Meidän tulevan kodin aputilat

Kun saimme ensimmäiset luonnokset talosta, huomio kiinnittyi ns. aputiloihin ja niihin käytettyihin neliöihin. Joku voisi sanoa, että liki 30 m2 on ihan liikaa eteistiloihin ja kodinhoitoon. Pitkässä juoksussa nuo tilat juurikin tekevät arjesta toimivampaa.

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin siellä täällä lojuvat harrastuskamppeet, sotkuinen ahdas eteinen, liian pienet säilytystilat ja pyykkihuollon tilanpuute. Varsinkin meidän poikien kasvaessa harrastustavaroiden määräkin kasvaa. Siihen päälle vielä omat ja miehen tavarat.

Meillä alkaa olla pohja viilattu valmiiksi ja tässä näette vilauksen meidän kodin aputiloihin.

Kuva: luonnoskuva Koluarkkitehdit Eemil Luukka

Kuva: Pinterest

Arkieteinen

Arkieteiseen johtaa erillinen ulko-ovi ja heti oven viereen on sijoitettu kurasyöppö. Kurasyöppö on ollut oikein toimiva ratkaisu meidän nykyisessä kodissa, joten oli selvää että haluamme sen myös tulevaan taloomme. Kuraisen tai lumisen lapsen voi ohjata ovesta suoraan kurasyöpön luokse suihkuteltavaksi. Ulkovaatteet saa kätevästi kuivumaan tangolle henkariin ritilän päälle. Mikäli joskus hankimme koiran (toiveajattelua 🙂 ) niin kuraeteinen on sillekin oiva sisäänkäynti.

Arkieteiseen kulman taakse tulee  kaapisto, johon on suunnitteilla istumasyvennys. Siinä on näppärä lastenkin istua ja pukea kenkiä jalkaan. Laatikoihin ja kaappeihin saa tavaraa, kenkiä ja vaatetta piiloon. Koukkuihin takkeja säilytykseen. Yllä olevissa kuvissa sitä fiilistä, jota arkieteiseemme on luvassa.

Arkieteisen ja kodinhoitohuoneen väliin tulee alakerran kylpyhuone, joka toimii lasten kylpyhuoneena ja käsienpesupaikkana ulkoa tullessa.

Arkieteisen avulla pääeteinen jää siistiksi vastaanottamaan vieraat sisään.
Eteinen onkin mielestäni kodin käyntikortti! Pääeteinen ansaitsee siis tarkemman esittelyn myöhemmin.

Kuva: Pinterest

Kodinhoitohuone

En tiedä miksi, mutta tykkään jostain syystä hirveästi ympäri kierrettävistä tiloista. Arkieteisestä pääsee kiertämään takakautta suoraan kodinhoitohuoneeseen.  Likavaatteet on helppo viedä pyykkiin harrastuksista tullessa. Pyykinpesulle ja lajittelulle on varattu kodinhoitohuoneesta hyvin tilaa. Pesukone ja pyykkikorit on hyvä sijoittaa vierekkäin, likapyykit saa silloin helposti suoraan pesukoneeseen. Mietinnässä on, tuleeko meille pesutorni vai sijoitetaanko pyykkikone ja kuivausrumpu vierekkäin. Kodariin tulee myös pitkä taso, jossa voi viikata puhdasta pyykkiä. Henkarivaatteille tulee tason ylle tanko, johon vaatteet saa hyvin kuivumaan. Pyyhkeiden ja petivaatteiden säilytys on järjestetty kodinhoitotilaan, jolloin niitä ei tarvitse erikseen lähteä sieltä kuljettamaan muualle säilytykseen. Siivouskomero tulee myös kodinhoitotilaan.

Näin saadaan kaikki arkiset toimet sijoiteltua pois yläkerran oleskelutilojen läheisyydestä. Varsinkin kun lasten makuuhuoneet sijaitsevat alakerrassa, niin kaikki lasten likapyykki ja toivottavasti leikitkin pysyvät alhaalla. Vielä kun saisi omat vaatekasat kulkeutumaan yläkerrasta jotenkin pyykkikoriin tai edes pysymään pois lattioilta. Tähän ratkaisuna voisi olla pyykkikuilu, mutta se jääkööt toteuttamatta.

Kodin kaikkien kiintokalusteiden suunnittelu on meillä vielä tarkemmin edessä päin. Olenkin buukannut tapaamisia viiden eri keittiöfirman kanssa tulevalle parille viikolle.

Varasto ja tekninen tila

Arkieteisen lisäksi meillä löytyy säilytystilaa ulkovaraston puolelta, joka on lämmitetty. Myös tekninen tila jää sen verran väljäksi, että siellä pystyy säilömään vaikkapa auton renkaita.

Onko teillä riittävästi säilytystilaa vai onko sitä koskaan tarpeeksi?

LUE MYÖS!
Ensimmäiset luonnokset pohjasta
Mitä ottaa huomioon keittiön suunnittelussa?
TOP 10 sisustusblogia

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (4)
 1. Raksaprojekti
  27.5.2019, 16:58

  Mielenkiinnolla seuraan teidän suunnitelmia! Me odotellaan rakennuslupaa, mutta suunnitelmat ei ole kyllä niin pitkällä kuin teillä, luulisin. 😊 Millä perusteella valkkasit viisi firmaa, mitä ne on? Me ollaan mietitty Kvikiä, Handyhandia, jopa Ikeaa ja sitten vielä joitain muita, joita ei olla vielä päätetty.

  1. Kiitos kommentistasi! Meillä ei ole rakennuslupahakemus vielä laitettu eteenpäin, josko saisi heinäkuun aikana, kun tietää ettei heinäkuussa tapahdu kuitenkaan mitään. Mähän aloitin suunnittelun, ennenkuin meillä edes oli tonttikaan varmistunut 😀

   Keittiötoimijoista meillä on listalla Keittiömaailma, Kalustetukku, Handyhand, Blau ja Opdeco. Valikoituivat kuultujen suositusten perusteella 🙂 Myös vaikuttaa se, kuinka mittojen mukaan tekevät.

 2. Hei, aputiloihin kannattaa kyllä panostaa. En nopeasti selaamalla löytänyt koko pohjapiirrosta, mutta se mikä tuosta tuli mieleen on, että meillä eteisen vieressä on wc, jossa vieraat usein poikkeavat tullessa/lähtiessä ja olisi kauhea ajatus, jos näkisivät meidän kuraeteisen/kodinhoitohuoneen samalla, siellä kun usein on ritilällä kuivumassa kumisaappaita ym. ja lasten ollessa pieniä tilanne oli vielä pahempi. Meillä on pyykkikuilu, joka lähti vaatekaapista, mutta kaapistoja uusittaessa ei enää jaksettu tehdä aukkoa, eli ei koettu sitä lasten kasvettua enää tarpeelliseksi. Jos teillä lastenhuoneet alakerrassa, ei liene tarpeellinen. Meillä on kaikki makkarit ylhäällä ja kuopuksella oli astma, joten yläkerrassa minimoitiin tekstiilien pyörimistä ja sikäli oli näppärä livauttaa likapyykki suoraan pyykkikoriin. Ihanan raikas ja moderni talo tulossa teille noiden esimerkkikuvien perusteella.

  1. Kiitos, kun jätit kommenttia 🙂
   Moderni ja suoraviivainen olikin meillä yksi toive arkkitehdille!

   Lisäsin muuten tuohon postaukseen linkin meidän eka luonnokseen. En ole vielä tehnytkään postausta ihan lopullisista kuvista, ollaan pikkuviilauksia vielä tehty tuohon ensimmäiseen luonnokseen.

   Mietin tuota erillistä wc:tä ja sellainen oli yksissä luonnoksissa. Haluttiin kuitenkin yhdistää suihku ja wc tilat. Toivon, että meillä tuo arkieteinenkin säilyy suht siistinä, kun kaapistotilaa tulee toivottavasti tarpeeksi, siksi ei ole katastrofi mikäli vieraat sen tilan näkevät 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *