Missä mennään? Maatyöt osa 2 ja kustannukset

Ennen joulua saimme yhden välietapin valmiiksi maatöiden osalta. Tontti on nyt käytännössä valmisteltu päärakennuksen anturan valua varten. Tontilla on valmiina LVI-asennukset eli maanalaiset putket, joka pitää sisällään sadevesi- ja salaojaputket sekä jätevesiputket.

Salaojien tarkastuskaivot näyttävät suuntaa talon pohjan koosta. Tässä vaiheessa pohjat näyttävät aina hurjan pieniltä, kun ei ole seiniä pystyssä. Talo tulee kuitenkin kahteen kerrokseen, joten vasta väliseinien noustua pystyyn voidaan hahmottaa paremmin tiloja. Muistan, että pohdimme pieneltä näyttävää pohjaa tämän nykyisenkin talomme kohdalla, kun perustukset oli tehty.

KVV-liitos tehdään myöhemmin keväällä. Muita tekemättä olevia töitä maatöiden osalta on talon ympärystön täytöt ja saunatuvan pohjatyöt ja putkitukset.

Lämmitysmuotona meillä tulee olemaan maalämpö, myös saunatuvalla. Tätä varten saunatuvalle johtaa erillinen lämpökanaali, joka tehdään quattro-putkea hyödyntäen. Quattro-putkessa on nimensä mukaisesti neljä virtausputkea, joista kaksi on tarkoitettu lämpimälle käyttövedelle ja kaksi lämpöjohtokäyttöön. Rakenteensa vuoksi putkielementit ovat taipuisia ja ne on helppo asentaa maastoa mukaillen. Umpisoluinen tiivis eristekerros pitää lämpöhävikin pienenä sekä mahdollistaa matalat kaivannot. Lämpö siirtyy rakennuksesta toiseen, eikä karkaa maaperään.

Maatöihin on tähän mennessä mennyt meillä noin 55.000 €. Arviolta meillä menee keväällä vielä n. 10.000 € tuleviin maatöihin, toivottavasti alle. Maatyöt oli meillä todella alibudjetoitu osa-alue, joten tässä kannattaa ehdottomasti käyttää asiantuntijoita hyödyksi laskemaan budjettia. En esimerkiksi olisi ikinä osannut kuvitella, että tontilta kuskataan 80 täysperävaunullista maa-ainesta pois. Pelkät kaatopaikkakustannukset syövät ison siivun. Tässä vielä eriteltynä, mitä tuo päälle viisikymppiä on kaikkinensa syönyt sisäänsä.

Kaivinkonetunnit 14.000 €
Putket ja tarvikkeet, Meltex 7.500 €
Louhinta 10.000 €
Maa-ainesten pois vieminen sekä kiviainekset ja kuljetus 22.600 €
Tontin mittaukset 1.000 €

Nyt kun talvi näyttää näin leudolta ja lumettomalta, saattaa meidän aloitusaikataulu aikaistua. Eli seuraavana on vuorossa anturan valu sekä sen päälle harkkokellarin ladonta. Harvemmin toivon suoraan sanottuna näin paskaa talvea. Lapsikin jo kyselee, miksei talvi tule. Onhan tämän rakentajan kannalta kuitenkin hyvä asia.

Yltiöoptimistinen toive olisi päästä 2020 jouluksi uuteen kotiin.

LUE MYÖS!
Louhintaa
Maatyöt osa 1
Budjettiahdistus
Rakennusprojektin budjetointi
Siperian lehtikuusi
Tältä näyttää tuleva talomme
Mitä ottaa huomioon pihasuunnittelussa?
Lopulliset pohjakuvat
Mitä ottaa huomioon sähkösuunnittelussa?
Mikä lämmitysmuoto?
Kohti talopaketin kilpailutusta
Rakennusluvan hakeminen
Saunatuvan suunnittelua
Maaperätutkimus
Vastaavan työnjohtajan valinta
Räätälöity vai avaimet käteen?
Puutalo, ekotalo, hirsitalo, CLT-talo?
Miksi palkata arkkitehti?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *