lokakuussa, koska paikkaa niille ei oikein löytynyt enkä kasvulaatikkoon halunnut niitä talveksi sijoittaa. Maha pystyssä istutin ne salaiseen puutarhaan johtavan polun varrelle - vettäkin satoi.

Minulla ei ollut oikeastaan mitään tietoa puutarhavadelmien kasvatuksesta muuta kuin että ne tarvitsevat aurinkoisen kasvupaikan. Maurin makea on helppohoitoinen, koska sitä ei tarvitse tukea. Se tykkää ravinteikkaasta ja kalkitusta maasta.

Onneksi jaksoin syksyllä laittaa vadelmat maahan - saimme nauttia kymmenkunta ihanaa ja maukasta sekä isoa vadelmaa. Puppelikin sai osansa katkomalla muutaman oksan. Vauvelin sanoin: "Njam, Njam!"

 

Puutarhavadelma Maurin makea viihtyy auringossa tai puolivarjossa.

 

 

Ladataan...
Viherpiiperö

Viime viikon lopulla suuntasimme auton nokan kohti Helsinkiä. Tavoitteenamme oli käydä ainakin Steve McCurryn valokuvanäyttelyssä ja jos aikaa jäisi kävisimme myös Tekniikan museossa Pongista Pleikkaan näyttelyssä, Arabianrannassa, Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa sekä ostoksilla. Minun hartain toiveeni oli päästä tuonne kasviteteelliseen puutarhaan. Olimme oikein tehokkaita ja ehdimme käydä kaikissa näissä paikoissa. Vauveli matkusti kätevästi mukana kantorepusssa - jokelteli ja hymyili tuntemattomille ihmisille, ihmetteli ympäristöä sekä huilasi välillä nukkuen rintaani vasten.

Kasvitieteellisessä puutarhassa emme ehtineet kierrellä kunnolla, koska sade yllätti reissumme. Onneksi pääsimme isojen puiden alle suojaan ja samalla ihmettelimme siellä olevia kasveja. Mieleen jäi ainakin tuohituomi, isot tammet sekä terijoensalavat ja monet kukkivat perennat. Uusi matka täytyy tehdä syksymmällä - haluan käydä tutustumassa kasvihuoneisiin, joiden ikkunoista näytti kurkistavan erikoisia kasveja.

Tässä kasvitieteellisen puutarhan kasveja:

 

 

Ladataan...
Viherpiiperö

Mustikkametsässä sielu lepää ja pääkoppa tyhjentyy. Tänä aamuna suuntasimme marjametsään keräämään mustikoita. Tykkään poimia mustikoita käsin, vaikka se onkin hitaampaa kuin koneella poimittasessa. Haluan tunnustella ja tervehtiä jokaista marjaa, joka pääsee marjaämpäriini - näin on myös helppo laittaa joka toinen marja suuhun. Ei siis mikään ihme, jos poimiminen on hidasta! Mustikkametsässä minulle tulee aina mummoni mieleen - hän tykkäsi myös tervehtiä marjoja eli kerätä käsin. Hän kertoi usein myös voimustikoista, jotka olivat mustia ja kiiltäväpintaisia sekä olivat parempia kuin tavalliset mustikat. Minä olen muutaman kerran tavannut näitä mutten ole ainakaan maussa huomannut eroa. Oletko sinä kuullut näistä voimustikoista ja niiden paremmuudesta?

Aamupäivän saalis ei ollut kovinkaan suuri, koska sade keskeytti mustikka retkemme. Onneksi metsä ei katoa minnekään ja mustikoita jäi vielä todella paljon sinne kypsymään ja kasvamaan. Osa oli vielä raakoja, joten voivat vielä kypsytellä rauhassa ja kasvaa isoksi. Tosin isoja ne olivat nytkin - suurimmat melkein pikkurillin kynnen kokoisia.

 

Mustikat odottavat ämpäriin pääsyä.

 

P.S.  Suuhun eksyi myös muutama lakkakin.

Lakka paistattelemassa päivää ja pääsi kuvauksen jälkeen suuhuni.

 

Pages