Maaperätutkimus

Miksi maaperätutkimus on tärkeä teettää ennen taloprojektiin ryhtymistä? Vantaan kaupunki on teettänyt uuden tonttimme alueella yleispiirteisen maaperätutkimuksen, jonka perusteella on todettu ettei tonteilla hyvin todennäköisesti tarvita paaluttamista. Siksi uskalsimme tehdä tontista tarjouksen. Normaalisti tontin raivaus ja maatöihin budjetoidaan n. 30.000 – 50.000 € ja paaluttaminen voisi tuoda siihen jopa 20.000 € lisäkustannuksen.

maud-correa-778063-unsplash.jpg

Kuva lainattu: Maud CORREA on Unsplash

Toki meidän piti teettää vielä alustavan tutkimuksen lisäksi tarkempi rakennuspaikkakohtainen maaperätutkimus. Arkkitehtimme teki talon alustavan asemoinnin pohjakartan perusteella ja se toimi karttana maapohjatutkimusta tehdessä. Tutkimus tehdään useimmiten kairausmenetelmällä. Tyypillisesti omakotitalon tontilla kairataan 4-6 tutkimusreikää, joista kerätään talteen maaperänäyte, niin meidänkin tontillamme tehtiin. Kairausreiät tehdään tulevan talon nurkkakohtiin.

Laboratoriossa maanäytesarjasta määritetään luonnontilainen vesipitoisuus ja maalaji rakeisuuden perusteella. Porattujen reikien syvyydet voivat vaihdella. Esim. moreenimaastossa saatetaan päästä porauksella noin metrin syvyyteen ja pehmeässä savimaastossa saatetaan porata jopa 30 metriin. Kairauksien tarkoitus on selvittää millaista tontin maaperä on ja kuinka hyvin tontille pystytään rakentamaan. Jos esimerkiksi kallioperä on lähellä pintaa, sekin on huomioitava rakennettaessa. Kovin kallioinen maa vaatii räjäytystöitä, joka sekin tuo lisäkustannuksia maatöihin.

IMG_5548.jpgSaimme maaperätutkimuksesta perustamistapalausunnon maatöitä varten, josta selvisi, että rakennukset voidaan perustaa maanvaraisesti. Arkkitehtikin totesi, että on hyvät pohjat rakentamiselle. Lausunnosta käy ilmi maapohjan kantavuus ja perustamistapa, maapohjan routivuus sekä salaojitustarve. Saimme myös asemapiirroksen, joka on samalla pintavaaituskartta. Toimitimme sen arkkitehdillemme muun suunnittelun pohjakartaksi. Pintavaaituksesta selviää tontin korkeusasemat ja rakenteet. Pintavesien poisviennin suunnittelu tontilta helpottuu, kun pinnan kaltevuudet ovat selvillä. Lisäksi saimme kairausdiagrammit sekä maalajitutkimusraportin.

Tämäkin työ kannattaa kilpailuttaa. Hinta maaperätutkimukselle liikkuu n. 1000-1200 € välillä. Valitsimme työn tekijäksi TähtiRanta Oy:n, joka kävi tekemässä kairaukset tontillamme.

Tällä viikolla onkin vietetty hiihtolomaviikkoa Etelä-Suomessa ja saamme ensi viikon sisällä kuulla lisää edistyvistä suunnitelmista arkkitehdiltamme! En malta odottaa! Josko ne eka luonnokset sieltä tulisi!

LUE MYÖS
Ensimmäiset luonnokset pohjasta
Saunatuvan suunnittelua
Miksi palkata arkkitehti?
Vastaavan työnjohtajan valinta

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *