Millainen HI-MACS on tasomateriaalina?

Meidän keittiön ja kodinhoitohuoneen tasot ovat HI-MACSia. HI-MACS on kivikomposiittia, materiaali muodostuu 70% luonnon mineraalista, johon on lisätty akryyliä. Akryyli tekee tasosta muovautuvan ja siihen saa liitettyä Hi-macs materiaalista altaan täysin saumattomasti, kuten meilläkin on tehty.

Kodinhoitohuoneeseen valikoitui hieman kulmikkaampi allasmalli. Vaikka olisin ulkonäkösyistä halunnut keittiöönkin kulmikkaan altaan, niin otimme keittiösuunnittelijan suosituksesta pyöreämpireunaisen mallin. Syy tähän on, että kulmikas allas valmistetaan aina yhteensä neljästä reunapalasta ja pohjasta. Saumakohtia on kulmikkaassa altaassa enemmän. Pyöreäreunainen allas koostuu vain yhdestä pyöreästä reunapalasta ja pohjasta. Saumakohtia ei silmällä erota, mutta kulumisen ja käyttövuosien myötä ne saattavat puskea näkyviin. Kodinhoitohuoneen allas on meillä huomattavasti vähemmällä käytöllä mitä keittiön allas, joten siksi päädyimme uskomaan suunnittelijan suositusta. Meidän HI-MACS tasot on toimittanut Handyhand samalla kiintokalusteiden kanssa.

 

HI-MACS tasoja saa monissa eri väreissä sekä jopa erilaisilla pintakuvioilla, kuten vaikka terrazzo tai marmorijäljitelmänä. Tummissa ja voimakkaissa väreissä tasoilla voi näkyä helpommin pöly, veden kalkkijäljet sekä normaali kuluminen. Vaaleissa sävyissä nämä eivät näy niin helposti ja siksi meille valikoitui sävyksi matta valkea.

HI-MACS on lähtökohtaisesti hyvin kestävä ja helppohoitoinen materiaali. Pinnat puhdistetaan päivittäin pyyhkimällä kostealla liinalla ja miedolla puhdistusaineella. Itse siivoan keittiön kuitenkin useita kertoja päivässä sekä pyyhin tasoja. Mattatasoille voidaan käyttää jopa hankaavaa puhdistusainetta. Itse käytänkin vähintään kerran viikossa altaaseen Cif Cream with micro crystals ainetta sekä hankaan pehmeällä pesusienellä altaan läpi. Huolellisella ja säännöllisellä puhdistuksella allas on pysynyt hyvänä enkä huomaa altaassa mitään värjäymiä. Mitään happopitoista tai asetonia ei  HI-MACS altaaseen tai tasoille saa käyttää.

Bora Pure keittotaso on huullettu HI-MACS tason kanssa ns. samaan tasoon. Näin ilme on siisti ja tyylikäs, eikä keittotason reunan alle pääse inhottavia pikkumuruja tai roskia. Yhtenäinen HI-MACSin kanssa samalla tasolla oleva keittotaso on helppo pyyhkiä rätillä puhtaaksi. Lisäksi meiltä löytyy allastason kulmasta tasoon huullettu Twist pistorasia.

HI-MACS on herkkä teräville esineille ja huomaan meilläkin jo tulleen pieniä naarmuja. Siksi kannattaa aina käyttää leikkuulautaa leikatessa mitä tahansa ruokia. En myöskään vetäisi astioita tai kattiloita, saati leivänpaahdinta tai kahvinkeitintä tasoa pitkin, ihan vain välttääkseni naarmuja.

HI-MACS ei kestä kuumaa, joten uunista ja keittotasolta tulevat kuumat astiat ja kattilat tulee aina laittaa pannunalusen päälle. Muista siis käyttää pannunalusia HI-MACS tason kanssa. Lisäksi altaaseen kuumaa vettä kaadettaessa tulee samanaikaisesti valuttaa altaaseen hanasta kylmää vettä. Muutenkin, jos altaaseen tai tasoille kaatuu jotain kovin värjäävää esimerkiksi punajuurta, sitä ei missään nimessä saa huuhdella kuumalla vedellä pois, koska kuuma vesi saattaa kiinnittää väriaineen tason pintaan kiinni. Värjäävien nesteiden jne. huuhtelu tasoilta tai altaasta pitää muistaa tehdä kylmällä vedellä. Pyyhinkin siis tasolta aina värjäävät aineet pois heti kun ne huomaan, kuten tomaattikastikkeen roiskeet jne.

Jos pintaan tulee käytön jälkiä, naarmuja tai kolhuja, ne voi koittaa hioa esim. taikasienellä. Pinta on täysin uudistettavissa tekemällä siihen hiontakäsittely kokonaisuudessaan esimerkiksi remontin yhteydessä ammattilaisen toimesta. Näin tasoja ei ole pakko vaihtaa kokonaan uusiin, joka tekee tasosta myös ekologisen. HI-MACS on ympäristöystävällinen materiaali vaikka se ei 100% luonnontuote olekaan. Hiontakäsittelyn myötä taso on pitkäikäinen ja kestävä. Uudistaminen ja korjaaminen on mahdollista, mutta jättäisin sen tosiaan ammattilaisen tehtäväksi, jotta ei tule itse vaurioittaneeksi pintaa.

Taso on nostettu meillä n. 10 cm seinälle aamiaiskaapissa sekä kodinhoitohuoneessa

PLUSSAT

+ Kestää kulutusta ja tarvittaessa tasolle voi tehdä uusintakäsittelyn
+ Kaunis yhtenäinen pinta
+ Useita väri- ja kuviointivaihtoehtoja
+ Helppo pitää puhtaana
+ Hylkii rasvaa ja likaa
+ Hygieeninen, pinta ei ime itseensä nesteitä eikä siitä irtoa hiukkasia
+ Saat tason täysin omien mittojen mukaan
+ Materiaalin muovailtavuuden myötä altaan saa saumattomasti liitettyä tasoon
+ Hinta-laatusuhde hyvä verrattuna esim. kivitasoihin
+ Sopii jopa ulkokäyttöön
+ Ei sisällä formaldehydia
+ Moderni ulkonäkö

MIINUKSET

– Ei kestä kuumaa
– Terävät esineet voivat naarmuttaa helposti pintaa
– Varottava värjääviä ruoka-aineita

HI-MACS vaatii jonkin verran muistettavaa arkisessa käytössä eikä se sovi varmastikaan kaikille eikä täysin huolettomuutta hakevalle. Tosin täysin huoletonta materiaalia tuskin maailmasta löytyykään. Yllä mainitut asiat mielessä pitäen taso pysyy kuitenkin siistinä ja on helppo huollettava.

LUE MYÖS nämä 10 postausta!
Onko sisustuksessamme liikaa puuta?
Meidän takka
Villa Lehikon vesikalusteet
20x raksaprojektimme haasteet – kuinka niistä selvittiin?
Rakennusprojektimme pähkinänkuoressa
Mikä talossa maksaa?
10x miksi stretchkatto
Missä panostimme ja missä pihistimme?
Arkieteisen hyödyt ja meidän suunnitelma
Kodin kiintokalusteiden kustannukset

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *