Lasten tulevaisuus, unelmat ja pelot (Lapsen oikeuksien viikko)

Eilen starttasi tämän vuoden Lapsen oikeuksien viikko. Viikko on aikaisempinakin vuosina tuntunut itselleni aina merkitykselliseltä luonnollisesti omien lasten kautta, mutta myös siksi, että heidän mukanaan elämääni on tullut vuosien mittaan laajalti muitakin lapsikontakteja; niin lasten harrastusten, ystäväperheiden kuin lasten koulunkäynninkin myötä.

Joskus joku kuvaili tunnetta vanhemmuudestaan näin: ”kun sain omia lapsia, alkoivat kaikki maailman lapset tuntua eri tavoin merkityksellisiltä.” Tunnistan tuon täysin. Omien lasten synnyttyä, syntyi kuin taikaiskusta solidaarisuus toisia vanhempia kohtaan ja empatia myös täysin vieraiden lasten kokemuksia kohtaan, läheisistä lapsista nyt puhumattakaan. Kun kenelle tahansa lapselle tapahtuu jotain vakavaa, se koskettaa itseäkin syvältä, vaikkei lasta tuntisikaan. Lasten hyvinvointiin, tukemiseen ja terveydenhoitoon suunnatut keräykset ja etenkin konsertit kolahtavat aina. Vakavasti sairastuneiden lasten ja heidän perheidensä tuska puristaa televisioruudun läpi omassakin rinnassa, ja lapsi, jonka kaltoinkohtelusta joutuu lukemaan mediasta, tekisi mieli hakea siltä istumalta meille turvaan. Tämän kaltaisia uutisia en pysty lukemaan yhtäkään ilman kyyneleitä.

Nämä Lapsen oikeuksien viikkojen teemat ovat aina koskettavia ja kiinni todellisessa elämässä, mutta tänä vuonna teema sukelsi tällaisen tavoite- ja voimavaravalmentajan sydämeen kertalaakista. Teemana nimittäin on lapsen oikeus tulevaisuuteen ja unelmointiin! Aihepiirinä juuri se, josta puhun aikuisillekin ja joka korostuu niin tärkeällä tavalla erityisesti tällaisina aikoina, jolloin vallalla on epävarmuutta, ahdistusta, pelkoa ja pohdintoja siitä, mihin maailma on menossa ja mitä ”uusi normaali” tarkoittaa.

Lapsen oikeus tulevaisuuteen -teema on niin monisyinen, että siitä riittäisi tarkasteltavaa lähes kaikista mahdollisista näkökulmista. Tulevaisuutta voi tarkastella ilmastonmuutoksen, turvallisuuden, tekoälyn ja innovaatioiden, median vaikuttavuuden, mielenterveyden palveluiden tai vaikka vaadittavien (työ)elämätaitojen näkökulmasta. Itseäni on viime aikoina mietityttänyt erityisesti media ja sen synnyttämät tunteet eri ikäisten lasten mielenmaailmassa.

Varmasti merkittävin ero oman sukupolveni lapsuuden ja omien lastemme lapsuuden välillä on se, miten valtavasti tietoa ja muka-tietoa on saatavissa millä hetkellä, millä tavoin ja miten monipuolisesti tahansa – hyvässä ja pahassa. Tämän päivän arjessa yhtä normaalia on se, että 2-vuotias osaa käyttää sujuvasti mobiililaitteita, että 9-vuotiaalla on tietokonepelien kautta yhteydet ympäri maapalloa, että 12-vuotias osallistuu etäopetukseen omalla läppärillään, että 15-vuotias opettelee nettiohjeiden avulla valmistamaan pommia, kuin sekin, että 17-vuotiaan puhelimeen kilahtaa reaaliaikainen itsemurhavideo.

Nykyisen kaltainen maailma ja sen kehitystahti mahdollistuu ainoastaan internetin ja alati kasvavien viestintäyhteyksien voimin. Tieto ja koneet yhdistävät ihmisiä, tuovat kansakunnat lähemmäs toisiaan, lisäävät ymmärrystä ja avartavat näkökulmia omistamme poikkeaville mielipiteille, mutta toisinaan holtittomastikin silmiin vyöryvän tiedon, muka-tiedon ja rajattomien mahdollisuuksien myötä lisääntyvät myös addiktiot, tuska ja pelot. Erityisesti lasten ja nuorten mielissä, jotka eivät vielä osaa mittasuhteuttaa asioita tai joille totuus on se, mitä lehdissä kirjoitetaan ja radiossa sanotaan. Medialukutaidolle ja tiedon kriittisen tulkitsemisen oppimiselle on nyt ja tulevaisuudessa yhä lisääntyvä tarve.

Halusin haastatella noin kymmentä lasta teemaviikon aiheisiin liittyen ihan muuten vain, ja sain valtavan määrän aivan ihania vastauksia 7-14 -vuotiailta lapsilta, tytöiltä ja pojilta. Lämmin kiitos kaikille osallistuneille! Kyselin lasten tulevaisuuden toiveista, unelmoinnin taidosta ja peloista. Kaikille haastatelluille lapsille tulevaisuus näyttäytyi innostavana, positiivisia asioita sisältävänä ja toteutuneina toiveina. Lapsille – iästä riippumatta – unelmoiminen oli myös hyvin luontevaa ja tuttua puuhaa. Vain yksi 13-vuotias vastaaja totesi, ettei oikein osaa unelmoida, koska pelkää, että mitä kävisi, jos unelmat eivät toteutuisikaan.

Aivan nuorimmat vastaajat toivoivat tulevaisuudelta hyvin selkeitä asioita: hienoa kotia, poikaystävää ja omaan harrastukseen liittyvää menestystä. Kun kysyin, mitä kaikkea he itse voisivat tehdä näiden haaveidensa toteutumiseksi, moni vastasi hyvinkin realistisesti, että pitäisi treenata ahkerasti, jotta pärjää omassa lajissaan, pitäisi löytää hyvä työpaikka ja alkaa käydä asuntonäytöissä, jotta olisi mahdollisuus löytää se hieno koti. Yksi päätti ryhtyä retkeilemään siinä toivossa, että se auttaisi löytämään poikaystävän (tämä vastaaja oli 8v :D)! Myös vanhemmilla lapsilla toiveet tulevaisuudelle liittyivät omaan harrastukseen ja siinä menestymiseen, mutta myös opiskelujen asialliseen hoitamiseen ja toivottuihin jatko-opintoihin pääsemiseen. Myös taito säilyttää tärkeät ystävyyssuhteet nousi muutaman vastaajan tulevaisuuden toivelistalle.

Aivan pienimpien vastaajien pelot ja epävarmuudet liittyivät läheisten menettämiseen, Harry Potterin arkkivihollisen Voldemortin kohtaamiseen kasvotusten tai siihen, että tulisi sota. Isompien lasten kohdalla pelot kohdistuivat niinikään läheisten tai oman terveyden menettämiseen, mutta myös pahenevaan koronatilanteeseen ja ilmastonmuutokseen. Myös se, että kuolema on ainoa tapa lähteä maailmasta, pelotti. Se, ettei aikanaan saisikaan lähteä tästä maailmasta kivuttomasti ja ”huomaamattaan”. Isommat vastaajat pohtivat maailmaa selvästi jo laajemmin ja vastauksista tunnisti mediasta vastaan tulleet aihepiirit. Tulevaisuudessa heitä ahdisti mm. se, ettei tiennyt, mitä korona lopulta tarkoittaisi yksilön kohdalla tai kuinka tuhoisana ilmastonmuutos lopulta näyttäytyisikään luonnolle, maapallolle ja sitä myötä ihmisille.

Unelmointi tuntui olevan lähes kaikille haastatelluille lapsille helppoa, ja se on ihana juttu! Nimittäin uskon vahvasti siihen, että vaikka elämässä olisi toisinaan paljonkin vastoinkäymisiä, mieli pysyttelee hyvällä tavalla tasapainossa, kun kykenee unelmoimaan. Unelmointi on mahdollisuus suunnitella omaa elämää ilman minkäänlaisia rajoitteita. Unelmien ei ole välttämätöntä toteutua, mutta ne viestivät paljon siitä, mitä elämään haluaisi ja mihin suuntaan toivoisi kulkevansa. Unelmoinnin avulla voi luoda juuri sellaisen tulevaisuuden kuin haluaa ja jos kuuntelee unelmiensa viestejä oikein tarkasti, voi löytää sieltä selkeitä vinkkejä, joita kohti alkaa kehittää itseään. Unelmien avulla saa arvokkaita viittoja oman polkunsa löytämiseen!

Kysyin lapsilta vielä, millaisia tietoja ja taitoja he uskoisivat tulevaisuuden maailmassa erityisesti tarvittavan.

 • Rakkautta ihmisten välillä
 • Taitoa olla niin, ettei ketään kiusattaisi.
 • Käytöstapojen hallitsemista.
 • Sosiaalisia taitoja.
 • Rahan säästämisen taitoja.
 • Kielitaitoa.
 • Matematiikkaa, koska sitä tarvitaan kaikkialla.
 • Koodaustaitoja ja pelien tekemistä.
 • Rehellisyyttä.
 • Avoimuutta.
 • Luottamusta.
 • Halua tehdä lisää asuinpaikkoja ihmisille, jotta kaikilla olisi koti.
 • Eläimiä voisi olla enemmän.

Aika huikeita vastauksia, vai mitä?

Vaikka näiden muutamien haastattelujen perusteella ei voi mitään kattavia yhteenvetoja lasten mielenmaailmasta tehdäkään, tuli silti hyvä mieli siitä, että ainakin näiden vastanneiden lasten kohdalla tulevaisuus näytti toiveikkaalta ja sellaiselta, johon on täydet mahdollisuudet itse vaikuttaa! Vaikka pelkojakin on, ne eivät väritä tulevaisuutta tai sen tarjoamia mahdollisuuksia alleen.

Jos Sinulla on lapsia, kysy heiltä toisinaan, millaisena he näkevät tulevaisuuden ja millaisia ajatuksia mielessään miettivät. Näistäkin haastatteluista oli tullut kuulemma ihania keskusteluja lasten ja heidän vanhempiensa välille.

Ihanaa Lapsen oikeuksien viikkoa sinne ja monia unelmoinnin mahdollistavia hetkiä!

– Jenni

Viiden tähden Sinä – Tavoite- ja voimavaravalmennus

hyvinvointi hyva-olo mieli lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *