Missä mennään: Harkkokellari

Meidän tontti on loivassa rinteessä ja siksi meille tuli kellarikerros osittain maan alle. Nyt ollaan rakentamisessa siinä vaiheessa, että kellarikerros on valmis ja viimeinen valu tehdään alkuviikosta. 

Tähän työvaiheeseen kului kaikkinensa aikaa noin kuukausi. Kellari tehtiin harkoista ja se ladottiin suoraan anturan päälle. Välivalu tehtiin noin puolivälin paikkeilla, kun harkkoja oli ladottu pikkuisen yli puolivälin korkeudelle. Sähkösuunnitelmat piti olla valmiina alakerran osalta ennen välivalua. Alakerran kiviseiniin tulevien pistorasioiden ja katkaisijoiden paikat piti olla siis tiedossa ennen tätä ensimmäistä valua, jotta kaikki putkitukset saatiin hoidettua kuntoon eikä tarvitse vetää pintavetoina. Sähkösuunnitelman valmistumisessa meinasi tulla hoppu, mutta meillä oli onneksi suhteellisen selvät sävelet sähköjen suhteen.

Harkkokellarin kanssa samaan aikaan valmistui myös tukimuuri tontin oikeaan reunaan. Talon ja tukimuurin väliin tulee  portaat yläpihalle. Tukimuurin toiselle puolelle jää luonnonkivipenger.

Sää on ollut rakentajan näkökulmasta suotuisa. Lunta ei onneksi ole tullut kerralla paljoa ja se on sulanut miltei heti pois. Pienet pakkasetkaan eivät ole haitanneet meidän työmaata. Pari yötä sitten näin kylläkin painajaista, että raskasta lunta oli satanut niin, ettei meidän autoa nähnyt pihalta. Onneksi se oli vain uni!

Tällä viikolla tehdään myös sokkelin sisätäytöt. Ne tehdään puhaltamalla, koska muuten kaikki hiekka ja kiviaines pitäisi tehdä lapiointihommina. Vaikka puhaltaminen on tuntihinnaltaan kalliimpaa, niin se on kuitenkin nopeampaa eli sitä myöten myös kustannustehokkaampi vaihtoehto meidän tapauksessamme. Sisätäyttöjen kustannusarvio on noin 4000 euroa. Halpaa lystiä tämä kellarin teko ei missään nimessä ole ollut. Maatöihin on mennyt rahaa yli budjetoidun ja vielä on tosiaan kaikki ulkopuoliset täytöt tekemättä. En silti vaihtaisi tätä tonttia mihinkään muuhun. Rinnetontti antaa talolle erilaista luonnetta.

Sisätäyttöjen jälkeen viikolla 13 tulee ontelolaatta. Ja sen jälkeen talon ulkopuolisten täyttöjen teko sekä saunatuvan pohjatyöt. Hommat etenevät nyt hyvässä vauhdissa.

Tällä hetkellä mietityttää erityisesti tämä koronaviruksen aiheuttama tilanne. Alkaako se vaikuttaa rakentamiseen, meidän työmaahan, asuntomarkkinaan ylipäätänsä?  Joidenkin asiantuntijoiden mukaan asuntomarkkinarintamalla ei olisi syytä huoleen, koska asumisen ja asuntojen tarve ei tule poistumaan. Varmasti, jos taloudessa alkaa mennä entistä huonommin ja tulee paljon irtisanomisia, niin asunnon ostaminen tai vaihtaminen ei ole ihmisillä päällimmäisenä mielessä.

Itse pysyttelen tämän viikkoa etätöissä kotona. Rakentamista sen sijaan on hankala hoitaa etänä. Täytyy toivoa, että tilanne rauhoittuisi ja normalisoituisi pian.

Pysykää terveinä!

LUE MYÖS!
Toimiva kuraeteinen
Kodin kiintokalusteiden kustannukset
Anturan valu
Meidän pihasuunnitelma
Maatyöt ja kustannukset
Pääeteinen
Budjettiahdistus
Louhintaa
Siperian lehtikuusi
Tältä näyttää tuleva talomme
Mitä ottaa huomioon pihasuunnittelussa?
Lopulliset pohjakuvat
Mitä ottaa huomioon sähkösuunnittelussa?
Meidän tulevan kodin aputilat
Kohti talopaketin kilpailutusta
Rakennusluvan hakeminen
Ensimmäiset luonnokset pohjasta
Vastaavan työnjohtajan valinta
Räätälöity vai avaimet käteen?
Puutalo, ekotalo, hirsitalo, CLT-talo?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *