Ladataan...
Viherpiiperö

Ulkomaanmatkoilla minulla on usein päällä siemen-tutka - tarkkailen ympäristöä potentiaalisten siemenien löytämisessä. Pääsääntöisesti etsin siemeniä puutarhakaupoista, puutarha-osastoilta tai kukkakaupoista. Monelta ulkomaanmatkalta on laukkuun pakattu erilaisten yrttien ja kukkien siemeniä. Joskus laukkuun on myös sujahtanut kaktuksia. Eviran ohjeistuksen mukaan yksityishenkilö voi tuoda EU-maista kohtuullisia määriä siemeniä ja kasvituotteita vapaasti. Joitakin rajoituksia myös on joillakin kasveilla, etteivät kasvitaudit tai tuholaiset pääse leviämään.

Viimeisimmällä ulkomaan reissulla sain jälleen inspiraation etsiä erilaisia siemeniä. Oikeastaan Puutarha Italiassa kirja innoitti niitä etsimään, jossa kirjan henkilö etsi siemeniä lähes joka paikasta matkoillaan. 

 

 

Viimeisimmältä reissulta löysin erilaisia siemeniä luonnosta - muutama kaipaa vielä tunnistusta.

 

Erilaisten kasvien siemenet ovat kiva pieni tuliainen ainakin henkilölle, joka tykkää puuhastella niiden parissa. Ulkomailta voi löytyä erikoisia siemeniä, joita ei Suomesta saa. Usein annan samoja siemeniä tutuille ja on kiva seurata, kumman siemenet lähtevät itämään nopeammin. Mainitsemassani kirjassa henkilö saattoi liottaa siemeniä, hioa siemenen pintaa tai jopa nirhata puukolla pinnan rikki ennen kuin kylvi ne multaan. Kirjan henkilö kertoo, että itämisessä saattoi kestää kauan ja multa on hyvä tarkistaa, ennenkuin sen heittää pois, koska sieltä saattaa löytyä vielä itämätön siemen.

 

Palmun siemenet olivat herkullisen näköisiä - niitä olisi voinut popsia suoraan suuhun.

 

Kasvi jolla on pinkit kukat - kaipaa vielä tunnistusta. Siemenet tuoksuivat hieman mustaherukalle.

 

Siemenien kylväminen multaan on mukavaa puuhaa ja etenkin sen jälkeen on kiva seurata mitä tapahtuu. Muistan kerran ostaneeni kaktuksen siemeniä. Siemenet oli todella pieniä ja niitä oli hankala käsitellä. Sain onnekseni siemenet kylvettyä ja muutama niistä lähti kasvamaan. Suurin taisi kasvaa mustikan kokoiseksi, mutta sitten se kuoli. Ehkä kastelin liikaa tai liian vähän tai kasvuolosuhteet eivät vain muutoin olleet hyvät.

 

 

Limoviikunan näköinen kasvi kaipaa vielä tunnistusta. Kasvin siemenet ovat kuin pienikokoisia viinirypäleitä.

 

 

Limoviikuuna kasvaa luonnossa valtavaksi puuksi. Siemenkota oli täynnä pieniä siemeniä  - kuin viikunapuun hedelmä.

 

Löytämäni siemenet ovat olleet minikasvihuoneessa lisävalojen alla jo reilun viikon. Vielä ei ole ainakaan itämistä havaittavissa. Tällä kertaa tein myös pienen kokeen: Palmun ja oliivin siemeniä oli kumpaakin kaksi, joista toista liotin pitkään ja toiselta kuorin pintaa pois. Nähtäväksi jää kumpi näistä lähtee itämään nopeammin. Muut siemenet kylvin suoraan kosteaan multaan.