Miksi palkata arkkitehti?

rawpixel-788527-unsplash.jpgPhoto by rawpixel on Unsplash

Ennen kun tiesin, että meistä tulee taas rakentajia, oli varmaa että seuraavaan taloprojektiimme haluaisin palkata arkkitehdin. Yleinen harhakäsitys on, että arkkitehdin käyttäminen pientaloprojektissa olisi kovin kallista. Kaikki suuret kustannuksiin vaikuttavat valinnat tehdään kuitenkin jo suunnitteluvaiheessa. Arkkitehdin käyttäminen voi siis tuoda jopa säästöä kokonaiskustannuksiin, kunhan palkkion muistaa sisällyttää budjettiin jo heti alkuvaiheessa. Arkkitehdin palkkion suuruus on noin 2-5% rakentamisen kokonaisbudjetista (kun tonttikustannusta ei lasketa). Meidän projektissa arkkitehti tulee toimimaan myös pääsuunnittelijana.

Vaikka valmiiden pakettitalojen pohjia on mahdollista tänä päivänä muokata paljonkin omien mieltymysten mukaan, niin arkkitehdin avulla saadaan juuri ne omat toiveet huomioitua parhaiten ja rakennettua aidosti yksilöllinen koti. Haluamme myös, että tuleva talomme säilyttää arvonsa vielä vuosikymmenien päästä ja on ratkaisuiltaan meille toimiva.

Arkkitehti on koko rakennusprosessin ajan asiakkaan puolella. Kaikki alkaa asiakkaan tavoitteiden kartoittamisella sekä tonttiin tutustumisella. Seuraavaksi vuorossa on luonnosten tekeminen pohjakuvasta ja julkisivusta sekä talon sovittaminen tontille. Luonnoskierroksia on yleensä kolme joiden aikana muutokset huomioidaan. Luonnosten perusteella voidaan jo kilpailuttaa talotoimittajat sekä muu urakointi kuten maatyöt, perustukset, pihasuunnittelu.

Laki edellyttää, että rakennusprojektilla on pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan ominaisuudessa arkkitehti vahtii, että rakennuksessa kaikki toimii yhteen. Pääsuunnittelija johtaa sekä koordinoi suunnittelua. Pääsuunnittelija myös huolehtii aikataulusta, osallistuu aloitus- sekä työmaakokouksiin. Hän esittelee suunnitelman rakennusvalvonnan viranomaisille sekä huolehtii kaikista vaadittavista rakennusluvan asiakirjoista sähköiseen lupapisteeseen. Pääsuunnittelija osallistuu myös tarvittaessa eri urakkasopimusten arviointeihin.

stil-479024-unsplash.jpgPhoto by STIL on Unsplash

Mistä sitten löytää hyvä arkkitehti? Itse käytin apuna mm. SAFA:n sivuja, jossa on listattu Suomen arkkitehtiliittoon kuuluvia arkkitehteja. Google, Pinterest ja Instagram toimivat myös hyvin etsiessä sopivaa arkkitehtia. Arkkitehtitoimistojen omilla sivuilla on yleensä jonkinlainen portfolio ja referenssikuvia valmistuneista kohteista. Tärkeää mielestäni on, että arkkitehdin tyyli miellyttää itseä ja näkemykset sekä henkilökemiat kohtaavat. Myös suositteluilla on suuri vaikutus valintaan. Rakennusvalvonnan kanssa kannattaa olla myös hyvissä väleissä ja tuntea heidän tapansa toimia. Käytännöt saattavat vaihdella kunnittain, joten meille oli tärkeää valita sellainen arkkitehti, joka tuntee Vantaan rakennusvalvonnan hyvin.

Kilpailutimme yhteensä 10 eri arkkitehtitoimistoa. Kahdesta saimme suoraan vastauksen, etteivät ota tällä hetkellä uusia töitä vastaan. Yksi ei vastannut lainkaan ja kolme karsiutui kovan hinnan vuoksi pois. Neljästä jäljelle jääneestä vaihtoehdosta halusimme tavata kasvokkain kolme.

Arkkitehdiksi projektiimme valikoitui Kolu Arkkitehtien Eemil Luukka.

LUE MYÖS
Ensimmäiset luonnokset pohjasta
Saunatuvan suunnittelua
Maaperätutkimus
Vastaavan työnjohtajan valinta
Toiveet tulevan talon ulkonäöstä
Rakennusprojektin budjetointi
Miten aikatauluttaa rakennusprojekti?

SEURAA

Blogit.fi / Bloglovin’ / Facebook / Instagram

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *