Mitä ottaa huomioon pihasuunnittelussa?

Kaupallinen yhteistyö: Green Idea

Vaikka pihan tekeminen, istutukset ja terassien asennus jätetään rakennusprojektin loppuvaiheille, niin pihasuunnitelma kannattaa kuitenkin teettää rakennusprojektin alkuvaiheessa. Niin mekin teemme! Otimme yhteyttä Green Idean Suvi Tuokko-Harmoiseen, joka saattaa olla monelle tuttu MTV3:n Kotoisa ohjelmasta. Itselleni on jäänyt ohjelmasta etenkin Mikko Leppilammen upea piha mieleen. Suvi suunnittelee myös meidän pihan ja olen tästä valtavan innoissani.

Pihasuunnittelu lähtee liikkeelle listaamalla asioita, joita halutaan pihan sisältävän. Ideoinnissa auttaa myös Pinterest, johon itsekin olen pinnaillut mieluisia pihakuvia. Vähintäänkin seuraavat asiat tulee miettiä pihaa suunniteltaessa.

Maaston muodot
Pihan toiminnallisuudet
Pihan valaistus
Pihan kasvillisuus, istutukset, nurmikot
Aidat
Säilytettävä puusto
Tontilta löytyvät kivet ja niiden jatkokäyttö
Tontin kulkuväylät
Kiveykset, pengerrykset, muuriratkaisut
Istutusaltaat
Terassit, lasitukset
Poreallas
Piharakennukset, paikka pyörille, jätekatos, vaja, kesäkeittiö, grillipaikka, istuskelualueet, ruokailu
Lasten leikkialueet, trampoliini, hiekkalaatikko

Ottamalla yllä olevat seikat suunnitteluvaiheessa huomioon, vältytään jälkikäteen turhilta kaivuu- ja maansiirtotöiltä. Pihan suuret linjaukset saadaan tehtyä jo varsinaisten maatöiden ohella. Myös pihavalaistukselle saadaan tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit sähköjä varten helposti tehtyä. Pihalta löytyvät kivet saadaan hyödynnettyä ja laitettua niille tarkoitetuille paikoille.

Suvi muistutti minua erityisesti uudiskohteen pihasuunnittelusta. Kun uuden kodin uutta pihaa aletaan suunnitella, on hyvä lähteä tavoittelemaan toimivaa pihakokonaisuutta kohtuullisilla toiveilla sekä säilyttää toiveiden suhteen maltti. On hyvä jättää tilaa myös tulevaisuuden toiveille ja lisäyksille. Koko tonttia ei siis kannata suunnitella eikä ahtaa täyteen. Kun uuteen kotiin on päästy muuttamaan sekä päästy tutustumaan pihaan, saatetaan vasta tässä vaiheessa huomata lisäyksen tai muutoksen tarpeita pihan toiminnallisuuksissa. Esimerkkeinä vaikkapa auringon paistaminen aamu tai ilta-aikaan ihanasti tiettyyn kohtaan pihaa, kaunis metsänäkymä, innostus hyötypuutarhan kasvattamiseen. Ennen suunnittelua on hyvä kartoittaa myös tontin mahdollinen säilytettävä puusto ja puiden oikeanlainen suojaus ennen rakennusprojektin aloittamista. Meillähän varsinaista puustoa tontilla ei ole, lähinnä risukkoa vain.

Pihan suunnittelutyöhön kannattaa palkata ammattilainen, joka osaa ottaa rakentajan toiveet ja tontin muodot huomioon. Pihasuunnitelman saa tarvittaessa niin tarkasti tehtyä, että se sisältää jopa listaukset kaikista kasveista tuoteluetteloineen sekä hoito-ohjeet kasveille.

Pihan rakentamiseen on hyvä varata oma budjetti. Kyselin Suvilta vinkkejä budjetointiin. Pihalla budjettiin vaikuttaa paljon pohjamaat ja kuinka paljon maita joudutaan vaihtamaan. Pihan korkoerot nostavat aina kustannuksia. Kiveykset ja pinnoitetut alueet maksavat luonnollisesti aina enemmän mitä pohjatöiltään kevyemmät nurmi- ja kuntta-alueet. Esimerkiksi nurmikon kokonaiskustannus on Suvin mukaan noin 35€ per neliö, kun taas kiveysalueet voivat niellä materiaalista riippuen jopa 80€ per neliö. Suvi kertoo, että hyvin karkeasti voidaan ajatella pihan haukkaavan kokonaisuutena noin 150€ neliöltä.

Hintoihin vaikuttaa silti moni asia, materiaalit, tekijät, oman työn osuus. Myös kausialennukset ja erilaiset tarjoukset kannattaa hyödyntää kasveja ja kivimateriaaleja hankkiessa. Harvemmin pihaa tehdään Kotoisa ohjelman tyylisesti kertarykäisyllä valmiiksi, vaan kustannuksia jaetaan useammalle vuodelle. Pohjatyöt ja ns. pääalueet on hyvä tehdä heti valmiiksi ja jättää yksityiskohtia sekä pihan muita alueita tehtäväksi tuleville vuosille. Tämän vuoksi suunnitelma onkin hyvä olla olemassa, jotta  toteutusta voidaan tehdä pikku hiljaa oman aikataulun mukaisesti.

Pihan toki saa tilattua tarvittaessa avaimet käteen periaatteella, mikäli oma osaaminen tai jaksaminen ei riitä. Tarjolla on myös DIY-paketteja, jotka sisältävät suunnitelmat, ohjeet sekä materiaalit työn toteuttamiseksi, mutta työ tehdään itse. Pihan laiton, materiaalien toimituksen ja laskutuksen voi jakaa useammalle vuodelle. Hyvin suunniteltu ja toteutettu piha kestää aikaa. Pihasta saadaan myös helppohoitoinen ja viihtyisä. Lisäksi kaunis piha nostaa kiinteistön arvoa.

Esitimme seuraavat toiveemme Green Idealle
Lasitettu terassi tai  katettu pergola, jossa ruokailuryhmä
Drop porealtaalle paras paikka
Oleskelulle tilaa, esim. pienelle sohvaryhmälle
Meillä ennestään olemassa Ecofurnin 2 kpl lepotuoleja, niille sopiva paikka etsinnässä pihaltamme
Ulkotuli
Paikka trampoliinille ja hiekkalaatikolle
Nurmikkoalue, jossa mahtuu pelaamaan
Rottinkiriippukeinu olisi ihana myös saada johonkin sopimaan
Pengerrykset, tontti on loiva rinne
Helppohoitoinen moderni yksinkertainen viihtyisä piha, ei olla viherpeukaloita
Havut miellyttää sekä kuntta
Etupihan kiveys
Pihan valaistus
Kesäkeittiölle paikka
Terassit ja istutusaltaat
Tontilta löytyvien kivien hyödyntäminen

Kun toiveet on kartoitettu, sovitaan yleensä tonttikäynti. Meidän tonttikäynti oli elokuussa. Itse en valitettavasti päässyt töiden takia paikanpäälle enkä pystynyt pitämään etäpäivää, mutta ohjeistin miehen käymään asiat läpi Suvin kanssa. Tonttikäynnin jälkeen tehdään suunnitelmaluonnos, jossa näkyy pihan erilaiset toiminteet. Luonnoksen perusteella maatyöt saadaan tehtyä optimoidusti. Kun pihan korot on saatu kohdilleen, käydään vielä yleensä katsomassa, miltä tontti näyttää tässä kohtaa ja luonnos täydennetään yksityiskohtaisemmaksi lopulliseksi pihasuunnitelmaksi. Lopullinen suunnitelma ottaa kantaa tarkemmin esim. taimikokoihin, määriin, kivilajeihin yms.

Luulen, että teemme istutustöitä itse, säästääksemme kustannuksissa. Mutta esimerkiksi kivitöihin palkkaamme ammattilaisen. Arvostan helppohoitoista ja kaunista pihaa. En siedä kovin hyvin keskeneräisyyttä, joten ideaaleinta olisi saada piha kerralla valmiiksi, mutta budjettisyistä jaamme tekemistä varmasti useammalle vuodelle. Tämän onkin tarkoitus olla nyt pidempiaikainen koti, joten ei haittaa vaikka tekemistä pihan kanssa riittää muuton jälkeenkin.

Suvi onkin ollut nyt loppukesän kiinni Kotoisan uuden kauden kuvauksissa, joka nähdään Maikkarilla ensi vuonna.
Kotoisan vanhempia jaksoja voit katsoa mtv-palvelusta sekä ilman mainoksia C Moressa.
Green Ideaa voit seurailla myös Instagramissa.

Kirjoittelen myöhemmin meille tehdystä pihasuunnitelmasta. Luonnoksen saamme syyskuun aikana.

Kaikki kuvat lainattu Green Idean sivuilta, kuvien kohteet heidän referenssikohteita.

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (2)
  1. Mekin innostuttiin kovasti viherrakentamisesta. Tästä kirjoituksesta on paljon hyötyä. Varsinkin tuosta mitä voi tehdä itse ja mikä kannattaa tilata muaalta. https://www.juureva.pro/

    1. Moikka, kiva kuulla että tästä on ollut hyötyä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *