Mikä talossa maksaa?

Moni rakentamista pohtiva miettii varmasti talon kustannuksia. Mistä osa-alueista iso kokonaisuus koostuu? Mitä mikäkin maksaa? Mikä siinä omakotitalossa oikein maksaa? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Rakentaminen voi olla erihintaista eri puolilla Suomea. Tunti- ja urakkahinnat poikkeaa toisistaan. Itse tekemällä säästää, mutta oma työkin pitää arvottaa. Materiaaleja on eri hintaisia, kilpailuttamalla ja tinkimällä voi tehdä isoa säästöä. Tässä postauksessa löydät listattuna rakentamisen eri osa-aluita ja hintahaarukoita sekä meidänkin toteutuneita kustannuksia.

TONTTI

Tonttien hinnat voivat olla mitä tahansa 1 – 10 000 000 € väliltä. Kyllä, olen kuullut euron tonteista. Muuttotappio paikkakunnat haalivat näin lisää veronmaksajia kuntiin. Realistisesti ajateltuna, pääkaupunkiseudulla 100.000 € on rajapyykki tontin hinnalle. Paljon sen alle Kehä III sisäpuolelta ei tonttimaata omakotirakentamiselle löydy. Tontin hintaan vaikuttaa mm. tontin koko, rakennusoikeus, sijainti, onko omaa rantaa. Tontin hinnan päälle tulee kulut lohkomisesta sekä kaupanteossa on maksettava 4% varainsiirtovero.

Meidän tontti oli Vantaan kaupungin tarjouskaupassa. Tontille oli asetettu pohjahinta, jonka alle ei saanut tarjota. Muistaakseni se oli 144.000 € , me tarjosimme 150.111 €.

Mistä löytää sopiva tontti?

SUUNNITTELU JA TYÖNJOHTO

Kaikki lähtee suunnittelusta.

Me käytimme arkkitehtiä apuna suunnittelussa, hintahaarukka arkkitehdeille on laaja. Osa tekee puhtaasti tuntitöinä, meillä oli kiinteä palkkio. Saamamme tarjoukset olivat kaikkea 5.000 – 25.000 € väliltä, hinnat pitivät sisällään myös pääsuunnittelijana toimimisen.

Vastaavan työnjohtajan palkkiot liikkuu 5-10t € paikkeilla ainakin pääkaupunkiseudulla.

Rakennuslupamaksut perustuvat Vantaalla rakennettavaan neliömäärään, tarkista oman kuntasi sivuilta hinnat.

Maaperätutkimus kannattaa teettää ennen maatöihin ryhtymistä, jotkut jopa teettävät ennen tontin ostoa, hinta n. 1.000 €.

Nyt uusimpana trendinä olen huomannut, että moni teettää 3D-mallinnospaketteja kohteistaan. Renderöinnit ja mallinnokset auttavat muun muassa pintamateriaalien valinnoissa huomattavasti, kun näkee tilat ikään kuin livenä. Nämäkään eivät tule ilmaiseksi. Kuvien hinnat lähtee muutamista satasista. Kun mukaan lisää videota ja kasvattaa mallinnospakettia, voi hinta olla jo tonneja.

Rakennusluvan hakeminen
Maaperätutkimus
Vastaavan työnjohtajan valinta
Miksi palkata arkkitehti?

TALOPAKETTI

Onko valmistalopaketti halvempi kuin räätälöity? Kannattaako palkata arkkitehti? Moni seikka vaikuttaa lopulliseen hintaan. Arkkitehdin apua käyttäessä saa toivottavasti juuri sellaisen talon, josta unelmoi. Valmistalopaketeissakaan ei ole mitään vikaa ja sellaisessa mekin parhaillaan asumme. Täytyy vaan osata ottaa huomioon, mitä kustannuksia valmiiseen talopakettiin tulee vielä päälle maksettavaksi. Kannattaa pitää mielessä, että talopaketit ovat hyvin perusvarusteltuja ja kauppojen jälkeen tehtyihin parannuksiin ja lisäyksiin uppoaa helposti 50-100t €. Valmiin talopaketin paras puoli on se, että kustannusten hallinta on huomattavasti helpompaa kuin, että kilpailuttaa kaiken osaurakka ja materiaalit kerrallaan. Valmistalopaketeissa saattaa joutua tekemään enemmän kompromisseja, eikä välttämättä joustoa löydy isoilla talotehtailla yhtä helposti kuin pienemmällä rakennusliikkeellä.

Hinta määräytyy valmiusasteen ja varustelun mukaan.

Puutalo, ekotalo, hirsitalo, CLT-talo?
Kohti talopaketin kilpailutusta
Talotoimittaja valittu

MAATYÖT

Maa- ja pohjatöihin voi saada uppoamaan tontin haastavuudesta riippuen 15.000 – 200.000 €. Kokonaiskustannukseen vaikuttaa tontin muoto, talon malli ja esimerkiksi tehdäänkö homma tuntityönä vai urakkana. Meillä saamamme urakkatarjoukset olivat sadan tonnin kieppeillä. Teetimme maatyöt lopulta tuntityönä ja säästimme, vaikkakin budjetointi meni heti alkumetreillä metsään. Tavallinen tuntihinta on noin 80 € luokkaa. Lisäksi lopulliseen hintaan vaikuttaa, joudutaanko tontilla suorittamaan louhintaa, pitääkö tontilla tehdä paalutusta. Kiviainekset maksaa, maan pois vieminen maksaa, putkiainekset maksaa, kaikki maksaa.

Joku laskee pihaan kuluvan osuuden maatöihin. Meillä pihalle on varattu oma budjettinsa. Mutta ottakaa siis pihankin rakennus huomioon budjettia tehdessä. Mullat, istutukset, kiveykset, terassit, aidat maksavat oman osuutensa.

Louhintaa
Maatöiden lopulliset kustannukset
Mitä ottaa huomioon pihasuunnittelussa?
Meidän pihasuunnitelma

LIITTYMÄT

Mitä liittymiä omakotiasuja tarvitsee? Sähköliittymä, käyttö- ja jätevesiliittymät, datayhteydet. Näihin löytyy suorat hinnastot sähköyhtiön, paikallisen vesihuollon ja teleoperaattoreiden sivuilta. Vesiliittymän hintaan voi vaikuttaa asuinneliöiden määrä. Kokonaiskustannus liittymille on keskimäärin yhteensä 10t € luokkaa. Meidän liittymismaksut asettuvat samaan hintaluokkaan.

RINNETALON KELLARIPERUSTUS

Tähänkin pyysimme erillisiä tarjouksia, mutta lopulta sisällytimme kellariperustuksen osuuden talopakettiimme. Kellari on mahdollista rakentaa harkoista paikanpäällä tai valmiista betonielementeistä. Meidän saadut tarjoukset liikkuivat 50-60t € välillä.

Missä mennään: Harkkokellari

ULKOVERHOUS

Meidän talon ulkoverhous tulee siperianlehtikuusesta, joka on arvokas materiaali. Kivitalo ja hirsitalo ovat myös kalliimpia rakentaa kuin tavallinen puurakenteinen talo. Kivitalossa maksaa seinien ulkorappaus. Toki kivitalonkin voi verhoilla puulla ja puutalon voi tänä päivänä rapata näyttämään kivitalolta. Budjettiin kannattaa huomioida myös talon maalaamiseen kuluva osuus. Mikäli hoitaa maalaamisen itse, siinä säästää työnosuuden.

Moni on kysynyt, mitä meidän siperianlehtikuusi verhoilu on maksanut. Me sisällytimme sen meidän levyvalmiiseen toimitukseen, joten tarkkaa kustannusta en valitettavasti osaa kertoa. Sain kuitenkin arvion, että siperianlehtikuusi on normaalia kuusipaneelia n. 40-100% kalliimpi materiaali.

Tältä näyttää tuleva talomme
Siperianlehtikuusi

LVIS

Tähän kokonaisuuteen kuluu myös sievoinen siivu talonrakennusbudjetista. Pyysimme tähän osa-alueeseen tarjousta erilliseltä toimijalta ja lopulta päädyimme paketoimaan LVIS kokonaisuuden levyvalmiiseen talopakettiimme. Hinta riippuu hyvin pitkälti varustuksen määrästä ja myös toki neliöistä. Meidän talon LVIS olisi maksanut erikseen otettuna urakkana tarvikkeineen, asennuksineen n. 50-70t €. Hinta olisi sisältänyt maalämmön. Lämmitysmuodon valinta vaikuttaa luonnollisesti myös lopullisiin kustannuksiin. Maalämmön asentaminen on alkuun kallista, mutta pitkässä juoksussa maksaa itsensä lämmityskuluissa takaisin.

Mikä lämmitysmuoto meille tulee?
Mitä ottaa huomioon sähkösuunnittelussa?
Hanat, suihkut, lattiakaivot

IKKUNAT JA OVET

Näissäkin pystyy hifistelemään ja hienosäätämään uskomattoman paljon. Meidän saamat ikkunatarjoukset olivat kaikki aikalailla linjassa keskenään ja pyörivät siinä 20t € kieppeillä. Ikkunoissa on mahdollista saada parempaa varustelutasoa, joissa otettu huomioon esim. parempi avautumismekaniikka, puisissa ikkunoissa jatkamaton oksaton materiaali nostaa hintaa, halutaanko käyttää kiinteitä vai avautuvia ikkunoita, tuleeko säleverhoja, screenejä jne. , tuleeko liukuoviseinämiä, erikoisvärit nostattavat hintaa.

Ikkunoiden ja ovien väri

KIINTOKALUSTEET

Kodin kiintokalusteet voi halvimmillaan tilata vaikka Ikeasta ja asentaa itse. Ikean keittiö on meilläkin eräässä asunnossa osoittautunut oikein toimivaksi hinta-laatu suhteeltaan. Kiintokalusteisiin kannattaa kuitenkin varata euroja. Hinta nousee luonnollisesti varustelutasoa ja kaapistojen määrää lisäämällä. Puuviiluiset ovet, kvartsitasot, paremmat kodinkoneet, ovien mekanismit tuovat oman lisähintansa.

Mitä maksaa kodin kiintokalusteet?

PINTAMATERIAALIT, SISUSTUSVALINNAT

Sanoisin tässä kohtaa, että varaa pintamateriaaleille tarpeeksi budjettia, ettei valmiissa talossa ala kaduttaa huonot halvat pintamateriaalit. Laminaattilattia on helpohko jälkikäteenkin vielä vaihtaa parkettiin tai laminaattitaso kvartsiin. Mutta laattoja on hankala lähteä vaihtamaan parin vuoden asumisen jälkeen. Laattojakin löytyy niin monesta eri kategoriasta ja varmasti edullinenkin voi olla hyvä, kunhan se vaan miellyttää omaa silmää vielä vuosienkin päästä.

Pintamateriaaleihin on vaikea sanoa budjettihaarukkaa. Kaikki riippuu jälleen pinta-aloista ja neliöhinnoista. Kannattaakin alkaa ynnäilemään lattia ja seinäpinta-aloja yhteen ja laskea neliöhinnan mukaan materiaalien hinta.

Lisäksi jos halutaan takka, löytyy niitä paljon erilaisia ja monesta hintaluokasta. Helposti 5-10t € voi varata, mikäli takan haluaa kotiinsa.

Portaat on joillekin pakollinen paha kaksikerroksiseen taloon. Meille sisustuselementti. Hintahaarukka toimijasta riippuen alle 10t € jopa lähemmäs 20t €.

NELIÖHINTA

Yksinkertaisesti sanottuna, mitä enemmän asuintilaa, sitä enemmän se maksaa. Jos keskimääräinen rakentamisen neliöhinta liikkuu 2.000 – 3.000 € välillä, niin siitä on helppo alkaa laskemaan omaa budjettia rakentamiselle. Työ maksaa rakentamisessa todella paljon. Jos olet valmis tekemään itse töitä raksalla, saat sillä kustannuksia huomattavastikin alaspäin. Toki oma työkin pitää arvottaa jollain tapaa.

Meidän rakentamisen neliöhinta tulee asettumaan 2.400 – 2.500 € paikkeille, kun puhutaan kokonaisalasta. Hinta ei pidä sisällään tontin kustannuksia, mutta pitää sisällään ihan kaiken muun pihakiveyksistä lähtien. En koe järkeväksi avata meidän budjettia ja toteutunutta kokonaiskustannusta eurolleen. Budjettien ja kustannusten jakaminen on ollut nyt kovinkin trendikästä Instagramissa rakentajien kesken. Mielestäni rakentamisen neliöhinta kertoo paljon enemmän suuntaa budjetille ja eri osa-alueiden toteutuneet kustannukset auttaa enemmän kuin kokonaisbudjetin avaaminen.

Miten säästää työmaasiivouksessa?
Rakennusprojektin budjetointi
Budjettiahdistus

Yhteenvetona kuitenkin sanoisin, että lähtökohta rakentamiselle on laatia budjetti. Tärkeintä on suunnitella omat toiveet huomioiva ja omalle budjetille sopiva talo.

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (1)
  1. Tässähän tuli oikein kattavasti hyödyllistä asiaa. Mieheni kanssa olemme jo pidempään haaveilleet talon rakentamisesta. Budjetti ei mihinkään lukaaliin veny, mutta sen verran ajattelimme panostaa, että pyrkisimme valitsemaan hiilineutraaleja materiaaleja. https://www.pielisenbetoni.fi/hiilineutraali/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *