Rauhallisen makuuhuoneen puolesta – 10 vinkkiä

Makuuhuoneen tulisi olla ihana rauhoittumispaikka, mutta mitkä seikat tekevät makuuhuoneesta rauhallisen?

Meillä on ollut muuttopäivästä lähtien projektina hankkia makuuhuoneeseen pimennysverho. Nyt se on vihdoin paikoillaan. Vanhassa kodissa meillä oli pelkkä säleverho makuuhuoneessa ja se ei pimentänyt mielestäni tilaa silloin tarpeeksi. Katulamppu valaisee yöisin meidän koko makuuhuoneen ja valo loimottaa suoraan sänkyyn, joten pimennysverhon paikoilleen saaminen pari viikkoa sitten oli todella toivottu muutos. Makuuhuoneeseen haluttiin hotellimaista tunnelmaa. Pitkillä lattiaan asti ulottuvilla kauniisti laskeutuvilla verhoilla saatiin makuuhuoneesta luotua todella kutsuva. Tila on nyt seesteinen, sävymaailma harmoninen ja tunnelma levollinen. Kauniit verhot tuovat makuuhuoneeseen ripauksen luksusta ja tekevät tilasta pehmeämmän oloisen. Parantavat ne jopa akustiikkaakin.

Vaikka halusimme makuuhuoneeseen luoda hotellitunnelmaa, niin televisiota en meidän makuuhuoneeseen halua. Hotellihuoneissa on lähes aina TV seinällä. Meiltäkin datarasiat löytyy kaiken varalta. Sanon kuitenkin ehdottoman ein TV:lle makuuhuoneessa, TV tekisi tilasta levottoman. Olen tietoisesti opetellut siihen, että TV:tä katsotaan olohuoneessa ja väsyn tullessa siirrytään makuuhuoneeseen nukkumaan. Toki minullakin silloin tällöin käy klassiset ja nukahdan sohvalla pötköttäen leffan ääreen TV auki.

Makuuhuoneesta emme halunneet liian isoa, tila on kuitenkin tarkoitettu enimmäkseen nukkumiseen. Säilytysratkaisuun panostettiin ja meiltä löytyy koko seinän levyinen walk in closet makuuhuoneen sängynpäätyseinän takaa. Sängynpäätyseinän pystyy kiertämään ympäri sängyn molemmin puolin. Pidänkin valtavasti aina tiloista, joissa näin pystyy tekemään. Sängynpäätyseinä on päällystetty aidolla tammiviilulla ja sen on toteuttanut meille Handyhand muun kiintokalustuksen ohella. Puu luo tilaan lämpöä ja kuviointi persoonallisuutta. Samaa viilukuviointia löytyy meidän makuuhuoneen liukuovesta sekä makuuhuoneen vieressä sijaitsevasta kylpyhuoneen liukuovesta. Sängynpäätyseinä ja liukuovet muodostavat näin yhtenäisen kolmikon.

Valaistuksella on suuri rooli makuuhuoneen tunnelmanluojana. Moni usein lukee ennen nukkumaan menoa. Meillä lukulampun virkaa toimittaa sängynpäädyn syvennykseen integroitu led valonauha, joka on myös himmennettävissä. Kattovalaisin tilasta vielä puuttuu ja muutama malli minulla on pyörinytkin mielessä. Vaikka kattovalaisin on vielä ostoslistalla, niin vaatehuoneen puolelta saadaan luotua makuuhuoneen puolelle epäsuoraa tunnelmallista valoa. Sängynpäätysyvennyksestä löytyy molemmille omat pistorasiapaikat. Vaikka kännykkää ei suositella pidettävän lähellä sänkyä, niin tuossa sitä on helppo ladata yön ajan.

Feng shui oppien mukaan peiliä ei suositella laitettavan makuuhuoneesta niin, että siihen olisi suoraa näkymää sängystä. Peilien sanotaan muuttavan huoneen energiaa ja siksi peili voi tehdä tilasta levottoman, kun makuuhuoneeseen toivomuksena on aina levollisuus ja rauhallisuus. Meillä peili löytyykin vaatehuoneen puolelta.

Sänkyä ei tulisi pedata heti herättyään. Peitot saavat jäädä levälleen, jotta sänky tuulettuu yön jäljiltä. Me käytämme todella harvoin edes päiväpeittoa. Lakanat vaihdetaan aina kahden viikon välein.

Vinkit rauhallisen makuuhuoneen puolesta

 1. Sano ei televisiolle
 2. Seesteinen sävymaailma
 3. Laadukkaat tekstiilit ja mukava tyyny sekä peitto
 4. Vaihda lakanat riittävän usein
 5. Älä petaa heti herätessäsi sänkyä vaan tuuleta sitä hetki, pidä huolta riittävästä imuroinnista
 6. Pidä makuuhuoneen lämpötila sopivana ja tuuleta tila mahdollisuuksien mukaan ennen nukkumaan menoa
 7. Kiinnitä huomiota valaistuksen monipuolisuuteen
 8. Pimennysverholla pehmeyttä ja rauhaa nukkumiseen
 9. Riittävät säilytystilat ja turhat roinat piiloon
 10. Kauniita rauhallisia tauluja, ei peilejä

LUE MYÖS 10 VIIMEISINTÄ!
Saunatuvan suunnittelua
Millainen on minimalistinen koti – Onko meillä minimalistinen koti?
HI-MACS tasomateriaalina
TV seinälle ja johdot piiloon
Miksi valitsimme Visorin kaihtimet meille?
Meidän aamiaiskaappi
Onko sisustuksessamme liikaa puuta?
Työhuone ja vinkit työtehokkuuteen
5x Villa Lehikon vinkit rakentajalle
Budjetti, pysyttiinkö siinä?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (2)
 1. Niinappauliina
  22.3.2021, 13:16

  Hei, tiesitkö muuten että kunnalta voi pyytää katuvalon valokulman säätämistä, jos valo tulee sisälle taloon?
  Ihana makuuhuone teillä kyllä on 😊

  1. Moikka, no arvelin että kunnalle tästä voisi kyllä tehdä valituksen 🙂 Pylväs on muutenkin vinossa, joten kai se olisi hyvä suoristaa. Ja kiitos!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *