Meidän valaistussuunnitelma

Meille oli heti alusta asti selvää, että teettäisimme valaistus- ja valaisinsuunnitelman ammattilaisella. Olinkin jo kesäkuussa asian tiimoilta yhteydessä SupedLED:iin.

SuperLED:lla on erityisesti rakentajille suunnattuja palveluita, joista yksi on lupaus toimittaa valaistus- ja valaisinsuunnitelma viikossa. Valaistus- ja valaisinsuunnitelman totetutus lähtee aina SuperLED:n kanssa liikkeelle pohjakuvista, jotka lähetetään suunnittelijalle. Suunnittelija ehdottaa sopivia aikoja kartoituspuhelua varten ja on yhteydessä jopa vuorokauden sisällä. Kartoituspuhelussa käydään läpi rakentajan toiveet ja tarpeet valaistukselle huone kerrallaan. Suunnittelija toteuttaa pohjapiirrokseen suunnitelman valaisinten paikoista koko talolle. Suunnitelma valaistuksesta saadaan sähköpostitse nähtäväksi. Lisäksi toimitetaan yksityiskohtainen valaisinlista, jonka perusteella on helppo tilata kaikki talon valaisimet kerralla.

Kaikki hoitui hyvin helposti, tehokkaasti, sähköisesti sekä puhelimitse. SuperLED:n Outi sai heti puhelinpalaverimme perusteella kiinni, mitä haemme.

Meidän toiveet valaistukselle
Epäsuoran valon käyttö eri tiloissa
Himmentimien käyttö
Riittävä työskentelyvalaistus eri tiloissa
Tunnelmavaloa
Korkean aulatilan wow efekti
Käytävän ja rimoituksen valaistus
Valaistut porrasaskelmat
Led spotit katossa
Saunassa epäsuora valaistus penkin alla

Koimme meidän korkean aulatilan hieman haasteelliseksi ja sen suunnitelmaa muokkasimmekin pariin otteeseen. Muuten selvisimme hyvin vähäisillä muokkauksilla.  Saimme valmiin suunnitelman viikon sisällä sekä pyydetyt muokkauksetkin hoituivat muutamassa päivässä.

Saanko esitellä valaistussuunnitelmamme.

Alakerta

Alakertaan meille tulee arkieteiseen ja kodinhoitotilaan perus ledispotit. Lasten makuuhuoneissa on kattovalaisimille pistokkeet eli niin sanotut koukkukansirasiat ja lisävaloa tuodaan tarpeen mukaan liikuteltavilla valaisimilla esim. pöytä- tai jalkalampuilla. Eteisen portaat tulee olemaan valaistut askelmien alta. Pitkälle käytävälle tulee ledispotit sekä kattoon upotettu himmennettävä LED-valonauha.

Ulos tulee kattoihin upotetut ledispotit. Talonnumerolle oma valaisin autokatoksen päätyyn. Sekä yksi kirkas valo valaisemaan tarvittaessa pihaa. Ulkovalot tulee liiketunnistimen sekä katkaisijan taakse.

Yläkerta

Yläkertaan tulee myös perusvaloa tuomaan ledispotit. Makuuhuoneessa meidän vaatehuone tulee olemaan valaistu ledinauhalla sekä yläkaapin että alakaapin alareunasta, näissä valon teho on normaalia himmeämpi. Sängynpäädyn yöpöytäsyvennykseen tulee myös ledinauha.

Keittiössä ledinauhaa on myös tuotu kaapiston päälle, aamiaiskaappiin sekä allasyvennykseen. Muuten koukkukansirasiat saarekkeen ylle, johon ajatuksena laittaa meidän nykyiset Tom Dixonin mustat riippuvalaisimet. Ruokapöydän ylle tulee valokisko, johon saa ripustettua riippuvalaisimen tai vaikkapa useamman.

Korkeaan aulatilaan tulee myöskin ledispotit sekä yhdelle tai kahdelle riippuvalaisimelle koukkukansirasiat. Käytävän rimoitus tulee myös olemaan valaistu. Lisäksi parvelle tulee valaistus, jonka saa päälle ja pois sekä ylhäältä että alhaalta.

Asetamme useita valaisimia himmentimien taakse, jotta tunnelmaa saadaan muutettua helposti. Myös laittamalla eri valoja eri katkaisimien taakse saadaan tuotua muunneltavuutta valaistukseen. On tärkeä, että löytyy kirkasta työskentelyvaloa ja himmeämpää tunnelmavaloa sekä epäsuoraa valoa.

Saunatupa

Saunatuvalla tupaan tulee mustat sylinterin malliset suunnattavat valaisimet, sopivat hyvin sinne tulevan rimakaton kanssa. Pesuhuoneeseen ledispotit. Saunassa lauteiden alle  tulee ledinauha.

Valaisimiin mietitään vielä värin sävyä. Meille ehdotettiin 3000K joka on lämminvalkoinen ja 4000K joka puolestaan on kirkasvalkoinen. Näitä ehkä pitää miettiä vielä paikan päällä talossa sitten livenä.

Valaistukseen on hyvä varata budjettia riittävästi. Meillä siihen uppoaa n. 3000 €, jossa ei vielä ole otettu työn osuutta huomioon. Nyt jännätään miltä valaistus tulee näyttämään livenä. Siihen toki vierähtää vielä tovi jos toinenkin. Rakennuslupa nimittäin antaa odotuttaa itseään.

Kuvat SuperLED:n referenssikohteita ja meille tehty suunnitelma.

LUE MYÖS
Mitä ottaa valaistussuunnittelussa huomioon?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *