Missä mennään ja saanko luvan?

Meillä on vielä kilpailutus talotoimittajan suhteen keskeneräinen. Tai oikeastaan olemme kyllä löytäneet meille sopivan kumppanin, mutta viimeisiä asioita vielä viilataan ennen sopimuksen allekirjoittamista. Ylipäänsä prosessi valinnan suhteen oli pikkuisen erilainen tällä kertaa. Täytyy todeta, että hyvin moni toimija kieltäytyi jo alkuunsa tarjouksen teosta, koska eivät tee tuon tyyppisiä kohteita, mitä meille on tulossa eli harkkokellari ja puurakenteinen kakkoskerros. Yhtä tarjousta odottelemme edelleen, nähtäväksi jää tuleeko se ikinä, en ajatellut soitella perään. Yksi isohko toimija ei edes vastannut tarjouspyyntökyselyyn millään tavalla. Mielestäni ei anna hyvää kuvaa, jos itse joutuu lähtemään soittokierrokselle. Kyllä kiinnostuksen on oltava molemminpuolista, jotta päästään hyvään sopimukseen.

Sen sijaan, että sopimusasiat talotoimittajan kanssa on kesken, niin kiintokalustetoimittaja on jo valittu. Mennään tässä siis vähän hassussa järjestyksessä. Valinta oli helpohko ja olihan tuo toimija myös meidän ennakkosuosikki. Meidän kiintokalusteet toimittaa Handyhand. Meillä oli yhteensä viisi vaihtoehtoa, joista kahdesta ei saatu ikinä tarjousta. Tämä tuntuu uskomattomalta, mutta ilmeisesti kiire on kova keittiöalalla. Aloitin tapaamiset jo toukokuussa. Toimijoissa on huomattavia eroja. Joku ei ollut valmistautunut tapaamiseemme millään tavalla, toinen taas lyttäsi meidän suunnitelmat alkuunsa eikä ymmärtänyt niitä lainkaan. Eri firmoilla on erilaiset ovimekanismit ja vaakakupissa painoi aamiaiskaapin sisällyttäminen suunnitelmaan. Lisäksi edellytän keittiösuunnittelijalta näkemystä ja uskallusta ehdottaa sopivaksi katsomiaan ratkaisuita. Halusin, että meille tehdään kokonaistarjous KAIKISTA kiintokalusteista. Yksi toimija päätyi piirtämään vain keittiön ja vetosi kiireeseen. Handyhandille pisteet siitä, että tekivät koko kokonaisuudesta kerralla tarjouksen sekä piirsivät suunnitelmat tapaamisessa suoraan ruutupaperille ja tuo tapaaminen kesti kolme tuntia. Siis WAU, kunnon käsityötä! Jäi myös sellainen kuva, että asiakkaaseen keskitytään todella ja halutaan palvella parhaalla mahdollisella tavalla.

Puolitoista viikkoa sitten jätimme myös lupahakemuksen lupapisteeseen. Tai oikeastaan sen teki arkkitehtimme, joka toimii projektissamme pääsuunnittelijana. Arkkitehtimme kävi huhtikuussa rakennusvalvonnassa ennakkopalaverissa esittelemässä suunnitelmamme ja saimme silloin alustavasti hyväksynnän jatkaa suunnitelmalla eteenpäin. Naapureiden kuulemisesta täytyy ladata allekirjoitetut lomakkeet lupapisteeseen ja ne onkin meidän osalta jo tehty. Olemme myös valinneet vastaavan mestarin projektillemme. Kunhan lupa heltiää, niin pääsisimme alkuun maatöissä. Lokakuussa urakoitsijamme vielä voisi aloittaa työt. Mikäli luvansaanti venähtää ja maa menee routaan tai tulee lumet, niin siinä tapauksessa odotamme aloituksen kanssa ensi kevääseen. Toivotaan kuitenkin aloitusta syksylle, thumbs up!

Luvansaannissa Vantaalla voi kuulemma tällä hetkellä mennä kahdesta jopa viiteen kuukautta. Kyselin taannoin Instagramin puolella, kuinka kauan kanssarakentajilla on luvansaannissa kestänyt. Oulun seudulla luvat oli heltynyt alle parissa viikossa, joillain alle viikossa ja löytyi joku joka oli saanut leimat paperiin muutamassa päivässä. Keski-Suomessa oli saatu luvat nopeimmillaan jopa lähes vuorokaudessa. Pääkaupunkiseudun lupakäsittelyn taas kuvittelisi olevan ruuhkautunut. Espoon puolella puhuttiin neljästä kuukaudesta, joku oli saanut luvan 1,5 viikossa. Helsingin puolellakin luvat oli tulleet noin kuukaudessa. Keskimäärin tuo kaksi kuukautta tuntuu olevan semmoinen vakio odotteluaika.

Kuinka kauan teillä kesti luvansaanti?

LUE MYÖS
Rakennusluvan hakeminen

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (2)
  1. Jestas, mutta aika samanlaisia kokemuksia tarjouspyyntökierrokselta. Ei uskoisi, ellei itse kokisi!
    Nyt peukut pystyssä teille pikaiseen lupaan 🙂

    1. Ihan kyllä käsittämätön meininki näissä tarjouspyynnöissä. En edes huomannut tuohon kirjoittaa, että maatyö- ja perustusfirmoilla oli sama meininki. Ei saatu kaikilta tarjouksia saati mitään vastausta muutamista.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *