Miten aikatauluttaa rakennusprojekti?

brooke-lark-194254-unsplash.jpg

Kuva lainattu: Brooke Lark on Unsplash

Rakennusprojektille on hyvä laatia alkuvaiheessa vähintäänkin alustava aikataulu ja muokata sitä projektin edetessä. Excel toimii tässäkin oivana työkaluna. Itse tykkään käyttää aikataulun laatimiseen Gantt-kaaviota. Kaaviosta näkee helposti, missä vaiheessa ollaan menossa ja mitä seuraavaksi tulee tehdä.

Kun sopiva tontti on löytynyt, talon rakentamiselle kannattaa varata kokonaisuudessaan aikaa noin 1-2 vuotta, josta suunnittelu haukkaa oman osuutensa. Kaikki rakentamisen osa-alueet vievät aina oman aikansa. Vaiheet on tärkeä aikatauluttaa, jotta kaikki sujuu jouhevasti ja saumattomasti. Sopivalla aikataulutuksella vältetään turhaa työtä ja odottelua.

Toki projekti vaatii välillä sitä odotteluakin sekä malttia ja hermoja. Rakennuslupa saattaa tulla nopeimmillaan jopa kahdessa viikossa, mutta Vantaalla siihen kannattaa varata aikaa 2-5 kk. Myös kaikki kilpailutukset vievät aikaa, vastausten odottelu siihen päälle. Kannattaakin tarjouspyyntöä tehdessä antaa jonkinlainen deadline toimittajalle, mihin mennessä haluaa saada vastauksen. Tämä pistää painetta myös toiseen päähän tehdä tarjous ripeästi ja saada mahdollisesti kauppa maaliin.

Jos kaikki sujuu aikataulussa, niin yksikerroksisen noin 100 neliön omakotitalon valmistumiseen menee nopeimmillaan aikaa noin 7 kk, siitä kun aloituskokous on pidettu, kaivinkone on ajanut pihaan ja aloittanut maatyöt. Tämän verran meillä meni meidän nykyisen talon valmistumiseen aikaa. Nyt kun meille tulee kaksikerroksinen talo, siihen luonnollisesti on hyvä varata enemmän aikaa.

IMG_5026.jpgTässä esimerkkejä, paljonko eri työvaiheet vaativat aikaa rakennus projektissa.

 • Suunnittelutyöt 3-12 kk
 • Maatyöt 2 viikkoa. Maatöiden yhteyteen kannattaa yhdistää muut pihan kaivaustyöt, kuten maalämpökaivon kaivaminen, erilaiset liittymät kuten tietoliikenne, vesi, sähkö.
 • Perustukset 3-4 viikkoa.
 • Talon pystytys ja runkotyöt 1-2 kk, riippuen siitä tuleeko elementteinä vai rakennetaanko paikan päällä. Elementit esim. nousevat muutamassa päivässä.
 • Vesi kate 1 viikko
 • Lämmöneristykset 1-2 viikkoa
 • Sähköjohdotukset, ilmastointi, viemäriputkitukset, kukin vaihe 2 viikkoa
 • Ikkunat 1 viikko
 • Lattiavalu 1 viikko ja kuivausaika keskimäärin 10-12 viikkoa.
 • Sisäkatot, väliseinien levytys, sisämaalaus ja tasoitustyöt 3-4 viikkoa (Voidaan aloittaa jo betonivalun kuivumisaikana)
 • Ulkoverhous 4 viikkoa
 • Vesieristeet, kaakeloinnit 4-5 viikkoa
 • Kalusteasennukset 1-2 viikkoa
 • Lattiat 1-2 viikkoa

Aikatauluttamalla eri työvaiheita voidaan hallita myös budjetin käyttöä. Näin kaikki ei tule maksuun kerralla ja lainaa voidaan ja suositellaankin nostettavan erissä tai jättää tarvittaessa kokonaan nostamatta, mikäli budjetti alitetaan. Terassin asennus ja lasitus kannattaa ajoittaa kesään ja tehdä esimerkiksi vasta, kun talo on muutenkin valmis sekä muutto suoritettu. Myös kaikki pihan istutustyöt kannattaa ajoittaa projektin loppuvaiheeseen ja luonnollisesti kesäaikaan.

Toivotaan, että meillä aikataulu pitää ja vältytään suuremmilta yllätyksiltä!

LUE MYÖS
Ensimmäiset luonnokset pohjasta
Saunatuvan suunnittelua
Miksi palkata arkkitehti?
Maaperätutkimus
Vastaavan työnjohtajan valinta
Toiveet tulevan talon ulkonäöstä
Rakennusprojektin budjetointi

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *