Ladataan...
Viherpiiperö

Tämä peitto on ensimmäinen peitto, jonka olen koskaan kutonut. Peittoon sopivaa mallia etsin jonkin aikaa ja päätin kokeilla aaltokuviota, jolla tein aiemmin pipon itselleni. Piposta tuli ihan kivannäköinen ja ajattelin, että malli voisi toimia myös peitossa. Tekemäni mallitilkun pohjalta lanka ja kuvio näytti toimivan, joten ei muutakuin puikot heilumaan. Ihan helpolla en kuitenkaan heti päässyt vaan jonkin verran oli alkuhankaluuksia. 

Tiedot

  • Ohje: DROPS 117-36, aaltokuvio M.3.  Ohjeen mallissa on 13 silmukan mallikerta, mutta lisäsin yhden oikean silmukan ennen kuvion alkua ja yhden oikean silmukan kuvion loppuun eli yhteensä 15 silmukkaa.
  • Malli sopii kutojalle, joka tykkää tehdä kuvioita tai harjoitella niiden tekemistä.
  • Lanka: BC Garn Selba, 50 % organic cotton ja 50 % organic wool, väri luonnonvalkoinen, 50 g = 155m
  • Langan menekki: n. 5,5 kerää
  • Valmiin peiton koko: n. 90 x 70
  • Puikot: pyöröpuikot, koko 3,5, kaapeli 80 -100 cm.
  • Silmukoiden määrä: 187
  • Työaika: n. 31,5 h (sisältää myös työn purkamista).

Ohje

Peiton kutominen on hyvä aloittaa löyhästi, ettei reunasta tule liian tiukka.

Luo puikoille 187 silmukkaa ja kudo ainaoikeaa 39 kerrosta (n. 9 cm). Aloita sitten työn oikealla puolella aaltokuvion kutominen: kudo työn reunassa 26 silmukkaa ainaoikeaa, sitten keskimmäisellä 135 silmukalla aaltokuviota ohjeen mukaan (9 aaltokuviota peräkkäin),  sitten 26 silmukkaa ainaoikeaa. Käännä työ. Kudo 26 silmukkaa ainaoikeaa, 135 silmukkaa nurjaa, 26 silmukkaa ainaoikeaa. Käännä työ. Jatka näitä kahta kerrosta aaltokuvion mukaan. Kudo niin monta aaltokuviota päällekkäin kunnes olet kutonut halutun korkeuden (esim. 59-60 cm).

Tee lopuksi ainaoikeaa kaikilla silmukoilla 39 kerrosta (n. 9 cm). Päättele työ. Prässää peitto kevyesti ohuen liinan avulla.

 

Peiton reunoissa on 26 silmukkaa ainaoikeaa ja keskellä 135 silmukkaa (aaltokuvio, 9 aaltoa peräkkäin).

 

Kokemuksia rikkaampana

Elämäni ensimmäistä kertaa tein mallitilkun, mutta se ei näköjään takaa, että kaikki menee putkeen. Vaikka minulla oli kokemusta tämän aalto -kuvion kutomisesta, lähti peiton alku jostain syystä väärille urille. Aalto -mallin aloittaminen olikin astetta vaikeampaa kuin olin kuvitellut. Kuvio lähti kasvamaan ensimmäisen aaltokuvion kohdalla, joten jouduin purkamaan monta kerrosta. Ilmeisesti tein liikaa langankiertoja, joka aiheutti kuvion laajentumisen. 

Purkamisesta huolimatta peittoa oli mukava kutoa ja se valmistui aika nopeasti. Aaltokuvio rytmitti kivasti työn etenemistä. Lanka tuntui pehmeältä ja teki peitosta ihanan joustavan. Tarkoituksena oli, että peiton koko olisi ollut 60 x 80, mutta siitä tulikin hieman suurempi. Laskin aloitussilmukat virheellisesti, joka vaikutti myös siihen, että aaltokuvio muodostuikin vaakaan eikä pystyyn kuten olin ajatellut. Lisäsin tuohon alkuperäiseen ohjeeseen kuvion eteen ja jälkeen yhden silmukan. Jälkikäteen mietittynä lisäsilmukoita ei välttämättä olisi tarvinnut, vaan kuviota olisi voinut kutoa suoraan. Ajatukseni lisäsilmukoiden lisäämisessä oli se, että kuvio rytmittyisi paremmin ja olisi siten helpompi kutoa. Jos olisin jättänyt välisilmukat pois olisi peitosta tullut n. 20 silmukkaa kapeampi, jolloin ajattelemani aaltokuvio olisi tullut pystyyn. Lopputulokseen olen kuitenkin tyytyväinen ja peitosta tuli kivannäköinen.

Myöhemmin olen kuullut, että peittoa on käytetty ahkerasti ja se on suojannut vauvelia keväisiltä tuulilta. Omasta ennakkoluulostani huolimatta, lanka on kestänyt hyvin käyttöä ja pesua. Peittoon ei ole ilmaantunut nyppyjä vuoden käytön jälkeen. Peitto on pesty käsin.

 

Lopullisen peiton koko oli 90 x 70. Peitosta tuli ihanan pehmeä ja joustava.

 

 

Ladataan...
Viherpiiperö

Mitä voisi antaa lahjaksi, kun ystäväperheeseen syntyy vauva? Usein olen ostanut jotain kivoja bodeja, kirjoja tai pieniä pehmoleluja. Muutaman vuoden aikana ystäväpiirissämme on syntynyt aika paljon vauvoja ja pohdin, että lahja voisi olla persoonallisempi, joka mahdollisesti säilyisi pitempääkin. Päätin alkaa kutomaan vauvoille peittoja. Jälkikäteen olen kuullut, että peitot ovat olleet mieluisia.

Ennen ensimmäisen peiton aloittamista päätin myös, että teen aina erilaisen peiton, jotta oppisin myös kutomaan uusia kuvioita. Olen huomannut, että jossain vaiheessa kutominen alkaa myös puuduttamaan, joten uudella mallilla tekeminen olisi myös mielekkäämpää. Etsin malleja käsityölehdistä ja netistä. Salaa haaveilin myös oman peittomallin suunnittelusta. Tavoitteena oli myös kehittyä valokuvaajana, sillä pian huomasin, että töiden kuvaaminen on yllättävän vaikeaa.

Parin vuoden aikana olen päässyt kutomaan paljon ja puikot ovat joutuneet koville - peittoja on kohta kudottu lähes kymmenkunta. Välillä ovat saattaneet ehkä myös hermot olla koetuksella, mutta onneksi harvemmin. Ongelmien kohdatessa olen saanut apua ihanilta ystäviltä ja puikot ovat taas heiluneet vinhaa vauhtia. Koen kutomisen hyvin palkitsevaksi ja terapeuttiseksi. 

Mutta niistä peitoista ja malleista. Löytämiäni peitto-ohjeita muokkasin jonkin verran, ainakin lankaan sopivaksi jotta peitosta tulisi oikean kokoinen. Suosittelen tekemään ensiksi mallitilkun ennen peitto-projektin aloitusta. Itse opin tämän vasta näitä peittoja tehdessä. Mallitilkun tekemisen pohjalta huomaa esim. soveltuuko lanka valittuun malliin. Mallitilkun avulla on myös helpompi laskea aloitussilmukoiden määrä sekä se auttaa hahmottamaan paremmin miten kuvio kudotaan ja miltä se tulee näyttämään. 

Vaikka vauvelit ovat saaneet peittonsa jo aika kauan aikaa sitten ja ehdin välissä kutoa myös mm. päiväpeiton lasten sänkyyn, ajattelin kuitenkin kirjoitella jälkikäteen pienen blogisarjan. Hyppää mukaan seuraamaan, millaisia peittoja vauvelit ovat saaneet. Tässä hieman esimakua.

 

Aaltoja

 

Draamaa

 

Rakkaudella