Missä mennään? Louhintaa

Niinhän siinä kävi, kuten vähän pelättiinkin. Tontilta löytyi iso kallio. Se sijaitsi aivan tontin etuosassa. Hyvin suurella todennäköisyydellä myös meidän viereisillä tonteilla joudutaan louhimaan. Kallio ei sinällään ollut yllätys. Kaupunki on joutunut tekemään louhintaa tuolla alueella etukäteen. Kaupungin alustavissa maapohjatutkimuksissa oli kalliosta viitteitä. Teetimme alussa oman maapohjatutkimuksen tontille, jonka tuloksissa kerrottiin porausten päättyneen joko kiveen tai kallioon. Eli sikäli oli tiedossa, että louhintaa saattaa olla tulossa.

  

Otimme louhintatyön suoraan taholta, jota maatyöurakoitsijamme suositteli meille. Maatyöfirma on hoitanut tähän asti vahvalla ammattitaidolla työnsä, joten uskalsimme luottaa tähän suositukseen. Louhinnan tontilla suoritti Louhintaurakointi Noopila.

Louhinta tarkoittaa käytännössä kallion räjäyttämistä. Ennen varsinaisen räjäytystyön aloittamista oli tehtävä useita toimenpiteitä. Katselmus tilattiin ulkopuoliselta taholta. Naapureita oli informoitava ennen räjäytystyön aloittamista. Katselmus tehtiin naapurikiinteistöille ennen louhintaa, jonka yhteydessä kiinteistöihin vietiin tärinämittarit. Louhintayritys sai tärinämittarin kautta reaaliaikaista tietoa suoraan kännykkään tai tietokoneelle. Vakuutukset on oltava louhintayrityksellä kunnossa ja niistä kannattaa  kysyä. Noopila haki myös asianmukaisen luvan räjäytystyölle. Luvan saannissa kesti noin viikon verran.

Itse louhinta tehtiin viime viikolla. Maanantaina suoritettiin porauksia räjähteiden asettamista varten. Porauskone oli mennyt rikki ja valuttanut öljyä noin 30 litran verran maahan. Palokunta oli käynyt tarkastamassa tilanteen ja olivat hälyttäneet L&T:n porukan siivoamaan jäljet. Räjäytykset tästä syystä siirtyivät keskiviikolta torstaille ja perjantaille. Asutaan tässä aika lähellä tonttia, joten räjäytysäänet kuuluivat tänne meille kotiin asti. Perjantaina käväistiin koko perheen voimin tontilla ja esikoinen pääsi näkemään ihka oikean dynamiittipötkön. Yllätys oli melkoinen, kun pötkö ei ollutkaan sarjakuvista tutun värinen punainen vaan tuollainen ruskea ja sisältä pinkki.

Alkuviikolle vielä riittää louheen poisvientiä. Pienempi kiviaines jätetään perustusten pohjaksi. Tähän mennessä meidän tontilta on viety yli 80 rekallista maata pois. Maan poiakuskauksia hoiti kaksi autoa taukoamatta.

Hyviäkin puolia kallion löytymisessä on. Saamme hyödynnettyä kiviainesta omalla tontilla. Louhintaa ja sen kustannuksia usein pelätään. Hinta on yleensä 25-35 Euroa per kuutio. Saimme alustavan hinta-arvion ennen työn aloittamista. Noopila arvioi louhittavan kuutiomäärän takymetrillä.

Kuva: Louhintakartta, Noopila

Sinällään louhinta ei viivästyttänyt meidän rakentamista, vaikka se pienoisena yllätyksenä tulikin. Anturat tullaan tekemään kuitenkin vasta keväällä, koska rakennusliikkeellä näyttää loppuvuosi työntäyteiseltä. Eikä tässä enää tätä vuotta paljoa olekaan jäljellä.

LUE MYÖS!
Missä mennään? Maatyöt
Keittiösuunnitelmat
Siperian lehtikuusi
Tältä näyttää tuleva talomme
Mitä ottaa huomioon pihasuunnittelussa?
Lopulliset pohjakuvat
Mitä ottaa huomioon sähkösuunnittelussa?
Meidän tulevan kodin aputilat
Kohti talopaketin kilpailutusta
Rakennusluvan hakeminen
Saunatuvan suunnittelua
Maaperätutkimus
Vastaavan työnjohtajan valinta
Räätälöity vai avaimet käteen?
Rakennusprojektin budjetointi
Puutalo, ekotalo, hirsitalo, CLT-talo?
Aamiaiskaappi
Miksi palkata arkkitehti?
Mitä teemme toisin?
Mistä tontti?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (2)
  1. Varmaan lapsen mielestä oli kiinnostava nähdä ihan oikea dynamiittipötkö. Meilläkin naapurissa tehtiin räjäytyksiä. Rakentavat omaa taloa. https://www.icoy.fi/asiantuntijapalvelut/atex-rajahdyssuojaus

  2. Meillä naapurissa kalliota räjäyteltiin. Räjäytysäänet tosiaan kuuluu aika kauas. Tuo on kyllä hyvää teknologiaa kun louhintayritys saa tärinämittarin kautta reaaliaikaista tietoa suoraan kännykkään tai tietokoneelle. https://www.jarvioy.fi/maanrakennus

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *