Budjettiahdistus

Vaikka sitä kuvittelee tietävänsä kerran rakentaneena jo jotain tästä urakasta, niin silti tulee aina yllätyksiä. Kuvittelimme, että osaamme budjetoida, mutta kuinkas kävikään. Budjetti paukkuu ja hernekeittoa syödään. No ei sentään. Pankin kanssa keskustelemalla tästäkin ahdistuksesta selviää.

Meillä on siitä onnellinen tilanne, että saamme asua tässä nykyisessä kodissa siihen asti, kunnes uusi talomme valmistuu. Samalla lyhennämme nykyistä asuntolainaamme sen sijaan, että maksaisimme saman summan vuokraa jonkin toisen kukkaroon. Toki on aina riski jäädä kahden asunnon loukkuun. Nykyinen kotimme on kuitenkin sen verran kompakti ja sopii monenlaiselle perheelle. Lisäksi alueellamme liikkuu uudet kohteet hyvällä tahdilla. Juuri tonttimme naapurustosta myytiin alle viikossa uudehko talo. Ihmiset hakevat tänä päivänä asumiselta helppoutta. Halutaan muuttaa valmiiseen kotiin, johon ei tarvitse tehdä suuria muutoksia tai remontteja. Uskon siis, että kotimme menee nopeasti kaupaksi, kun myynnin aika koittaa.

Mistä budjetin ylitys meillä sitten johtuu? Siihen ei ole yhtä selittävää tekijää. Olimme selkeästi alibudjetoineet muutaman kokonaisuuden. Lisäksi suunnittelun edetessä emme enää halunneet luopua tietyistä kivoiksi todetuista ratkaisuista.

Maatöihin sekä kellariperustukseen olimme auttamatta budjetoineet liian vähän rahaa. Lisäksi maatöiden yhteydessä tontilta löytyi iso kallio ja jouduttiin tekemään louhintaa. Louhinta luonnollisesti nosti osaltaan kustannuksia entisestään.

Meillä meni talotoimittaja viime metreillä vaihtoon. Tästäkin tuli meille korkeampi hintalappu. Tosin ei ole automaattisesti järkevää valita edullisinta toimittajaa. Valintaan vaikutti moni seikka. Uskon, että valitsimme meille sopivimman vaihtoehdon korkeammasta hinnasta huolimatta. Talomme meille levyvalmiiksi tekee Rakennusliike Koivu.

Erillinen saunarakennus tuo lisää kustannuksia. Arvion mukaan saunarakennus maksaa meille pelkästään 30-50t Euroa, joka on pienen mökin verran rahaa. Pieni mökkihän se onkin. Tämä toki oli huomioitu jo osaltaan budjetissa. Mikäli jättäisimme saunatuvan kokonaan rakentamatta, voi olla ettei tätä budjettiahdistusta edes olisi. Tässä kuitenkin rakennetaan lopun elämän kotia ja saunatupa tuo asumismukavuutta lisää ja toimii meillä mökin korvikkeena.

Autokatoksesta ja kaavamääräyksistä kirjoittelin jo täällä. Autokatoksen kattokulmasta tuli sanomista rakennusvalvonnasta, koska se ei ollut alueen rakennusohjeen mukainen. Kiersimme määräyksen sillä, että autokatoksen päälle rakennetaan kattoterassi. Kattoterassi on myös kustannuksia lisäävä ratkaisu. Emme halunneet lähteä tekemään talosta irrallaan olevaa autokatosta, joten kattoterassi sai jäädä suunnitelmiin lisäkustannuksesta huolimatta.

Parvi, mitäs tästä nyt sanoisi. Sitä ei oltu edes mietitty.  Jossain vaiheessa pyörittelimme mielessä ajatusta käyttöullakosta. Arkkitehtimme piirsi kuviin parven. Sen jälkeen emme päässeet parviajatuksesta yli ja se tuli jäädäkseen. Tämä ratkaisu tuo meille lisää tilaa ja se palvelee esimerkiksi poikien pelitilana täydellisesti.

Kiintokalusteisiin olimme myös budjetoineet liian vähän. Olisimme varmaankin saaneet kaiken mahtumaan budjettiin, mikäli olisimme valinneet toisen kalustetoimittajan. Handyhandista en vain halunnut enää luopua nähtyäni heidän referenssikohteita kuvista sekä livenä. Asiakaspalvelu myös oli ihan omaa luokkaansa, täällä lisää aiheesta. Kiintokalusteet ovat myös sellainen osa kotia, johon mielellään panostaa. Handyhand tekee meille myös kodinhoitohuoneen, arkieteisen, vaatehuoneen sekä työhuoneen kiinteät kalusteet, lisäksi eteiskäytävän ja parven puurimoituksen.

Budjetissa on liikkumavaraa onneksi edelleen. Nykyisen talon myynnistäkin saattaa jäädä enemmän käteen, mitä on arvioitu. Meillä on myös asetettu säästötavoite tälle vuodelle, joten omaa rahaa on jonkin verran laittaa, mikäli yllätyksiä budjettiin vielä tulee. En lähde avaamaan pilkun tarkasti budjettiamme. Erilaiset ratkaisut, materiaalit, kalusteet maksaa aina eri verran rahaa. Toiset haluavat priorisoida asumisessa eri asioita kuin toiset. Meidän ratkaisut ei välttämättä miellytä kaikkia, mutta ne on meidän tarpeita varten mietitty. Eri osa-alueiden budjetteja olen täällä bloginkin puolella avannut jonkin verran. Sen verran voin  paljastaa, että meidän rakentaminen maksaa meille noin 2300 Euroa per neliö. Tähän summaan ei ole laskettu tontin kustannusta mukaan. Tuo on hyvin keskimääräinen neliöbudjetti.

Kuvat: Unsplash

LUE MYÖS!
Rakennusprojektin budjetointi
Siperian lehtikuusi
Tältä näyttää tuleva talomme
Mitä ottaa huomioon pihasuunnittelussa?
Lopulliset pohjakuvat
Mitä ottaa huomioon sähkösuunnittelussa?
Kohti talopaketin kilpailutusta
Rakennusluvan hakeminen
Saunatuvan suunnittelua
Maaperätutkimus
Vastaavan työnjohtajan valinta
Räätälöity vai avaimet käteen?
Puutalo, ekotalo, hirsitalo, CLT-talo?
Miksi palkata arkkitehti?
Mitä teemme toisin?
Mistä tontti?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (6)
  1. Hei, kiva blogi sinulla 🙂 Meillä budjetointivaihe menossa ja kustannuspuoli kiinnostaa. Saanko kysyä onko teillä mukana tuossa summassa pintamateriaalit ja arkkitehti ja muut sekalaiset kulut paitsi tontti?

    1. Kiitos kommentistasi ja kiva, että täältä löytää mielekästä tietoa. Hinta sisältää tosiaan maatöistä ihan siihen asti, kun viimeinenkin lista on asennettu, myös selalaiset eli arkkitehti, vastaavatyönjohtaja jne.

  2. Hei, onko teillä edelleen sama talotoimittaja, kun mistä olit syyskuussa kirjoittanut? 🙂 Laitetaan juuri kilpailutuksia, ja heiltä myös pyydettiin tarjous.

    – Susanna

    1. Moikka, kyllä juu Rakennusliike Koivu tekee meillä levypinnalle talon. Yhteydenpito on toiminut todella hyvin heidän kanssaan tässä projektin aikana. Keväällähän meillä sitten vasta alkaa kunnolla tapahtumaan Koivun toimesta, kun alkaa anturan teko sekä harkkokellari. Kiva kuulla, että olette pyytäneet tarjousta sieltä suunnalta 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *