Mitä kuuluu mun hedelmänsiemenistutuksille?

Mun To do -listalla on ollut jo muutaman viikon ajan pienten, hedelmän siemenistä istutettujen taimien erottelu useampaan ruukkuun. Sain naapurista kaverilta pari viirivehkan pistokasta ja koska ne piti joka tapauksessa istuttaa, sain vihdoin aikaiseksi tarttua myös näiden hentoisempien vihertävien ystävien hoitoon.

Kerroin maaliskuussa kokeilustani, jossa ostin muutamia hedelmiä ym. kaupan vihannesosastolta ja istutin niitä toiveissani saada eksoottisia viherkasveja kotiin! Nyt on kulunut reilu 2kk ja tuloksia alkaa olla näkyvissä.

Parhaiten ja nopeimmin lähtivät itämään keltaiset ja punaiset chilit, vihreät taisivat olla niitä, jotka eivät nyt lähteneet itämään lainkaan. Chiliä olen istutellut aiemminkin, joten sen tiesin olevan aika takuuvarma mullasta kurkkija, mutta jostain syystä sen kasvu on meillä aina tyssännyt ennen pitkää… Alku aina lupaa hyvää, mutta sitten se ei jaksa kasvaa vahvana kuitenkaan. Toivotaan, että nyt on poikkeusvuosi. Chileillä oli vielä aika hennot juuret, kun niitä erottelin toisistaan, mutta onhan tässä kuulemma ennätyshelteinen kesä tulossa, joten ainakaan lämmöstä ei pitäisi jäädä tämä homma kiinni tänä vuonna.

Vähän hitaammin, mutta lopulta nopeimmalla kasvuvauhdilla starttasi granaattiomena! Granaattiomena myös yllätti lehdillään, nimittäin se kasvattaa alimman kerroksen lehdistä ensin kuin apilan kaltaiset, pyöreät lehdet ja sitten niiden päälle alkaa nousta teräväkärkistä, kapeaa lehteä useita kerroksia. Tosi oudon näköinen lehdistö. Näyttää jopa vähän siltä, että tämä kasvin jumala oli ensin suunnitellut tekevänsä kaunista lehteä, mutta keksikin, että luodaan sittenkin rikkaruohoa 😀 Täytyy seurata kasvua innolla, mitä kaikkia muotoja se keksiikään esitellä… jos nyt edes jää henkiin tuon erottelun seurauksena. Tässä on lähikuva granaattiomenansiemen-taimista:

Suloisin yllättäjä oli passionhedelmä! Se on aika hidaskasvuinen, mutta niin suloinen. Sille on kasvanut pienet pyöreät, mutta aika vahvan oloiset lehdet. Harmillista, että passionhedelmän siemenistä ei itänyt kuin kolme siementä, joten ne saivat vielä jäädä yhdessä kasvattamaan juuriaan yhteiseen ruukuun. Näitä olisin ottanut mielelläni useampiakin:

Hauskaa puuhaa tämä istuttaminen! Hyvin koulii kärsivällisyyttä tällaiselle heti-mulle-kaikki-tänne -persoonalle 😀 Aina kun istuttaa jotain, olisi niin kiva heti nähdä, millaista kasvia sieltä syntyy, mutta aina on myös se riski, ettei synny yhtään mitään.

Näitä kaikkia silloin maaliskuussa istutin (lukuun ottamatta limeä, ne meni lopulta ruokaan):

Tuosta setistä kurkuman juuret ja kastanjat eivät lähteneet itämään lainkaan. Eikä se vihreä chilikään. Muut lähti. Kurkumaa ajattelin kokeilla vielä uudestaan. Siitä luvataan niin kaunista ja kukkivaa viherkasvia onnistuessaan. Se kai pitäisi idättää pimeässä ja kosteassa paikassa alkuun ja kun vihreää alkaa versoa, se pitäisi siirtää nopeasti valoon.

Nyt on tuokin homma pois To do -listalta ja seuraavaksi voi jäädä odottelemaan sitä, että nuo yksittäiset taimet ovat vahvistuneet tarpeeksi, jotta ne voi siirtää yhteiseen, isompaan ruukkuun, jotta kasvista tulee näyttävämpi. Mutta tällä, hyvin lyhyellä kokemuksella voin suositella kokeilemaan rohkeasti erilaisten hedelmien siementen istuttamista. Ei ne varmaan kaikki sitä hedelmää tuota missään vaiheessa, mutta hyvällä tuurilla voi muutaman vuoden kuluttua istuskella omassa olohuoneviidakossa imemässä pillillä drinksua kookospähkinän kuoresta, rantasandaalit jalassa, kesäkynnet lakattuna, vaikka olohuoneen ikkunan takana on -30 astetta pakkasta. Hahah. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

koti sisustus piha-ja-puutarha ajattelin-tanaan
Kommentit (1)
  1. Mie kans...
    4.5.2020, 16:34

    Olipas jänniä kokeiluja, minä laitoin helmikuun lopussa inkivääriä kasvamaan, ostin juuret tammikuussa, laitoin ne jääkaappiin ja helmikuussa pistin kasvaan, eikä noussut yksikään, taisivat ressukat vilustua pahimman kerran jääkaapissa, koitin löytää uudet juurakot ,eikä mistään löytynyt, mutta neljä kurkuman juurta löysin ja nyt on jo komeat piipat kahdessa purkissa, toisessa kahdessa on huolestuttavan hiljaista.
    Kaikki jännät puutarhakokeilut ovat mukavia, myös tavanomasempiakin koitan laitella muutaman rivin kuten perunaa, niin että saadaan omat uudet perunat, kaupassa on niin halpaa tuo peruna ettei niitä kannata talvivarastoon kasvatella. Tulikin mieleen että pitääkin eka erä kylvää salaatteja ☺️

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *