Kokemuksia kalanruotoparketista

Kaupallinen yhteistyö: Novafloor Oy

Meidän parketti on Novafloorin Parador Trendtime 3 kalanruotoparketti, parketin valinnasta voit lukea aikaisemmasta postauksestani tarkemmin. Lisää hyviä syitä parketin valinnalle löytyy täältä.

Kalanruotoparketti on asennettu meillä kauttaaltaan koko yläkertaan, koska halusin saman materiaalin kulkevan yhtenäisyyden vuoksi läpi tilojen. Parketti on asennettu myös kalusteiden alle, kuten keittiön- ja vaatekaapistojen alle. Tästä asennustavasta voidaan olla montaa eri mieltä ja jopa asennusohje neuvoo olla asentamatta kaapistojen alle. Syynä siihen usein pidetään lattian elämistä. Kaapistojen alla lattiaan kohdistuu kova paino  ja näin lattia saattaa alkaa elämään esimerkiksi saarekkeen ympärillä. Otimme tässä kuitenkin tietoisen riskin ja teimme näin kiintokalustetoimittajan suosituksesta. Elämisvaraa on kuitenkin jätetty seinien vierustoille.

Ladontasuunta on perinteisestä poikkeava eikä vielä niin usein näkynyt. Sain inspiraation tähän ladontatapaan upealta VILLAKRISTO tililtä Intagramista. Yleensä kalanruotoparketti suositellaan asennettavan ns. terävä kärki valoa kohti. Jopa lattian asentaja hieman oli epäillyt asennussuuntaa miehelle, mutta kehui sen näyttävän valmiina oikein hyvältä. Oli se jopa huomattavasti nopeampi asentaa, kun parkettia ei tarvinnut seinän vieressä sahata 45 asteen kulmaan.

Jotkut liimaavat kalanruotoparketin alustaan kiinni, mutta meillä se on asennettu kelluvasti ja liimattu ainoastaan ponteistaan kiinni. Liimaamisella minimoidaan mahdollinen natina ja kopina. Alusmateriaalina on käytetty Meisterin alusmattoa, josta saimme parketinasentajalta kehuja sen olevan laadukas tuote.

Otimme asennustavassa myös toisen tietoisen riskin. Liikuntasaumoja ei ole käytetty yläkerrassa lainkaan. Sauma olisi ohjeen mukaan pitänyt laittaa 8-10 metrin välein leveyssuunnassa, mutta laskimme leveyden menevän juuri sille hilkulle leveimmässä kohtaa ja päätimme jättää saumat laittamatta puhtaasti ulkonäkösyistä. Kynnyksiä ei siis tilojen välillä yläkerrassa ole, lukuunottamatta kylpyhuonetta. Syy tähän lienee selvä, kylpyhuone vaatii ns. tulvakynnyksen ja lattiamateriaali muuttuu parketista luonnollisestikin laataksi.

Olemmeko olleet tyytyväisiä valintaan? Kyllä olemme ja tässä tulee lista syistä sekä kokemuksista.

 • Lattia on hiljainen. Se ei narise eikä kopise, koska lattia on liimattu ponteista kiinni
 • Lattia on super kaunia ja puun sävy on juuri meille täydellinen. Sävy näyttää kuvissa ja eri valaistuksissa hieman aina erilaiselta. Luonnossa sävy ei ole mitenkään liian tumma tai tunkkainen, vaan ennemminkin vaalea raikas, mutta silti lämmin.
 • Joistain kohden huomaa lattian olevan hieman epätasainen, johtunee epätasaisesta betonilaatan hionnasta. Näissä kohden astuessa tuntuu kuin parketin alla olisi ilmaa tai kuin lattia hieman aina vajoiaisi askeleella. Olisi varmaankin ollut vältettävissä tarkemmalla betonilattian hionnalla.
 • 11 kertaa UV mattalakattu pinta on kestävä. Pienempi lapsista kaatoi taannoin kokonaisen lasillisen vettä tahallaan mielenosoituksellisesti lattialle. Parketti ei sitä imaissut itseensä ja vesi jäi ikään kuin helmeilemään parketin pinnalle. Ampaisin raketin lailla hakemaan talouspaperia tukun, jolla sain nopeasti vedet imaistua pois lattialta.
 • Itse olen kolhinut parkettia pariin otteeseen. Kaatanut mm. poran terä edellä lattiaan. Minulla on myös tippunut astioita ja muita esineitä lattialle. Näistä on jäänyt jälkiä ja klommoja ja se on aivan luonnollista parkettimateriaalissa.
 • Lasten autoilla ajelut ei näy lattiassa, niistä ei ole siis jäänyt ainakaan minun huomaamia jälkiä.
 • Ruokapöydän ympärillä olevissa tuoleissa ei ole huopatassuja (eivät pysyneet jaloissa kiinni), mutta eivät ole silti jättäneet lattiaan jälkiä.
 • Lattian eläväinen pinta on armollinen lialle ja pölylle. Imuroimme kerran viikossa lattian. Olen ainoastaan muuton yhteydessä pyyhkinyt lattian kauttaaltaan nihkeällä mikrokuitumopilla parketille sopivan pesuaineen kera. Näkyvät tahrat pyrin pyyhkimään aina heti, kun niitä huomaan tulleen.
 • Mattainen lämmin puupinta tuntuu ihanalta paljaan jalan alla.
 • Jotkut sanovat, että mattaparketti kuluttaisi sukkia enemmän ainakin aluksi, tässä saattaa olla perää.
 • Kysyin vielä lopuksi miehen kommentit meidän kalanruotoparketista. Lattia on hänen mielestään hieno, mutta ei välttämättä sovi pikkulapsiperheeseen jos pelkää kovasti naarmuja tai lommoja, joita väkisinkin elämässä tulee.

Kolhut ei haittaa ja elämä saa meilläkin näkyä. Parketissa onkin hyvä muistaa, että sen voi hioa uudelleen. Laura Seppänen mielestäni kiteyttää hyvin Honka yhteistyössään”Kaikki riippuu ihmisestä, tarvitseeko kodin olla virheetön?”

Kannustankin rohkeasti valitsemaan juuri sen lattiamateriaalin, mikä sinulle tuntuu parhaimmalta. Luonnonmateriaali on aina upea valinta. Kun vertaan tätä parkettia meidän vanhan kodin laminaattiin, en enää valitsisi oleskelutiloihin itselleni ikinä laminaattia. Lattiapinta-ala on kuitenkin niin näkyvä osa kotia, joten ainakin meillä aito puulattia tuo ihanan lämpöisen fiiliksen ja luonnollisen tunnun kotiin.

LUE MYÖS!
Missä panostimme ja missä pihistimme?
Rauhallisen makuuhuoneen puolesta – 10 vinkkiä
Millainen on minimalistinen koti – Onko meillä minimalistinen koti?
TV seinälle ja johdot piiloon
Onko sisustuksessamme liikaa puuta?
20x raksaprojektimme haasteet – kuinka niistä selvittiin?
Rakennusprojektimme pähkinänkuoressa
Mikä talossa maksaa?
10x miksi stretchkatto
Siperianlehtikuusi ja valmista pintaa
TOP 5 asumisen trendit, miten toteutuvat meillä?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *