Missä mennään? Ontelolaattaa, valuja, täyttöjä

Raksalla on taas tapahtunut paljonkin. Kellarikerroksen tekovaihe oli mielestäni pitkäveteinen, vaikka siinäkin edistystä näki jatkuvasti. Kellarin nouseminen kesti noin kuukauden verran ja onkin aina mahtava huomata jotain konkreettista tapahtuneen joka kerta, kun käymme tontilla. Tontilla tulee käytyä nyt lähes päivittäin etenkin, kun teemme molemmat tällä hetkellä töitäkin kotoa käsin.

Blogi ei ole päivittynyt viime viikkoina ihan halutussa tahdissa ja Instagraminkin puolella on ollut pientä inspiraatiopulaa hetkittäin. Nyt olen taas löytänyt intoa tekemiseen. En kuitenkaan lupaa postauksia blogiin ihan joka viikko. Instagram sen sijaan päivittyy miltei päivittäin ja siellä etenkin Storyjen puolella pääsee videoiden parissa katsastamaan reaaliaikaisempaa tilannetta raksalta.

Ontelolaatan asennus tapahtui viikolla 13 keskiviikkona. Betonielementit tuotiin aamulla ja nostettiin paikoilleen nosturin avulla. Näppärästi näytti käyvän ammattimiehiltä päivässä homma. Ontelolaatta on siis teräsbetonista valmistettu elementti, jota käytetään rakennusten kantavana vaakarakenteena alapohjissa, välipohjissa ja yläpohjissa. Eli meillä ontelolaatta on välipohja ylä ja alakerran välissä.

Yllä oleva kuva on otettu arkieteisen sisäänkäynnin kohdilta. Keskelle tulee poikien alakerran kylppäri. Lattialämmityksen siniset putket kuvissa myös. Voi olla hieman hankala vielä hahmottaa kuvasta tiloja ilman väliseiniä.

Viime viikolla alkuviikosta suoritettiin ontelolaatan juotosvalu ja samalla valettiin myös alakerran lattiat. Muutaman päivän verran oli lämmityslaitteet puhaltamassa. Yllä olevassa kuvassa meidän eteisaula. Täällä etelässä oli muutamana päivänä aika kova myrskytuuli. Lisäksi satoi lunta ja lopulta vettä. Betonilattia lainehti noin 2 cm vedestä ja hieman sitä säikähdimme. Mies lakaisi vesiä pihalle ja soitti samalla urakoitsijalle. Pieni vesikerros ei kuulemma haitannut. Se jopa estää betonilaattaa lohkeilemasta ja esimerkiksi kuumilla kesäilmoilla betonia joudutaan ihan kastelemaan tästä syystä.

Patolevyt asennettiin paikoilleen ennen maatöiden jatkamista. Ja heti valupäivän jälkeen keskiviikkona alkoi tontilla pihan täytöt. Etupiha oli noussut päivässä omaan korkoonsa ja pihakin alkaa siitä pikkuhiljaa hahmottua. Tukimuurikaan ei tunnu enää niin korkealta. Torstaina oli aloitettu talon sivustan täytöt ja perjantaina oli täytetty jo puolet täytöistä. Samalla myös vietiin takapihan saunatuvalle quadro-putket eli oikeammalta nimeltään lämpökanaali.

Talon ympärys vaati aikamoisen määrän maa-ainesta. Kävimme eilen eli sunnuntaina tontilla ja yllätys olikin melkoinen, kun maatyöurakoija olikin siellä hommissa. Hän teki tilaa uudelle tänään tulevalle maa-aineskuormalle. Haastateltiin hiukan, montako kuormallista tavaraa on jo tuotu tontille. Alle 10 kuormaa kuulemma, joka oli huojentava tieto loppulaskua ajatellen. Koska tätä nyt jännätään, paljonko tulee olemaan lopulliset maatöiden kustannukset. Tonnit vaan vilisee silmissä, kun budjettiexceliä päivittää.

Homma tosiaan jatkuu tällä viikolla lopuilla täytöillä. Saunatuvan anturat valetaan. Ja viikolla 16 alkaa mahdollisesti nousemaan puurungot. Alunperin puiset seinäelementit piti tehdä hallissa sateelta suojassa valmiiksi. Mutta elementit olisivat olleet niin isoja, että niiden kuljetuksen järjestäminen olisi hankalaa. Parvi on tähän elementtien kokoon syynä. Seinät siis tehdään paikan päällä pitkästä tavarasta.

Toistaiseksi homma etenee hyvin ja aikataulussa. Pienen jännitysmomentin tämä Uudenmaan sulkeminen aiheutti, koska työmiehet kulkevat Hämeenlinnasta käsin. Elinkeinonharjoittaminen on kuitenkin edelleen tarpeeksi painava syy ylittää raja. Jonkinverran tarkastuspisteillä on kuulemma ollut ruuhkaa. Ensimmäisenä päivänä oli jonotusta ollut 30-60 minuuttia.

Korona on sulkenut ainakin Italiassa ja Espanjassa laattatehtaat vähintään kahdeksi viikoksi. Tässä alkaa jännittäminen, miten ne omat sisustusvalinnat onnistuu lopulta. Parketin ajattelin tilata piakkoin, koska toimittaja lupaa sen varastoinnin toimitukseen asti. Laattojen menekki pitäisi arvioida ja tilauksen voi pistää sisään heti, kun laattojen varastointi on raksalla mahdollista.

LUE MYÖS!
Toimiva kuraeteinen
Kodin kiintokalusteiden kustannukset
Anturan valu
Meidän pihasuunnitelma
Maatyöt ja kustannukset
Pääeteinen
Budjettiahdistus
Louhintaa
Siperian lehtikuusi
Tältä näyttää tuleva talomme
Mitä ottaa huomioon pihasuunnittelussa?
Mitä ottaa huomioon sähkösuunnittelussa?
Meidän tulevan kodin aputilat
Saunatuvan suunnittelua
Vastaavan työnjohtajan valinta
Räätälöity vai avaimet käteen?
Puutalo, ekotalo, hirsitalo, CLT-talo?
Miksi palkata arkkitehti?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (1)
  1. Siitähän on nousemassa komea talo. Tarvittava maa-aineksen määrä kyllä yllätti minutkin pihan täytössä. Betonielementtien nostaminen hoitui meillä kätevästi kun mies työskentelee alalla.
    https://www.pielisenbetoni.fi/hiilineutraali/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *