10 x miksi parketti?

Koko yläkertaan tulee parketti lattiaan. Tätä valintaa onkin pyöritelty. Tarjouksia on pyydelty ja ultimaattinen suosikkini Timberwisen kolmio designparketti osoittautui kovin hintavaksi vaihtoehdoksi. Parketti kuitenkin materiaalina oli sellainen, josta emme halunneet luopua. Halusimme silti jotain pientä extraa yläkerran lattiaan ja kalanruotoladonta tuo sitä kaivattua ilmettä sopivasti. Lopullista valintaa parketin suhteen ei ole vielä lyöty lukkoon.

10 syytä valita parketti
Aito puulattia
Ekologinen
Turvallinen sisäilman kannalta
Arvokas upea ulkonäkö
Ei nitise eikä natise jalan alla
Erilaiset pintakäsittelyt mahdollisia
Mahdollisuus hioa ja käsitellä uudelleen, jolloin se on myös pitkäikäinen
Sopii lattialämmityksen kanssa
Parketti on ihanan lämmin sekä miellyttävä jalan alla
Suhteellisen helppo asentaa jopa itse

Öljytty vai lakattu?

Tämä parketin käsittelyasia jakaa ihmisten mielipiteet kahteen koulukuntaan. Toiset on sitä mieltä, että öljyäminen on ainoa oikea käsittelytapa parketille. Toiset taas liputtavat lakatun helppoudesta.

Öljytty pinta korostaa puun struktuuria ja puulattian syykuviointia sekä syventää sen luonnollista väriä. Kannattaa ottaa huomioon, että asennuksen jälkeen öljytylle parketille on tehtävä täydentävä pintakäsittely ja sitä täytyy käsitellä säännöllisesti öljyhoitoaineella. Öljyäminen täytyy tehdä jopa 1-2 kertaan vuodessa. Öljytty parketti ei myöskään kestä yhtä hyvin kosteutta kuin lakattu.

Lakkapintainen puulattia heijastaa valoa enemmän kuin öljytty. Mattalakka saa parketin näyttämään siltä, kuin se olisi tehty käsittelemättömästä juuri hiotusta puusta. Lakkauskin päästää puun luonteen oikeuksiinsa ja korostaa puun luonnollista pintastruktuuria. Lakka tekee parketin pinnasta kestävämmän sekä helpon pitää puhtaana. Mikäli valitsee lakatun parketin, käsittely tulee uusia 5-10 vuoden välein, riippuen kulumisesta.

En usko, että jaksetaan pikkulapsiarjessa ryhtyä tuohon öljyämispuuhaan, joka vaatisi aina huoneen tyhjentämisen kaikesta ennen käsittelyä. Mattalakattu on tällä hetkellä vahvoilla. Öljytyn parketin naarmut tosin saisi korjattua helpommin sipaisemalla öljytyllä rätillä naarmua. Kun taas lakatun parketin kolhuihin tepsii ainoastaan hionta ja uusi lakkaus. Mielestäni elämisen jäljet kuitenkin kuuluu asiaan.

LUE MYÖS!
Inspiroivan kodit Instagramissa
TOP 10 sisustusblogia
Millaiset lattiat meille tulee?
Saunatuvan suunnittelua
Perinteisille lattiakaivoille vaihtoehtoja
Ensimmäiset luonnokset pohjasta
Seinien maalisävyt
Mitä ottaa huomioon keittiön suunnittelussa?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (4)
 1. Täällä yksi mattalakan kannattaja. Laitoimme pari vuotta sitten pikkulapsiperheessä mattalakatun tammiparketin kalanruotokuviolla (sävyttämättömänä) ja lattia näyttää yhä kuin uudelta. Mattalakka tekee todella kauniin satiinimaisen pinnan, mutta puu tuntuu kuitenkin jalkapohjaan lämpimältä. Parissa vuodessa vain kahteen kohtaan on tullut naarmu lakan pintaan (lastentuolin hinaamisesta), mutta näitä ei huomaa lainkaan, joten uskon säilyvän hyvänä vähintään 15 vuotta ja todennäköisesti pidempään. Mattalakattu ja harjattu pinta ei ole liukas kun vuorostaan sileä ja käsitelty parketti voi olla lapselle kuin luistinrata.

  Kannattaa miettiä sävytystä tarkasti, sillä valkoinen/tumma pinta naarmuuntuessaan tietenkin näkyy herkemmin kun alkuperäinen puu pilkistää alta läpi ja molemmissa näkyy pöly välittömästi. Eläväkuvioinen puupinta ei ole missään nimessä huono asia, sillä puun kuviot antavat paremmin anteeksi myös tulevaisuuden kolhut ja naarmut ja mahdolliset tummentumat ja lisäksi toki yleensä edullisempi. Ja miksi laittaisi ylipäätään aitoa puuta lattiaan, jos valitsee ensin mahdollisimman kuviottoman puun ja lisäksi käsittelee sen epäluonnollisen väriseksi ja -tuntuiseksi…

  Meillä parketti on kelluva, mutta kuitenkin yhtä vakaa kuin liimattu, koska parketin pohja on paksu ja painava. Kannattaa valitessa testata (kelluvan) parketin testipaloilla kopinaa pudottamalla esineitä palan päälle, sillä ero äänissä on valtava! Tästä ääniasiasta ei valitettavasti puhuta koskaan parkettien valintaoppaissa vaikka todella olennainen asumismukavuuden kannalta.

  1. Hei mahtavaa, kiitos kommentista! Meillä tulee näillä näkymin hyvin luonnollisen sävyinen ja puun syyt näkyviin jättävä parketti. On ihan totta, että se on armollisempi kolhuille ja elämisen jäljille.

 2. Laura Lankinen
  7.10.2019, 09:46

  Hei Mia, ihanasti olit tuonut esiin parketin etuja ja hyviä puolia <3

  Ajattelin nyt laittaa muutaman sanasen öljytystä pintakäsittelystä parketilla vielä.

  Öljytty ja öljyvahattu pintakäsittely ovat eri asia. Öljytty pintakäsittely tehdään yleensä ns. luonnonöljyillä, jolloin sitä pitää käsitellä n. 6-12 kk välein, kunnes sen pinta ”kyllääntyy” ja käsittelystä tulee kestävämpi. Vaatii tiettyä kärsivällisyyttä sekä varovaisuutta nesteiden kanssa. Tätä käsittelyä tehdään enemmän Keski-Euroopassa ja kaikista käsittelyistä mattapintaisin.

  Öljyvahattu pintakäsittely puolestaan sisältää sekä öljyä että vahaa ja kun se on UV-valolla kovettu tehtaalla, niin se on lähes lakatun pintakäsittelyn veroinen. Esim. Timberwisen tuotteet ovat juuri öljyvahattuja ja UV-valolla kovetettuja, jolloin ne ovat paketista lattiaan ja käyttöön valmiita. Toki huoltoöljyämisen voi tehdä vielä, kun kalusteet eivät ole paikallaan, ja se pitkittää mahdollisen seuraavan käsittelyn tarvetta, mutta se ei ole lainkaan pakollinen. Käytämme Osmo Colorin öljyvahoja, jotka ovat kasviöljyperäisiä ja näin ollen yhä luonnonmukaisia. UV-kovetetun öljyvahatun lattian uudelleenkäsittelyn tarve on täysin kulutuksesta riippuvaista, suositus n. 3-5 vuoden päästä, mutta kun Suomessa pitkälti kuljetaan sukkasillaan sisällä, voi tarve tulla vastaan paljon myöhemmin. Allekirjoittaneella on 14 vuotta vanha Timberwisen Tammi Cognac öljyvahattu lattia kotonaan (kera mäyräkoirien), eikä uudelleenkäsittelyyn ole ollut vielä tarvetta. Tosin puuihmisenä allekirjoittanut ehkä sallii myös asioita lattiassaan enemmän 😉 Naarmuja on tietenkin tullut, mutta ne suurimmat ja häiritsevimmät on voinut paikallisesti korjata. Lattian perushuoltoon riittää imurointi ja nihkeällä mopilla pesu, ja pesuaineena kannattaa käyttää Osmo Colorin Öljysaippuaa, joka pestessä myös huoltaa/suojaa lattiaa. Eräältä asiakkaalta kuultuna, mattalakatulla pinnalla moppi liukuu sujuvammin kuin öljyvahatulla, mutta jos tämä ei häiritse, niin sitten kaikki ok 🙂

  Mattalakattua tuotetta suosittelemme kovan kulutuksen tiloihin, kuten eteisiin tai keittiöihin, joissa on enemmän kulutusta ja hiekkaa, nesteitä, jne. Tuolloin lakatun pinnan kovuus on hyödyksi. Tosin kun pinta jossain vaiheessa menee rikki, on sen huolto sitten työläämpää kuin öljyvahatun. Näihinkin tiloihin voi laittaa, ja paljon laitetaankin, öljyvahattuja tuotteita, mutta silloin se käyttöönottohuolto kannattaa ehdottomasti tehdä.

  Yst. terv.Laura Lankinen/Timberwise Oy

  Ps. Kalanruotoparkettiamme saa eri lajitelmilla eli oksaisuuksilla, jolloin myös hintaluokka muuttuu 🙂

  1. Hei, kiitos asiantuntijan näkökulman tuomisesta ja kommentistasi 🙂
   Meillä tuo parketti on isossa osassa yhtenäisessä oleskelu- ja keittiötilassa, joten tuo pointti mattalakatun sopimisesta juuri keittiöön huojentaa mieltä valtavasti. Ei ole mikään ihan yksinkertainen homma valita sopivaa parkettia ja tässä kyllä asiantuntijan vinkit on kullanarvoisia!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *