Kirje lapsilleni

Hei rakkaimmat Aarteeni,

Äiti täyttää tänään 41 vuotta.

Kun olin teidän ikäisenne, eli 7-14 -vuotias, muistan hieman etäisesti ajatelleeni, että kun ihminen täyttää 40 vuotta, elämä on kokonaan valmis. Se tuntui niin kaukaiselta iältä, että uskoin 40-vuotiaana (sen jälkeisestä ajasta puhumattakaan) olevani ikäloppu, ”luovuttanut nutturapää”, joka on tehnyt kaikki elämänsä valinnat suuntaan tai toiseen, ja on tuomittu elämään niiden kanssa lopun elämänsä.

Vähänpä tiesin! Jos nimittäin oikein hyvä tuuri käy, vielä näin 41-vuotiaanakin on elämää edessä paljon enemmän kuin takana, ja ihania asioita on odottamassa minkä tahansa nurkan takana. Oikeastaan tuntuu, että elämä on vasta alkanut!

Syntymäpäiväni kunniaksi haluan koota teille tähän muutamia elämän varrella oppimiani asioita, jotka toivoisin teidän muistavan ja joihin voisitte elämänne varrella palata. Niin arvokkaita kokemuksia kuin elämän kasvukivut näin jälkeenpäin ajatellen ovatkin olleet, silti me vanhemmat aina toivoisimme, että olisipa edes joidenkin kasvunpaikkojen läpikäyminen teille tulevaisuudessa helpompaa kuin meille on ollut…

 • Kuuntele valintojen hetkellä herkällä korvalla sydämesi ääntä. Lopulta oikea vastaus löytyy aina sieltä. Älä unohda järjen ääntäkään, mutta vain järkeen perustuvat ratkaisut – sydämen ääni vaientaen – harvoin tekevät onnelliseksi.
 • Pohdi oman elämäsi tärkeitä periaatteita silloin tällöin. Niistä muodostuu omat arvosi. Jos joku asia elämässäsi ei tunnu oikealta, se todennäköisesti ei vastaa omia arvojasi. Arvot saattavat muuttuakin matkan varrella, mutta ne tulevat aina olemaan tärkein kartta ja kompassi onnellisuutesi.
 • Unelmoi vapaasti, mutta muista myös, että jos pelkkä hattarainen unelma ei tunnu riittävältä, vaihda unelma rohkeasti tavoitteeksi. Tavoite on paljon konkreettisempi, koska sen eteen on tehtävä töitä. Kun saavutat tavoitteesi, huomaat tehneesi unelmastasi totta.
 • Älä milloinkaan tyrmää toisten unelmia ja tavoitteita, vaikka ne poikkeaisivat omistasi suurestikin! Ne ovat heille totta, heidän tiensä onnellisuuteen. Kannusta ja tue, rohkaise ja auta, minkä suinkin pystyt. Mitä useampi unelmista saa täyttyä, sitä onnellisemmassa maailmassa saamme elää.
 • Pyri rakentamaan oma elämäsi niin, että opit nauttimaan arjestasi ja kokemaan turvallisuutta myös yksin ollessasi. Paras parisuhde syntyy aidosta tahdosta viettää aikaa yhdessä ja jakaa elämänne yhdessä, samalla tiedostaen, että pärjäisitte tahoillanne tarvittaessa myös yksin. Älä koskaan hakeudu ihmissuhteisiin vain siksi, ettet osaa olla itsesi kanssa tai pelkäät yksin oloa.
 • Säilytä omat tärkeimmät ystävät elämässäsi myös silloin, kun olet parisuhteessa. Vuosien takaiset ystäväsi ovat aarteita, joita ei voi korvata kukaan, vaikka toki uusia ystäviä elämääsi voi tulla vielä aikuisiässäkin. Omat, henkilökohtaiset ystäväsi ovat tukiverkkosi, joka kannattelee silloin, kun elämä kolhii päähän. Ole ystävillesi tukiverkko silloinkin, kun he eivät sitä osaa pyytää.
 • Pyri rakentamaan itsellesi sellainen työelämä, jossa pääset toteuttamaan itseäsi parhaalla mahdollisella tavalla. Elämäsi matkalla saatat tehdä myös paljon ei-unelmatöitä, joiden merkitystä et siinä hetkessä vielä näe. Arvosta kuitenkin jokaista tekemääsi työtä, sillä tulee vielä päivä, jolloin ymmärrät kaiken hankkimasi työkokemuksen todellisen arvon.
 • Muista, ettet ole koskaan minkään asian suhteen valmis. Ja se on parasta elämässä! Ei tule koskaan päivää, jolloin tietäisit ja osaisit kaiken, voit aina oppia muilta uutta. On nimittäin niin, että jokainen, jonka tapaat, tietää jotain, mitä sinä et. Sen muistaminen pitää mielen nöyränä.
 • Ole rennosti oma epätäydellinen itsesi, täydellisyyden tavoittelussa ei ole onnellista  loppua, se uuvuttaa. Sitä paitsi täydellisyyden illuusio on aina kulissia ja sinällään jopa pelottavaa.
 • Kerää ympärillesi ihmiset, jotka hyväksyvät sinut sellaisena kuin olet, eivätkä yritä sovittaa päällesi muuta roolia. Uskalla myös asettua ystäväsi tielle, jos hän on menossa hyvinvointinsa kannalta väärään suuntaan.
 • Uskalla tehdä säännöllisesti jotain, joka jännittää tai jopa pelottaa. Elämässä kasvun kannalta merkityksellisimmät asiat saavutetaan usein epämukavuusalueella ja mukavuusaluetta kannattaa säännöllisesti pyrkiä venyttämään.
 • Tee niitä asioita, joita rakastat ja joista nautit. Älä vertaile itseäsi muihin. Olet parhaimmillasi silloin, kun elät rohkeasti oman näköistäsi elämää ja silloin myös vedät puoleesi sinua inspiroivia ihmisiä.
 • Muista, että aina on joku, joka pitää sinusta. Aina on myös joku, jota syystä tai toisesta ärsytät. Asian kanssa on vain tultava toimeen, kaikkia ei voi, eikä kannata yrittää miellyttää, sillä kaikkien miellyttämisessä kadottaa lopulta itsensä ja oman sydämensä äänen.
 • Uskalla vaihtaa suuntaa. Elämää ei ole tarkoitettu elettäväksi väkisin jonkun totutun kaavan mukaisesti. Valinnat, joita olet aikanaan tehnyt, ovat olleet siinä hetkessä ehkä oikeita. Jos tunnet toisin nyt, uskalla myöntää se. Suuntaa voi aina tarkastaa ja onnelliseksi tekeviä asioita kirkastaa.
 • Usko aina hyvään ja parempaan tulevaisuuteen, myös silloin, kun kaikki menee mönkään. Parempaa on aina tulossa. Ikävät kaudet menevät ohi, ennemmin tai myöhemmin, kuten menevät iloisetkin. Niiden vaihtelu tekee elämästä elämisen arvoista.

Nauttikaa täysin siemauksin lapsuudestanne, teillä ei ole kiire aikuisuuteen. Mutta kun aikanaan saavutatte aikuisuuden, muistakaa, että elämä on aina siinä mielessä upeaa, että milloin tahansa voi tapahtua jotain ihanaa! <3

Olette arvokkaimmat aarteet elämässäni.

Rakkaudella,

Äiti

Kommentit (2)
 1. Onpa kaunis postaus! <3

  Joko luit tämän lapsille ääneen, vai saavatko kukin myöhemmin aarteeksi matkoilleen? Valmistujais- tai muuna tärkeänä päivänä olisi myös aika ihana lahja äidiltä.

  1. Kiitos 💗
   Tytöt käyvät lukemassa tätä mun blogia aika ajoin, mutta oon kyllä haaveillut siitä, että joskus kokoaisin heille näitä oppeja yksiin kansiin 🥰

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *