Ladataan...
Viherpiiperö

Superfood juttusarjani päättyy tällä erää ja viimeisenä on vuorossa marja-aronia. Marja-aronia on Länsi-Euroopassa hieman vieraampi marja verrattuna esimerkiksi USA:n tai Itä-Euroopan maihin, joissa sitä on käytetty paljon enemmän sen hyvien antioksidanttien takia. Esimerkiksi USA:ssa marja-aroniamehu on suosittu terveysjuoma. Uskon, että usean talon pihalta löytyy raja-aitana tämä terveyspommi tai sitten sen kaveri koristearonia. Ainakin meidän pihalta se löytyy! Tänä vuonna pensaat tuottivat satoa todella paljon ja oksat ovat ihan notkollaan. 

Kasvupaikka

Marja-aroni sopii hyvin pensasaidanteeksi ja se kasvaa 1-3 metriseksi. Sitä voi kokeilla kasvattaa myös puuksi. Taimiväliksi suositellaan 90 cm ja pensas menestyy jopa V-vyöhykkeellä asti. Pensaan lehdet ovat kiiltäväpintaiset ja syksyllä ne saavat upean punaisen värin. Vielä ei ihan kaikki pensaat ole näillä leveyksillä saaneet tuota upeaa väriä, mutta syksyä on vielä jäljellä. Alkukesästä pensas kukki valkoisin kukin, jossa on ihanan pinkkejä heteitä. Kukka tuoksuu hieman makealta ja on hieman myös huumaava.

Suuren marjasadon toivossa, pensaat kannattaa sijoittaa aurinkoon, mutta ne viihtyvät myös puolivarjossa. Myös oksien alas leikkaaminen 5-7 vuoden välein voi kiihdyttää isomman sadon saantia. Itse olen muutaman kerran leikannut pensaita ennen kukintojen puhkeamista A-mallin muotoiseksi, jotta alaoksat saavat paremmin valoa. Satoa on tuona tuolloin tullut heikommin. Ensi vuonna taidamme leikata pensaat alemmas, jotta ne myös tuuheentuisivat paremmin. Ravinteistaan pensas ei ole kovin tarkka - kasvualustan tulisi olla kuiva tai tuore ja keskiravinteinen. Itse olen keväisin laittanut kalkkia ja kanankakkaa noin kourallisen pensaan juurille ja syksyllä saman verran syyslannoitetta.

 

Marja-aronian kukat puhkesivat kukkaan alkukesästä. Tuoksu oli makeahko ja hieman huumaava.

 

Marjat

Marjat kypsyvät syksyllä ja ovat lähes mustan puhuvia. Marjat ovat suurempia ja maukkaampia kuin koristearonian. Maku niissä on hieman karvas ja ehkä hieman hapan. Kuori tuntuu aika paksulta. Marja-aronian marjat sopivat hyvin käytettäväksi muun muassa hillona tai mehuna ja yhdessä esimerkiksi omenan kanssa. Itse olen valmistanut niistä useana vuotena omenan kanssa hilloa, joka on ollut ihan maukasta syötävää vaikka maustamattoman jugurtin kera. Olen myös kuullut ystävältäni, että mehusta tulee hyvä vispipuuro. Tämän vuoden marjat taitavat jäädä pensaaseen notkumaan, koska maku oli niissä kovin vetinen. Luulisi niiden kelpaavan tilhille syksyn aikana. Heillä ei kauan nokka tuhise, kun pensaat on putsattu.

Tutkimusten mukaan marja-aronia sisältää eniten fenoliyhdisteitä verrattuna muihin marjoihin kuten esimerkiksi mustikkaan, karpaloon tai vadelmaan. Tosin suurin osa yhdisteistä on huonosti imeytyviä. Tutkimimuksissa on myös ilmennyt, että marja-aronia saattaa alentaa verenpainetta, estää tulehduksia, auttaa suolistovaivoissa sekä diabeteksessä. Jos sinulla on alhainen verenpaine, ei marjoja tulisi syödä kovin säännöllisesti. Aiemmissa postauksissa (tyrni, pensasmustikka, mustaherukka) olen kirjoittanut fenoliyhdisteiden muista mahdollisista terveysvaikuksista. Marjoissa on paljon myös erilaisia kivennäis- ja hivenaineita kuten magnesiumia, rautaa, jodia sekä mangaania. Lisäksi niissä on paljon vitamiineja kuten E, B2-, B6 -ja C-vitamiineja. 

 

Mustat marja-aroniat odottavat poimijoita. Maku niissä on hieman karvas, mutta se sisältävät paljon vitamiineja.

 

Lähteet:

Kavisopas: Marja-Aronia, Suomalainen taimi, Vinkkilän luomutuote, Wikipedia,

Satakunnan tyrniseura

 

Ladataan...
Viherpiiperö

Apua! Meidän pihassa on sieniongelma. Pihallamme kasvaa vaaleanruskeita pallero sieniä suurehkoissa rykelmissä. Aluksi sienet ovat kovia, mutta jossakin vaiheessa ne pehmenevät ihan hauraiksi. Kun siihen koskee, siitä tussahtaa savua (hmmm... muistuu mieleen lapsuus, jolloin niitä oli kiva polkea). Olen yrittänyt niitä poistaa heti, kun niitä on ilmaantunut. Tänään niitä oli ilmaantunut lisää ihan kauheasti. Mahtaisikohan joku tietää, mikä sieni on kyseessä ja miten siitä pääsee eroon?

 

Kova sieni muuttuu pian tussahtelevaksi kiusankappeeksi.

Ladataan...
Viherpiiperö

Alkukesästä ostin pari hyönteishotellia, jotka sijoitin pieneen metsiköömme. Kesä on kohta jo ohi, mutta vieraita ei ole hotellissa näkynyt. Hyönteishotellin mukana tulleesta ohjeesta tosin huomasin, että hyönteishotelli tulisi laittaa paikoilleen talvella. Tulevaa talvea ajatellen, nyt on siis hyvä aika ostaa hyönteishotelli vaikka lahjaksi tai tuliaiseksi, koska sen voi sijoittaa myös parvekkeelle. Hyönteishotelli tulisi sijoittaa lämpöiseen ja suojaisaan paikkaan, johon ei juurikaan tuule tai sade pääse hakkaamaan. Hotelli olisi hyvä sijoittaa vähintään noin puolen metrin korkeudelle ja lähelle hyönteispölytteisejä kasveja. Jos mielit nikkaroida hyönteishotellin itse, tulee muistaa käyttää luonnollisia materiaaleja kuten kyllästämätöntä puuta, käpyjä tai onttoja puun oksia. Hotelliin voi rakentaa useita huoneita eri vieraita varten. Tässä esimerkkejä:

Leppäkerttu pitää ahtaista ja tiiviistä asumisesta. Sen herkkuruokaa ovat kirvat.

Perhosten lempihuoneet on sisustettu ontoilla materiaaleilla.

Erakkomehiläiset haluavat, että huoneessa on tunneleita, joihin ne voivat munia muniaan. Huoneena voi toimia myös lauta, johon on porattu pieniä syviä reikiä.Ne viihtyvät yhdyskunnissa tai itsekseen. Mehiläisten herkkua ovat hedelmäpuiden kukinnot, jotka ovat täynnä mettä.

Ampiaset kasvattavat poikasiaan katkenneissa kasveissa tai ampiaisen syljen ja puumassan sekoituksesta rakennetussa pesässä. Ampiaiset herkkua ovat kirvat sekä muut lihaiset pienet herkkupalat. Kasveista saatua siitepölyä ja mettä ne antavat toukille ruoaksi.

 

Hyönteishotellin asukkaat auttavat pölyttämään puutarhasi hyötykasveja.

 

Hyönteishotellin vieraat ovat arvokkaita ystäviä, jotka auttavat pölyttämään hyötykasveja sekä syövät puutarhan tuholaisia kuten kirvoja. Pölyttäjät yleensä ovat hyvin tärkeitä, jotka mahdollistavat myös monipuolisen ruokatarjonnan. Niiden luonnolliset talvehtimispaikat ovat vähentyneet vuosien saatossa, joten hyönteishotelli auttaa näiden arvokkaiden pölyttäjien säilymistä. Mediassa on jonkin verran ollut keskustelua katoavista mehiläisistä, joiden katoamisen yhtenä syynä ovat torjunta-aineet. Aiheesta löytyy myös hyvin mielenkiintoinen dokumentti Vanishing of the Bees.

Vaikka vieraita ei tänä kesänä näkynyt, oli ilo seurata mm. mehiläisten puuhastelua kukkien kimpussa. Ampi, Ampi!

 

Lähteet: Muita pölyttäjiä