TV-sarjasuosikit kehiin, 4+1!

Eräänlainen ennätys paukahti rikki tällä joululomalla: katsottiin aimo läjä erilaisia TV-sarjoja. Nykyään on aika niin kortilla, ettei juurikaan ehditä TV-sarjoja katsella, ellei ole käsillä pidempi loma tms. Ja ruuhkavuodet on tehneet myös sen, että tulee oltua aika ronkeli sen suhteen, mihin sarjaan tai leffaan jaksaa alkaa tutustua. Näihin kaikkiin katsomiimme sarjoihin saatiin suositusvinkkejä sieltä täältä, joten vinkkien perusteella on aina helpompaa antaa uudelle sarjalle mahdollisuus.

Mies oli joululomalla 2.5vkoa, mutta harmiksemme kärsi pahoista selkävaivoista melkein koko loman ajan, joten aika kului joulureissua lukuunottamatta pitkälti kotona. Niin kurjia kuin selkävaivat ovatkin, pitää myöntää, että laiskottelu sohvan nurkassa tuli tarpeeseen molemmille! Ihanaa, kun sai (ja oli suorastaan pakko) vain olla täysillä hetkessä <3

Ollaan sellaisia, että jos koukututaan johonkin sarjaan, ahmitaan se yleensä nopeassa tahdissa usean jakson seteissä läpi. Tämän vuoksi odotetaan aina, että kyseinen sarja tulee kokonaan johonkin suoratoistopalveluun, eikä aleta koskaan katsomaan mitään ”yksi jakso viikossa” -tahtiin. Tähän astinen ennätys lienee Game of Thrones, joka katsottiin kokonaan läpi viime kesälomalla. Silloin onneksi tehtiin vähän muutakin kuin maattiin sohvalla, mutta kun kesäillat olivat pitkiä ja valoisia, jäi aikaa hyvin koukuttua tähän asti parhaaseen koskaan katsomaani sarjaan 😉

Mutta, nyt tosiaan katsottiin NELJÄ sarjaa putkeen tällä lomalla. Onko sulla etsinnässä hyvä sarja? Löytyisikö näistä katsottavaa? Tai jos olet näistä joitain nähnyt, mitä tuumit? Kaikki olivat omassa kategoriassaan katsomisen arvoisia, vaikka arvosanoissa vähän onkin vaihtelua. (Otsikot linkkejä kyseisiin sarjoihin.)

TWIN (YLE Areena)

Arvosana meiltä: 3/5

Twin on norjalainen 8-osainen sarja, joka kertoo kaksosmiehistä, jotka tapaavat toisensa 15 vuoden jälkeen. Elämät miehillä ovat olleet tahoillaan hyvin toisistaan poikkeavat ja draaman ainekset ovat kasassa, kun elämät vuosien jälkeen törmäävät yhteen uudestaan. Koska juoni käynnistyy jo ensimmäisestä jaksosta alkaen, sarja koukuttaa helposti. Rakastan norjalaisia sarjoja ja niissä erityisen aitoa ja toimivaa näyttelijän työtä. Ihanaa katsoa jotain ihan muuta kuin tyypillisiä amerikkaisia sarjoja välillä. Twin on juoneltaan koukuttava, helposti seurattava, tahdiltaan hyvällä tavalla leppoisan rauhallinen, mutta jollain tasolla jää epärealistiseksi. Tästä parin pisteen pudotus arvosanassa. Toteutuksesta olisi näillä aineksilla saanut paljon syvemmän ja todenmukaisemmankin. Mutta kyllä tämä sarja mieleen jää, ei rauhallisesta tahdistaan huolimatta pitkästytä lainkaan ja on juuri sopivan mittainen. Ei onneksi lankea sellaiseen perinteiseen ”pakko jatkaa tuotantokausia rahanhimoissa” -tyyppiseen ratkaisuun. Kaikenlisäksi tuo päänäyttelijä on tuttu Game of Thronesista, Tormund Giantsbanen roolistaan. Sympaattinen hahmo niin GoT:ssa kuin tässä Twinissäkin.

(Tässä yhteydessä muuten suosittelen myös erityisesti kaikille jalkapalloperheiden vanhemmille toista norjalaista sarjaa, Kotikenttä (Heimebane), YLE Areena. Kertoo naisvalmentajasta, joka nousee pääsarjassa pelaavan miesten jalkapallojoukkueen valmentajaksi. Sarja on loistava ja pureutuu mm. sukupuoliroolikysymyksiin miesvaltaisella alalla olematta milläänlailla ärsyttävä suuntaan tai toiseen. Tämä katsottiin kans joskus kesällä ja sille arvosana 5/5. Toki sarja sopii muillekin urheilusta pitäville kuin jalkapalloväelle, meille se iski juurikin lajin vuoksi ja itse koin syvää yhteyttä pääosan naisroolia kohtaan, kun toimin itsekin jalkapallon parissa naisena.)

KAIKKI SYNNIT (Elisa Viihteen alkuperäissarja, Aitio)

Arvosana meiltä: 5/5

Kaikki synnit kertoo kahdesta poliisista, jotka saavat tehtäväkseen Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa kunnassa tapahtuneiden lestadiolaismiesten murhien tutkinnan. Toinen poliiseista on lestadiolaistaustainen ja tämä antaakin koko ensimmäiselle tuotantokaudelle mielenkiintoisen jännitteen. Tämä koukutti heti ja juonta kieputettiin taitavasti koko kauden läpi. En ole ollut kovinkaan suuri Maria Sid -fani, enkä suuresti ole luottanut kotimaisten sarjojen kykyyn pitää otteessaan, mutta tässä onnistuttiin molempien kohdalla. Wikipediasta lunttasin, että sarja on palkittu Göteborgin elokuvajuhlilla parhaasta TV-draaman käsikirjoituksesta tammikuussa 2019. Tämä ensimmäinen kausi oli myös ehdolla parhaaksi kansainväliseksi sarjaksi Zürichin elokuvafestareilla viime lokakuussa. Kuulemma nyt alkuvuodesta 2020 aletaan kuvaamaan toista tuotantokautta.

RAHAPAJA, LA CASA DE PAPEL (Netflix)

Arvosana meiltä: 5/5

Espanjalaisesta Rahapajasta saatiin suosituksia jouluna ja se meni katsontaan heti. Katsottiin muutamassa illassa kaksi ensimmäistä tuotantokautta läpi ja koska tarina päättyi siihen ainakin toistaiseksi hyvin loogisesti, jätettiin tulevat kaudet vielä odottamaan seuraavaa lomaa. Rahapajasta tuli alkuun vahvasti mieleen Ocean’s Eleven, Twelve jne. -leffat, mutta meno muuttui alkujaksoista alkaen paljon syvemmäksi ja mielekkäämmäksi, suorastaan ihailtavan yksityiskohtaisesti suunnitelluksi idealismiryöstöksi. Väkisinkin ajattelee, että se, joka pystyy tällaisen sarjan käsikirjoittamaan, pystyisi tekemään uskomattoman ryöstön itsekin! 😀 Näyttelijäsuoritukset tässä olivat loistavia. Näyttelijöihin kiintyi vahvasti heti, koska jokaiselle syntyi jo alkuun voimakas persoonaprofiili. Me alettiin osittain vahingossa katsomaan versiota, jossa on amerikkalainen dubbaus espanjalaisen alkuperäisen päällä. Yritettiin korjata tilanne puolessa välissä poistamalla dubbaus asetuksista, mutta ei kannattanut. Oltiin jo niin rakastuttu hahmojen amerikkalaisiin ääniin, että dubbauksen poisto vei homman väärille teille ja tuntui kuin persoonat olisivat muuttuneet. Vaihdettiin takaisin dubattuun versioon. Erityisesti Professorin ääni oli meidän mielestä persoonallisempi dubattuna. Niin rakastettava hahmo!

HUONE 301 (Elisa Viihteen alkuperäissarja, Aitio)

Arvosana meiltä: 2/5 

Huone 301 kertoo perheestä, jonka menneisyydessä tapahtunut tragedia nousee pintaan yhteisellä lomareissulla 12 vuoden kuluttua. Matkan varrella kyseenalaistuu sukulaissuhteet, ilmassa leijuu syyllisen motiivit ja vaietut salaisuudet tulevat suvussa julki. 6-osainen sarja oli hyvin pitkään koukuttava ja mielenkiintoisesti rakennettu kokonaisuus, mutta harmillisesti loppu kyykkäsi ja pahasti. Juonta kieputettiin erinomaisesti hyvän aikaa ja katsoja pääsi vuoroin yllättymään, vuoroin heittäytymään itse tutkijaksi, mutta valitettavasti varsinaista loppua alettiin rakentaa liian aikaisessa vaiheessa. Jossain vaiheessa alkoi olla ilmiselvää, kuka syyllinen on ja kun hän sitten lopulta osoittautui syylliseksi, koko kakku lässähti. Muutama raju juonenkäänne loppupuolella olisi ollut tervetullut. Tämä ei ollut kokonaisuutena mitenkään huono ja sopiva mitta pelasti paljon. Juonta ei alettu liikaa venyttää ja tilanteissa velloa. Toimi ihan hyvin aivot narikkaan -tyyppisenä kokemuksena.

Mitä sarjoja sä suosittelisit? 🙂 Saa laittaa kommentteihin kokemuksia näistä tai suositella jotain ihan muuta. Kun seuraavan kerran tulee sopiva hetki katsella näin intensiivisesti jotain, on kiva kun on uusia vinkkejä tarjolla taas!

Mukavaa viikonloppua!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *