Koko rakennusprojektimme pähkinänkuoressa

Minulla kulkee kylmät väreet, kun painan julkaise nappia nyt. Meillä on muuttolupa! Itkettää onnesta! Tulevana viikonloppuna ei vielä muuteta, perjantaina kuitenkin tulee muuttolaatikot ja siitä se rumba alkaa.

Kaksi vuotta sitten osallistuimme Vantaan Kaupungin tonttitarjouskisaan. Joulukuussa 2018 saimme tietää, että meidän ykkösvaihtoehto tonteista oli varattu meille ja kilpailutimme arkkitehdit heti ensitöiksemme. Seuraavaksi etsimme sopivan vastaavan työnjohtajan.

Lupakuvien valmistuttua kilpailutimme talotoimittajat. Päädyimme rakennuttamaan talon valmiusasteella levyvalmis toimitus. Meidän talon on rakentanut meille levyvalmiiksi Rakennusliike Koivu. Tämä tarkoittaa, että he ovat tehneet talomme ulkopuolelta täysin valmiiksi ja sisäpuolelta kipsilevypinnalle asti. Talotoimituksemme sisälsi LVIS-kokonaisuuden ja siihen mukaan lukien lämmitysmuotona maalämmön. Antura, kellari, ikkunat, ovet, katto, kattoturvatuotteet ja ulkoverhous kuuluivat myös Koivun toimitukseen.

Levyvalmiista toimituksesta eteenpäin olemme kilpailuttaneet kaikki loput osaurakat. Kilpailuttaminen on täysin oma taiteenlajinsa, joka vaatii aikaa, paneutumista, pitkiä hermoja ja sinnikkyyttä. Google, Facebookin raksaryhmät, suositukset, muut kanssarakentajat, instagramin raksaajat ja oma selvitystyö ovat olleet tärkeimmät työkalut kilpailutustyössä.

MAATYÖT

Itse rakentaminen alkaa luvansaannin jälkeen maatöillä. Meillä maatyöfirmoja kilpailutettiin useamman firman kesken. Alkuun lähdimme kyselemään urakkatarjouksia. Hyvin nopeasti huomasimme kuitenkin, että työ kannattaa teettää tuntihinnalla sekä tilata maa-ainekset luonnollisesti menekin mukaan ja tarvikkeet suoraan Meltexiltä. Saamamme urakkatarjoukset olivat hurjan hintaisia, joissa luonnollisesti oli huomioitu kaikki riskit, kuten louhinta.

Meidän maatöiden kustannuksista voit lukea täältä.

PIHASUUNNITELMA

Pihasuunnitelman teetimme jo ennen maatöiden aloitusta, jotta kaikki pihan toiminteet osattiin ottaa huomioon maatöitä tehdessä. Kirjoittelin myös, mitä tulee ottaa huomioon pihaa suunnitellessa sekä meidän toiveista pihalle.

KIINTOKALUSTEET

Kilpailutimme hyvin varhaisessa vaiheessa keittiö- ja kiintokalustetoimijat. Kilpailutus tapahtui jopa ennen kuin olimme valinneet talotoimittajaa. Handyhand valikoitui meidän kiintokalustetoimittajaksi. Kilpailutimme yhteensä viisi eri toimijaa. Meille oli tärkeintä saada kaikki kalusteet samalta luukulta. Laadukkuus ja asiakaspalvelu vaikuttivat meidän lopulliseen valintaan. Tuntuu myös hassulta, ettemme saaneet kahdelta ihan tunnetulta toimijalta tarjousta lainkaan. En luonnollisesti voi suositella sellaisia toimijoita kenellekään.

Kiintokalustekilpailutuksessa kaikki alkaa tapaamisella, jossa kartoitetaan asiakkaan toiveet. Tämä ei vielä velvoita asiakasta mihinkään ja moni keittiöfirma tarjoaakin ilmaista suunnittelua. Osa haluaa, että vähintään lupakuvat ovat valmiina. Huomasin toimijoissa eroja tapaamisessa ja ensivaikutelmalla on väliä. Voin sanoa, että ensimmäisen minuutin perusteella pystyin jo sanomaan, kenen kanssa halusin jatkaa suunnittelua. Olin toimittanut kaikille ennakkoon meidän pohjakuvat sekä hyvin kattavan listauksen toiveista. Osa ei ollut valmistautunut tapaamiseen millään lailla. Yksi toimija ehti tunnin tapaamisen aikana suunnitella meille pelkän keittiön, kun toinen taas sai tunnissa kiinni kaikista meidän tiloista. Eräässä tapaamisessa myyjä lähti lounaalle, kun saavuin liikkeeseen, vaikka meillä oli aika sovittuna. Toisessa liikkeessä suunnittelijamme vaihtui kolme kertaa.

En osaa oikein tähän antaa mitään supervinkkejä, koska meillä Handyhand oli jo ennakkosuosikki, joka täytti kaikki odotukset ja palaset loksahtelivat vaan kohdilleen. Moni asia toki vaikuttaa lopulliseen valintaan. Emme kuitenkaan hakeneet halvinta, Handyhand ei myöskään ollut kallein.

VALAISTUS

Teetimme hyvissä ajoin valaistussuunnitelman pohjaksi sähkösuunnitelman tekoa varten. Valaistussuunnitelmien hintahaitari voi olla melkoinen. Muutamista satasista tuhansiin euroihin.

Hankimme itse kaikki kiinteät valaisimet SLO:lta, joka toimii myös sähköfirmojen tukkuna.

LAATAT

Tähän antaisin vinkin, että katselkaa tarpeeksi monipuolisesti laattavaihtoehtoja. Rautakaupat ei ole ainoa vaihtoehto, eikä laattojen erikoisliikkeet automaattisesti aina se kallein. Miettikää, haluatteko hankkia esimerkiksi laattoja eri paikoista vai löytyykö kaikki saman katon alta. Mikäli löydät suosikkilaatan, kannattaa toki tsekata, saako sitä monestakin eri paikasta, jolloin voi alkaa tekemään jo hintavertailua ja kilpailutusta.

Me päädyimme tilaamaan kaikki laatat Pukkilalta.

 

LAATOITUSTYÖ

Hyvistä tekijöistä on aina pulaa ja parhaimmat tekijät saattaa olla jopa vuodeksi eteenpäin työllistettyjä. Kannattaakin aloittaa sopivan laatoittajan kartoitus ajoissa. Kyselin suosituksia tutuilta, tsekkasimme Facebookin raksaryhmät, soittelimme, tapasimme ja alkoi jo tuntua, ettei sopivaa tekijää löydy. Olimme myös saaneet pari aivan ylihinnoiteltua tarjousta. Naapurimme kuitenkin vinkkasi lopulta sopivan tekijän meille, joka osoittautui aivan huipputekijäksi niin persoonaltaan kuin työnjäljeltään.

Meidän tärkeimmät kriteerit laatoittajalle

  • Isot laatat eivät ole ongelma
  • Laattojen jiiriin leikkaaminen onnistuu ilman mutinoita, emme halunneet missään nimessä käyttää laattalistoja
  • Mahdollisimman ohut saumaus piti onnistua tekijältä, meille tuli 1 mm saumat
  • Tekijällä pitää olla silmää laattajaolle
  • Työnjälki tulee olla priimaa
  • Kommunikaatio toimii ja asiakasta kuunnellaan

Kannattaa varmistaa, kuuluuko materiaalit tarjouksen sisältöön. Laatat luonnollisesti eivät useimmiten kuulu, vaan ne jää asiakkaan hankittavaksi. Me hankimme laatoittajan listan mukaan kiinnityslaastit, saumausaineet, silikonit, laattaristit, yms.

Laatoistyöstyö teetettiin urakkahinnalla.

MAALAUSURAKKA

Ja tällä tarkoitan talon sisäpintoja. Tässä niin ikään tekijöitä varmasti löytyy, mutta mistä löytää se paras? Me saimme suosituksia, joista lähdimme kartoittamaan meille parasta. Ainahan aikataulut ei välttämättä natsaa, vaikka löytyisikin sopiva tekijä, sehän tässä haastavaa onkin.

Maalausurakassa laskin meidän maalattavan seinäpinta-alan. Sillä pääsimme alkuun. Tapasimme muutamia tekijöitä työmaalla ja teimme päätöksen. Lopulta valitsimme arkkitehtimme suosituksen perusteella tekijän.

Meidän maalauksen urakkahinta sisälsi kaikki maalarin tarvittavat välineet mukaanlukien maalit.

Maalarin kanssa kannattaa käydä läpi kaikki maalattava ala. Mitä haluat kattoon, tuleeko eri sävyjä eri huoneisiin, halutaanko käyttää erikoismaaleja. Itse tein talon pohjakuvaan merkinnät ja selkeät ohjeet maalaria varten, mitä, minne, miksi.

ULKOVERHOUS

Talomme ulkoverhous on siperianlehtikuusta. Siperianlehtikuusi on siitä mahtava ulkoverhousmateriaali, että se on täysin huoltovapaa eikä sitä tarvitse peittomaalata tai käsitellä millään. Sen sijaan meillä on julkisivussa muutamia kohtia, jotka olemme itse maalanneet, kuten talon räystäslaudat, varastokäytävän kattolaudat, etu- ja takaterassin kattolaudat, autokatoksen syvennys, varastokäytävän syvennys ja takaterassin syvennys.

PARKETTI & ASENNUS

Hankimme yläkerran parketin kuin myös alakerran poikienhuoneiden ohutpuulattiat itse. Halusimme luottaa parketin ja ohutpuulattian asennuksessa osaavaan ammattilaiseen ja saimme tekijästä suosituksen ystävältä. Toki löytyy täyden palvelun yrityksiä ja tekijöitä, josta saisi samalta luukulta kaikki kodin sisustustyöt. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tiettyyn asiaan omistautunut tekijä on parempi vaihtoehto kuin sellainen, joka osaa vähän jokaiselta osa-alueelta jotain.

SIIVOUS

Siivouksen olemme hoitaneet itse alusta loppuun saakka. On ollut onni, että meillä on ollut työmiehiä, jotka myös pitävät työmaan siisteydestä huolta ja kaiken järjestyksessä.

Käy lukemassa, miten voit säästää työmaasiivouksessa?

RAUTAKAUPAN RAKENTAJA-ASIAKKUUS

Rakentajana tulee eteen aina jotain pieniä ja isojakin tarpeita, joissa täytyy kääntyä rautakaupan puoleen. Se on tullut huomattua näin levyvalmiin toimituksen valinneena. Meidän kodin ja raksan lähellä sijaitsee Stark, josta olemme tehneet pääosin kaikki muut hankinnat, kuten ulkomaalit, sisämaalit, sudit, listat, välioven, teknisen tilan epoksin. Rautakaupoilla on yleensä rakentajille tarjolla etuja ja alennuksia. Aina kannattaa kysyä tarjousta, oli kyseessä mikä tahansa tuote. Meilläkin alennukset ovat vaihdelleet 5-30% välillä, joka pidemmässä juoksussa alkaa jo tuntua, kun Starkkiin on kannettu lähemmäs 5.000 € rahaa.

KATEGORIA MUUT

Nämäkin osa-alueet on tehty osaurakoina ja hankittu eri paikoista, takka, sisäportaat, sisäovet, vesikalusteet (kuten hanat, suihkut, wc-istuimet), rimakatto, stretchkatto, pintahelat, lukot, postilaatikko, talonumero, varaston säilytysjärjestelmä. Poikien huoneista maalasin yhdet seinät itse, listoja laitellaan itse ja muita viimeistelyjä hoidetaan itse.

Kuten listauksesta voi päätellä, rakennusprojekti on valtava kokonaisuus. Vaikka toimitus tulisi täysin valmiina avaimet käteen periaatteella, on valintojen määrä päätä huimaava. Projektinhallinnalla on suuri vaikutus rakennusprojektin onnistumisessa. Oma valvonta, vastaavan työnjohtajan valvonta, luotettavat yhteistyökumppanit vaikuttavat lopputuloksen onnistumiseen. Saunatuvan rakentaminen alkaa 2021 kesällä, joten ei se rakentaminen muuttoon vielä lopu.

Tämän kokoluokan projektissa yllätyksiä sattuu matkanvarrella väkisinkin, niin meilläkin. Ensi viikolla onkin luvassa listaus meidän rakennusprojektin haasteista ja kuinka niistä selvittiin.

LUE MYÖS!
Mikä talossa maksaa?
Tee itse epoksilattia
Missä panostimme ja missä pihistimme?
TOP 5 asumisen trendit, miten toteutuvat meillä?
Budjettiahdistus

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *