Räätälöity vai avaimet käteen, kumpi meille tulee?

Kun ryhtyy rakennusprojektiin, täytyy miettiä millaisella valmiusasteella haluaa talopaketin tilata. Lisäksi talovalmistajien toimitussisällöt voivat poiketa toisistaan huomattavasti ja tarjousten vertailu voi olla hankalaa. Meillä arkkitehti on onneksi apuna tarvittaessa tärkeässä vertailutyössä.

IMG_4755.jpgAvaimet käteen, muuttovalmis, valmistalo. Näillä termeillä usein kutsutaan toimitusta, jossa talotoimittaja hoitaa kaiken yhdellä sopimuksella ja pääset muuttamaan täysin valmiiseen taloon. Avaimet käteen toteutus on ensikertalaiselle rakentajalle ehdottomasti helpoin ratkaisu. Myös budjettia laatiessa helpoin tie, kun kaikki rakentamisen kustannukset ovat ennakkoon tiedossa.

Meidän nykyisen kodin avaimet käteen paketti sisälsi maatyöt, perustukset sekä etupihan ajoväylät ja niiden päällystämisen kivituhkalla. Myös pääsuunnittelu, vastaava mestari, rakennusluvan hakeminen sekä vesi- että sähköliittymien tilaamiset hoituivat silloisen talotoimittajamme Siklan kautta. Nämä kaikki osa-alueet eivät normaalisti kuulu kaikkien talotoimittajien paketteihin. Avaimet käteen toimituksessamme talon sisäpuolen työt, kuten tasoitus ja maalaus, lattioiden asennus, märkätilojen kaakeloinnit, kiintokalusteiden asennus jne. kuuluvat hintaan. Myös kaikki materiaalit kuuluivat paketin hintaan. Riippuen talovalmistajasta, voi heillä olla omat sisustusmateriaalimallistonsa, jotka saattavat olla suppeita ja hyvin tavanomaisia. Mikäli haluaa valita yksilöllisempiä tai parempia materiaaleja, niin luonnollisesti kustannukset nousevat.

Siklan avaimet käteen hintaan sisältyi Värisilmän sisustussuunnittelijan käyttö. Meille oli asetettu tietty hintakatto eri materiaaleille, esim. laminaatti 25 € / neliö. Jos valitsimme halvemman materiaalin, hinta hyvitettiin – jos taas kalliimman, saimme siitä lisälaskun. Siklan avaimet käteen paketti oli mielestäni melko joustava. Jouduimme kuitenkin tarkkaan pitämään kirjaa, ettei budjettiylityksiä tulisi, kun valitsimme parempia materiaaleja. Edellytyksenä myös oli, että teemme valinnat Värisilmän mallistosta.

IMG_4756.jpgRäätälöity toimitus. Nyt aiomme valita uuden talomme kohdalla valmiusasteeksi levyvalmiin eli ns. viittä vaille valmiin toimituksen. Joka tarkoittaa, että talo tehdään talotoimittajan puolelta ulkoa täysin valmiiksi, mutta jätetään sisältä levypinnoille. Levyvalmis toimitus on joustavampi vaihtoehto kuin perinteinen muuttovalmis talo, mutta vaatii meiltä enemmän työtä. Tämä toimitusmuoto antaa meille mahdollisuuden räätälöidä kodistamme täysin meidän näköisen ja saamme valita kaikki sisustusmateriaalit itse ilman valmiiksi määrättyjä mallistoja tai hinnastoja, ainoastaan oma budjettimme on rajana valinnoille. Levyvalmiissa talossa jätetään talon varsinaiset rakennustyöt ammattilaiselle. Sisustustyön voi hoitaa osaavana kaverina itse tai tilata urakointina ulkopuoliselta tekijältä. Me emme ole niin käteviä käsistämme, että tekisimme itse mitään sisustustöitä. Aiomme siis kilpailuttaa maalaus- ja tasoitusurakoinnin sekä sisustusurakoinnin. Haluamme myös päästä valitsemaan täysin vapaasti kaikki sisustusmateriaalit lattioista, kaakeleista ja kiintokalusteista lähtien.

Talopaketin voi tilata melkein millä valmiusasteella tahansa. Avaimet käteen ja räätälöidyn lisäksi on muitakin vaihtoehtoja. Talotehtaat käyttävät hieman eri nimityksiä valmiusasteista. Alla avattuna eri valmiusasteita.

 • Materiaali- ja elementtipaketit sisältää valtaosan rakennustarvikkeista työmaalle toimitettuna. Asennukset tilataan erikseen tai tehdään itse. Osuus valmiin talon kustannuksista 20-25%.
 • Runkovalmis kantavat ulko/väliseinät ja välipohja asennetaan valmiiksi. Loput työt tilataan erikseen tai tehdään itse. Osuus valmiin talon kustannuksista n. 30%.
 • Vesikattovalmis talo rakennetaan sateelta suojaan, muuten hyvin sama sisältö runkovalmiin toimituksen kanssa. Osuus valmiin talon kustannuksista n. 35%.
 • Muuttovalmis asiakkaan vastuulle jää vain pääsuunnittelijan ja vastaavan mestarin hankinta, tavaran vastaanotto, siivous, ulkomaalaus, perustukset. Osuus valmiin talon kustannuksista 80-85%.
 • Talovalmis (Avaimet käteen) muuttovalmista laajempi. Osuus valmiin talon kustannuksista 90-95%.

Kirjoittelen talotoimittajan valinnasta sekä kilpailutuksesta lisää, kun se tulee ajankohtaisemmaksi.

LUE MYÖS
Ensimmäiset luonnokset pohjasta
Saunatuvan suunnittelua
Miksi palkata arkkitehti?
Maaperätutkimus
Vastaavan työnjohtajan valinta
Toiveet tulevan talon ulkonäöstä
Rakennusprojektin budjetointi
Miten aikatauluttaa rakennusprojekti?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (4)
 1. Kiva blogi sinulla! On mukavaa lukea näkemyksiä ennestään jo yhden talon rakentaneelta. Minä vasta haaveilen taloprojektista, joten monet asiat eivät ole vielä käyneet edes mielessä. Mutta siitähän se lähtee:)

  1. Kiitos <3

   Haaveilu onkin paras osa, vaikka ei vielä varsinaista projektia olisikaan tiedossa. En totta puhuen uskonut, että lähdemme tähän urakkaan uudelleen, vaikka se minulla haaveissa olikin 🙂

   Kiva kuulla, että siellä ruudun toisella puolen joku lukee näitä juttuja!

 2. En tiennytkään, että talopaketin voi tilata noin monella valmiusasteella. Hyvää infoa.

  1. Kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että tekstistä löytyi uutta infoa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *