5x Villa Lehikon vinkit rakentajalle

Minulta usein kysytään vinkkejä rakentamiseen. Vaikka tämä olikin meidän toinen rakennusprojekti, niin kaikkea uutta tässä raksamatkan aikana tuli opittua. Ensimmäinen viisi vuotta sitten valmistunut kohteemme oli avaimet käteen periaatteella toteutettu. Kun taas tämä uusi kotimme on meille täysin räätälöity arkkitehdin piirustuksista lähtien. Olemme kilpailuttaneet jokaisen osa-alueen sekä huolehtineet projektinjohdosta itse.

Näihin viiteen kohtaan kiinnittäisin rakennusprojektissa erityistä huomiota.

1. SUUNNITTELU

Kaikki lähtee suunnittelusta. Kannattaa vaikka alkuun lähteä ihan ranskalaisin viivoin listaamaan juuri niitä teidän perheen tarpeita. Suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja sanotaankin, että hyvää lopputulosta edeltää vähintään vuoden suunnittelutyö. Meillä oli selkeät toiveet ja exceliin tehty huonekohtainen tarkka listaus kaikista toiveista, jotka arkkitehdillemme annoimme. Ensimmäiset luonnokset saimme arkkitehdiltamme noin parin kuukauden kuluessa toimeksiannosta. Rakennuslupahakemuksen pääsimme jättämään sisään noin kahdeksan kuukautta suunnittelun aloituksesta. Rakennuslupaa hakiessa meillä oli selvillä talon pohjapiirros, kiintokalusteiden ja vesipisteiden paikat, sähkötkin suurinpiirtein.

Noin vuoden kuluttua suunnittelun alkamisesta alkoi tontillamme maatyöt. Kaikki tämä odotteluaika käytettiin luonnollisesti hyödyksi suunnitteluun. Ei varmaan kulunut päivääkään, ettei jokin asia ollut omalla suunnittelupöydällä tai mielessä. Pinterest on toiminut apuna ja tallennuspaikkana ideoita metsästäessä. Instagram ja muut raksaajat ovat olleet korvaamaton apu suunnitteluprosessissa.

Klisee ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pitää kyllä paikkansa. Suunnittele siis huolella. Loputon suunnittelu voi alkaa puuduttaa, pidä silloin taukoa ja suunnittele vähän lisää. Käytä suunnitteluun tarpeeksi aikaa ja vaivaa. Kiittelette hyvää suunnittelutyötä ja se palkitsee lopussa, kun pääsette muuttamaan.

Miksi palkata arkkitehti?
Mistä tontti?
Saunatuvan suunnittelua
Arkieteisen hyödyt ja meidän suunnitelma
Toimiva kuraeteinen
Mitä ottaa huomioon pihasuunnittelussa?
Mitä ottaa huomioon sähkösuunnittelussa?
Varaston säilytysjärjestelmä
Mitä ottaa huomioon valaistussuunnittelussa
Mitä ottaa huomioon keittiön suunnittelussa
Mihin panostimme ja missä pihistimme?

2. LUOTETTAVAT KUMPPANIT

Jo suunnitteluvaiheessa tarvitaan luotettavat kumppanit avuksi. Mutta pätevät luotettavat kumppanit ovat myös tärkeä osa ihan läpi koko rakennusprojektin. Kannattaa tarkistaa aina yritysten taloustiedot etukäteen. Näin voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä, jos kyseessä on esimerkiksi konkurssikypsä firma. Tutki taustoja, kysele suosituksia, jututa muita raksaajia.

Luotettavat kumppanit ovat apunasi ja voit kysyä heiltä neuvoa mitä ikinä projektin aikana tuleekaan eteen. Vastaava työnjohtaja voi auttaa esimerkiksi kilpailutuksissa, projektin aikatauluttamisesta, budjetin laatimisessa, yhteistyökumppanien etsimisessä. Yksin ei tarvitse missään asiassa olla.

Meillä on ollut todellinen onni, että saimme projektiimme hyvät tekijät alusta loppuun asti. Meillä oli luottavainen olo läpi projektin, että asiat hoituu, meitä kuunnellaan ja että työnjälki on hyvää.

Talotoimittaja valittu
Räätälöity vai avaimet käteen?
Kohti talopaketin kilpailutusta
Vastaavan työnjohtajan valinta
Kiintokalustetoimittaja valittu

3. OLE KIINNOSTUNUT

Vaikka kyseessä olisi täysin valmis avaimet käteen talopaketti, suosittelen silti olemaan todella aktiivinen ja oma-aloitteinen koko rakennusprojektin ajan. Kommunikointi tekijöiden kanssa on tärkeää. Kukaan ei ole ajatustenlukija, eikä esimerkiksi voi tietää missä pistorasioiden tai valaisinpistokkeiden paikat sinun mielestäsi kuuluisi olla, jos et sitä ole kenellekään kertonut.

Jos tuntuu, ettei sinua ymmärretä, väännä asia rautalangasta. Pyydä myös selittämään juurta jaksaen, jos et ymmärrä. Säilytä maltti, vaikka asiat ei menisi kerralla putkeen. Usein kaiken saa kuitenkin korjattua.

Keskustele, soita, ole kiinnostunut. Selvitä, tutki, perehdy. Ole aina askeleen edellä, niin tiedät mitä on tulossa. Vaadi saada tietää aikataulut, ilman selkeitä aikatauluja on miltei mahdoton sovittaa projektin eri osa-alueita yhteen.

4. KÄY ITSE RAKSALLA

Kannattaa käydä raksalla mahdollisimman usein. Älä suostu sopimukseen, jossa sinulta kielletään käynti työmaalla, tiedän että näin toimivia talofirmoja on olemassa.

Koronakevät ja jatkuva etätyö mahdollisti meillä todella joustavasti raksakäynnit, joka ei kaikille ole ymmärrettävästi mahdollista. Kävimme lähestulkoon joka päivä työmaalla, parhaimmillaan jopa 4x päivässä. Näin tekemällä pyrittiin huomaamaan ajoissa, mikäli johonkin asiaan oli puututtava. Toki vastaava työnjohtaja on projektissa sitä varten, että hän valvoo kaiken tulevan tehdyksi määräysten mukaisella ja lain vaatimalla tavalla sekä valvoo teidän etua läpi projektin. Mutta vastaava työnjohtaja ei tiedä teidän sisustusvalintoja, niitä pistorasioiden paikkoja, mikä laatta tulee mihinkin tilaan, onko oven tarkoitus olla oikea tai vasenkätisesti avautuva, mille korkeudelle haluat ulkona valaisimet seinään, lista on loputon.

Raksan edetessä työmiehilläkin saattaa tulla eteen kysymyksiä, joihin vain te tiedätte vastauksen. Voin sanoa, että yksikään käynti työmaalla meidän tapauksessa ei ole ollut turha. Tein itselleni aina muistiinpanoja käydessäni työmaalla ja listaa selvitettävistä asioista.

Rakennusprojektimme pähkinänkuoressa
Harjakorkeudessa
Ontelolaattaa
Harkkokellari
Anturan valu

5. VAADI LAATUA

Isossa projektissa yllätyksiltä ei voi välttyä. Reklamaation hoitokyky on tärkeä osa yrityksen asiakaspalvelua. Puutu huomaamiisi virheisiin ajoissa, vaadi laatua, vaadi korjausta. Älä maksa ennen kuin työ on tehty ja jälki on asianmukaista. Hyvin monelle rakennusprojektissa on kyse ainutkertaisesta kokemuksesta, jossa on isot rahat kiinni. Silloin harmittaa, jos on ollut höveli ja antanut asioiden tapahtua huonosti. Kannattaa siis vaatia rahoilleen vastinetta.

Mikä talossa maksaa?
Missä panostimme ja missä pihistimme?
20x meidän rakennusprojektin haasteet

++EXTRAVINKKI++
Tässäkin blogitekstissä on useita linkkejä vanhempiin postauksiini, suosittelen tutustumaan niihin.
Löydät myös arkiston kautta lisää mielenkiintoista luettavaa klikkaamalla vuosiluvun auki sekä kuukauden auki.

 

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *