10x miksi Stretchkatto?

Kolmen metrin korkuinen olohuone-keittiötila ja kuuden metrin korkuinen eteisaula aiheutti hieman päänvaivaa sisäkattomateriaalin suhteen. Korkeilla tiloilla on tapana kaikua ja siitä syystä esimerkiksi kipsikatto ei ollut meillä edes vaihtoehtona näihin tiloihin. Halusimme tilaan kuitenkin kipsikattomaisen valkoisen sileän yhtenäisen katon. Akustiikkalevyt eivät myöskään tästä syystä olleet meillä vaihtoehto.

Pohdin akustiikka-asioita joulukuussa 2019 ja erilaisia vaihtoehtoja tilojen akustoimiseen onkin tarjolla pilvin pimein. Kävimme keskusteluita arkkitehtimme kanssa ja tulimme tulokseen, että haluamme olohuone-aulatilaan stretchkaton. Stretchkattomateriaaleissakin on eroa, joten päädyimme lopulta akustoivaan mikroperforoituun kankaaseen. Kankaan akustisuus perustuu sen läpäisykykyyn eli kangas päästää lähes 100% äänen lävitseen. Kankaan takana meillä on ekovilla ja paperinen häyrysulku, joten ne imaisevat äänet itseensä. Kun taas kipsikatosta ääni pääsee kimpoamaan takaisin tilaan, josta syntyy kaikuminen.

Mikään ihan uusi keksintö tämä stretchkatto ei toki ole, mutta ehkä vielä suurelle osalle tuntematon. Kuulemma jo 70-luvulla on vastaavanlaisia toteutuksia tehty. Jos lähdetään kaivelemaan kunnolla historiaa, on muinaisessa Egyptissä jo toteutettu kangaskatoilla sisäkattoja.

10 x MIKSI STRETCHKATTO?

 • Katto on pitkäikäinen, kevyt ja kestävä
 • Se on huoltovapaa, ei likaannu tai kerää pölyä sekä on paloturvallinen
 • Hengittävä ja allergiavapaa
 • Rakenteiden eläessä stretchkatto ei halkeile ja tilaan voidaan asentaa minkälainen valaistus tahansa
 • Katto on siisti, pölytön ja nopea asentaa suoraan höyrysulun päälle
 • Sileä täydellinen yhtenäinen valkoinen pinta, joka ei vaihda väriä ikääntyessä
 • Moderni ja tyylikäs
 • Mikroperforoitu kangas luo tilaan hyvän akustiikan ja vaimentaa ääntä ja kaikumista
 • Kustannustehokas ratkaisu
 • Katto voidaan avata jälkikäteen helposti, esim. IV-remontin vuoksi

Harmikseni en tullut ottaneeksi kuvia kiinnityslistojen enkä myöskään valaisinaukkojen tuennasta tai läpivientien asentamisesta. Mutta esimerkiksi Youtube on täynnä erilaisia asennusvideoita ja tätä Finnstudion videota itse katsoin moneen otteeseen ennen asentamisen aloittamista.

Asentaja teki todella tarkkaa ja siistiä työtä. Kävimme paikan päällä sähkösuunnitelman mukaiset valaisinten, jakorasioiden, pistorasioiden yms. paikat läpi. Tilan akustisuuden todellakin huomaa. Esimerkiksi makuuhuoneessamme on kipsikatto ja tila kaikuu pelkästä puheesta. Siirryttäessä olohuoneen puolelle, huomaa tilan miellyttävän äänimaailman.

Meidän stretchkaton asensi Lahden sisäkatot tmi. Meidän mies oli bongannut tämän firman Facebookin Raksakimppa Uusimaa ryhmästä. Kyseinen firma oli saanut useita suosituksia ja työnjälkeä oli kehuttu. Hintakaan ei kuulostanut pahalta, josta moni miettikin, voiko halvalla saada hyvää. Meidän katto maksoi noin 3000€ asennettuna ja sisälsi kaikki materiaalit sekä matkakustannukset. Kattopinta-ala meillä on n. 60 neliötä, joten neliöhinta asettuu 50 Euron tietämille. Keskimääräinen neliöhinta liikkuu 50-80 Euron välillä ja katon reijitykset tuovat lisähintaa.

Suosittelen vahvasti ottamaan akustisuuden jo heti suunnitteluvaiheessa huomioon. Jälkikäteen on toki mahdollista parantaa akustiikkaa erilaisilla paneeleilla, tekstiileillä, tauluilla, matoilla, huonekaluilla. Mutta, kun akustiikka on otettu jo rakentamisen aikana huomioon, niin jälkikäteen sen puutetta ei tarvitse harmitella tai miettiä. Kipsikattokin on mahdollista jälkikäteen ruiskuttaa akustoivalla massalla, mutta se on lähtökohtaisesti  huomattavasti hintavampi tapa kuin stretchkatto.

Vaikka emme vielä asu kohteessa, voin silti sanoa olevani äärimmäisen tyytyväinen valintaamme!

Tähän loppuun vielä vinkkinä muitakin stretchkatto valmistajia (googlettamalla löytyy lisää):
Ninapinta
Finstudio
KVS Oy
MESK Stretchkatto

LUE MYÖS 5 VIIMEISINTÄ POSTAUSTA
Tee itse epoksilattia
Laattavalinnat
Missä panostimme ja missä pihistimme?
Siperianlehtikuusi ja valmista pintaa
TOP 5 asumisen trendit, miten toteutuvat meillä?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (2)
 1. Kiitos, hyödyllinen postaus! Tuliko kaikki tilat stretch katolla vai hyödynsittekö vain tietyissä tiloissa?

  1. Moikka, kiva kuulla! Stretchkatto tuli ainoastaan olokeittiötilaan ja korkeaan aulatilaan. Rimakattoa meille tulee lisäksi työhuone + parvitilaan ja kaikki loput tilat on tehty kipsikatoilla. Kosteissa tiloissa kostean tilan kipsikatot.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *