Korkean tilan akustiikka

Meillä on yhdistetyssä olohuone ja keittiötilassa kolmen metrin huonekorkeus. Lisäksi työhuoneeseen tulee vinokatto sekä parvi. Nämä seikat asettavat haasteen kaikumisen ja akustiikan suhteen. Olemme jo jonkin aikaa miettineet meidän tarpeisiin sopivaa vaihtoehtoa, jotta saamme tilaan hyvän akustiikan. Kipsikatto ei ole akustoiva millään lailla ja aiheuttaa pahimmillaan kovan kaiunnan tilaan.

Kun akustiikka on hoidettu hyvin, siihen ei edes kiinnitä huomiota. Huonon akustiikan huomaa heti kaikumisena, äänet puuroutuu. Etenkin kovat pinnat ovat otollinen ympäristö kaikumiselle. On olemassa erilaisia vaihtoehtoja hyvän akustiikan luomiseen. Moni ratkaisee ongelman akustiikkakatolla, johon on tarjolla muutamia ratkaisuita. Mikäli ei halua akustoivaa kattoa, saadaan kaikumista vaimennettua tilaan tuotavilla erillisillä elementeillä. Esimerkiksi akustiikkatauluilla, huonekaluilla, tekstiileillä, matoilla, verhoilla.

Mitä vaihtoehtoja akustiikkakatolle löytyy?

RUISKUTETTAVA AKUSTIIKKAKATTO
Ruiskutteen alle yleensä asennetaan aluslevy, kipsilevy tai jopa kevytsoraharkko. Levyä tai harkkoa ei saumata erikseen vaan päälle ruiskutetaan akustoiva pinnoite, jolla saadaan kattoon tasainen pinta. Katon värin pystyy sävyttämään melko vapaasti haluamakseen. Myös katon karheutta pystyy säätelemään. Ruiskutettava tuote täyttää kaikki turvallisuusvaatimuksen myös sisäilmaongelmien kannalta, koska se ei homehdu. Ruiskutustekniikka ei ole käsittääkseni ihan edullisimmasta päästä oleva vaihtoehto.

AKUSTIIKKALEVYT KATOSSA
Näissä on usein jo suppeampi värivalikoima. Tarjolla taitaa olla eniten valkoista ja harmaata levyä. Levyt liimataan kattoon, mutta näistä jää aina saumat näkyviin luoden katosta ruudukkomaisen. Jakaa mielipiteitä esteettisyyden näkökulmasta. On varmasti muuten varsin toimiva ja kustannustehokas ratkaisu.

PUINEN RIMAKATTO
Tämä on näyttävä ratkaisu. Rimakattoja näkyykin tällä hetkellä monissa kohteissa ja voidaan sanoa sen olevan suosittu vaihtoehto. Rimoituksen alle asennetaan suodatinkangas, jolla on suuri vaikutus akustiikan kannalta. Toki puu materiaalina on jo akustoiva. Rimakatto vaimentaa hyvin ääniä tehden tilasta miellyttävän äänimaailmaltaan.

STRETCH-KATTO
Stretch-katto oli ruiskutettavan katon ohella itselleni uusi tuttavuus. Strech-sisäkatto on käytännössä kalvo, joka pingotetaan alumiinilistoista kattoon tai seiniin. Strech-katto asennetaan niin, että huonetila lämmitetään 50 asteiseksi. Tämän jälkeen kalvo venytetään paikoilleen. Kun huoneen lämpötila laskee takaisin normaaliksi, kalvo pingottuu ja asettuu tasaiseksi kattopinnaksi. Stretch-katto on sileä ja saumaton. Materiaali on joustavaa ja se elää katon mukana. Katto on täysin huoltovapaa. Tämä on hyvin kustannustehokas ratkaisu, koska alle ei tarvitse kiinnittää erillisiä kipsilevyjä. Stretch-katto on nopea ja siisti asentaa. Asennuksessa ei synny samanlaista roskajätettä, mitä kipsikattoa tehdessä. Stretch-katon alle on helppo piilottaa kaikki ilmanvaihtoputket ja sähköjohdot. Stretch-kattoon on mahdollista tehdä led-spoteille omat aukotukset.

Työhuoneeseen ja parvelle ollaan mietitty rima- tai puupaneelikattoa. Oleskelutiloihin ykkösvaihtoehtona meillä on tuo stretch-katto. Haluamme tilaan saumattoman sileän valkoisen huomaamattoman katon. Tähän vaihtoehtona olisi ollut myös ruiskutettava pinnoite. Mutta itse mietin tässä kustannuspuolta. Miksi asentaa ensin kipsilevyt, jotka nekin maksavat. Kun niiden päälle tulee kuitenkin vielä erillinen pinnoite, joka sekin maksaa. Stretch-katto on siis hyvin kustannustehokas vaihtoehto. Lisäksi olen puhunut paljon ekologisuudesta ja siitä, kuinka aiomme toteuttaa kestäviä ratkaisuita tulevan talomme suhteen. Tiedän, että stretch-kattoja on saatavilla ekologisesta kierrätettävästä materiaalista, joten tämä ratkaisu tukee meidän ideologiaa täysin.

Jäiköhän jokin vaihtoehto mainitsematta?
Kerro ihmeessä, mikäli muita ratkaisuita hyvän akustiikan luomiselle löytyy.

LUE MYÖS!
Tältä näyttää tuleva talomme
Meillä on rakennuslupa
Meidän valaistussuunnitelma
Miten ekologisuus näkyy talossamme

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (2)
  1. Kai se sopisi kattoonkin, mutta itselleni remontin yhteydessä uusi materiaali oli nestemäinen kangastapetti. Sitä on näkynyt asuntomessukohteissa monesti valkoisena tai mustana ja kevyesti glitteröitynä, mutta vaihtoehtoja on kaiketi aika paljon, meilläkin on keittiössä oranssi seinä. Se on kyllä pelastanut meidän keittiön akustiikan, etenkin kun ei pitkään aikaan ollut verhoja…

    Kangastapetti tehdään ylijäämärämmäleistä, joten se on tekstiilijätteen hyötykäyttöä. Maalatulle pinnalle hierrettynä se pitäisi pystyä myös poistamaan kostuttamalla ja periaatteessa jopa käyttämään uudelleen (mutta tähän en ihan usko). Asennustapa oli kyllä uuvuttava, massaa sotkettiin parikymmentä minuuttia ja sitten tosiaan levitetään sellaisella lastalla, joten kattoon sen laittamista en lähtisi ensimmäisenä harjoittelemaan, vaikka itse nämä keittiön seinät teinkin.

    1. Tää olikin taas minulle ihan uutta tietoa 🙂 Kiitos kommentistasi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *