Ladataan...
Viherpiiperö

Mikä onkaan parempaa kuin itsetehdyt joululahjat? Tänä vuonna ajattelimme antaa itse tehtyä likööriä sekä hyytelöä joululahjaksi. Hyvä ystäväni antoi minulle vuosia sitten liköörin valmistusohjeen ja rohkaistuin sitä kokeilemaan toissa vuonna. Tein kaksi settiä - toinen oli puolukkaa ja toinen oli puolukka-mansikka-kaneli-kardemumma. Tykästyimme enemmän puolukka likööriin - puolukka-mansikka-kaneli-kardemumma maistui liikaa jouluiselle.

Nyt ajattelin kokeilla mansikka-raparperi-kardemumma liköörin tekemistä, jota saimme lahjaksi muutama vuosi sitten sukulaisilta. Se oli herkullista ja toimi myös lämpimän kaakaon kanssa. Pakkasesta löytyy vielä viime vuotisia mansikoita ja toisesta raparperi sadostakin tuli ihan hyvä. Ohjetta minulla ei siihen ole, mutta sovellan ystäväni antamaa likööriohjetta. Sain myös kuulla, että tuohon yhdistelmään on hyvä laittaa punssia. Matkan varrellahan voi makua aina tarkistaa.

Ystävältä saatu likööriohje:

600g jäisiä marjoja

1/2 l maustamatonta viinaa

4 1/2 dl sokeria

mausteita marjojen mukaan

Sekoita ainekset ja säilytä kolme-neljä viikkoa huoneenlämmössä suljetussa tölkissä. Ravista purkkia silloin tällöin, kunnes sokeri liukenee. Siivilöi ja painele marjat rikki, jotta saat talteen mahdollisimman suuren osan mehusta. Suodata likööri kahvinsuodattimen tai sideharson läpi. Kaada pulloon ja varastoi pimeään paikkaan kuukauden ajaksi.

Sovellettu ohje mansikka-raparperi likööri

4 dl raparperia

1/2 l jäisiä mansikoita

2 1/2 dl 80% maustamantonta viinaa

2 1/2 dl vettä

4 1/2 dl sokeria

Toiseen likööriin laitoin lisäksi 1 dl punssia, 1 tl kardemummaa ja toiseen pelkästään punssia 1/2dl. Ainekset mahtuivat 1 1/2 litran vetoisiin lasitölkkeihin.

 

 

Likööri ainesten annetaan olla lasitölkissä kolme-neljä viikkoa välillä käännellen tölkkiä. Tämän jälkeen neste siilataan ja pullotetaan sekä säilytetään pimeässä paikassa kuukauden ajan.

 

Idea hyytelöiden tekemiseen lähti siitä, kun sain tuttavaltani maistiaisiksi omena-konjakki hyytelöä. Mieheni suorastaan hullaantui tähän ja tiedustelee lähes päivittäin milloin saa lisää tätä herkkua. Hyytelö maistui hyvin lettujen ja croissanttien kanssa. Hyytelöitä en ole aikaisemmin tehnyt, mutta koe-erän tein punaherukasta. Keitin marjoja hieman, jotta niistä irtosi mehua. Tämän jälkeen kaadoin marjat siivilän läpi ja otin mehun talteen. Mehusta tein hyytelön, soveltaen hillomarmeladi sokeripaketin kupeessa ollutta ohjetta. Hyytelöstä tuli hieman sameaa, mutta mukavan kirpeää ja maistui hyvin maustamattoman jugurtin sekä leipäjuuston kanssa. Omena-konjakki hyytelöä ajattelin kokeilla valmistaa samalla lailla. Tosin säästän omenat, joista valmistan omenahilloa uunissa paistamalla.

 

Millaisia liköörejä tai hyytelöitä sinä olet tehnyt ja mikä on ollut paras makuyhdistelmä?

 

Ladataan...
Viherpiiperö

Minä tykkään kitkeä rikkaruohoja. Olin ihan unohtanut miten mukavaa se on. Rikkaruohojen kitkeminen vaatii oman fiiliksen, jotta niitä on mukava kitkeä. Tänään oli sellainen fiilis. Vauveli rattaisiin ja syyslannoitteet mukaan. Rikkaruohot tuli kitkettyä, kasvit lannoitettua sekä tarkistettua. Vauveli viihtyi hyvin ja nukahti kesken puutarhahommien. Minä sain liikuntaa, ulkoilua ja nauttia ihanasta aurinkoisesta aamusta. Suosittelen :). Ihanaa sunnuntaita!

Ladataan...
Viherpiiperö

Eiku vaaleanpunaisen pantterin häntä! Tämän ihanuuden eli komealuppion bongasin puutarhalehdestä  ja tuumasin, että tämä on pakko saada pihallemme kasvamaan. Ihanuus pääsi viime vuonna rakennettuun kukkapenkkiin ja lähti kasvamaan hienosti. Keväällä luulin, ettei toinen pensas lähde kasvamaan - nyt se rehottaa oikein komeasti. Kukintojen kuvittelin olevan huomattavasti pidemmät eli noin 20-30 cm ja sijaitsevan lähempänä lehtiä. Niistä tulikin vain 5-10 cm pitkiä ja kukinnot ovat pitkän varren päässä. Ne näyttävät hassuilta, mutta pidän silti tästä erikoisuudesta. Toisaalta tämä on niiden toinen kesä, joten ensi vuonna tilanne voi olla toinen. Viime vuonna kukintoja tuli vain muutama ja olivat vielä pienempiä kuin tänä vuonna.

Olen tarkastellut kasvia lähemmin ja tykkään sen kauniista lehdistä. Parasta siinä ovat nuo kauniit pörröiset kukinnot, jotka muistuttavat vaaleanpunaisen pantterin häntää ja se tekee siitä erikoisen. Kukinto myös tuoksuu miedosti ja se muistuttaa ruusun tuoksua. Olen kuullut, että kukinto viihtyyisi myös maljakossa - taidanpa kokeilla!

Komealuppio viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Se pitää ravinteikkaasta ja kosteasta maasta. Se kukkii heinä-elokuussa nuokkuvin tähkämäisin kukinnoin väriltään vaaleanpunavioletti. Se ei pidä juurikaan siirtämisestä. Kasvukorkeus on 40-90 cm.

 

Komealuppio viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla.

 

Kukkaloistoa on luvassa heinä-elokuussa.

 

 

Pages